Η μεγάλη πυραμίδα (όχι του Χέοπα).


Στην οικονομική θεωρία υπάρχει μία περιγραφή ενός φαινομένου, η οποία επεξηγεί το μηχανισμό που οδηγεί στη διαρκή αύξηση της ποσότητας των χρημάτων. Σύμφωνα με αυτήν έχουμε τα εξής:
α)Το “άτομο Α” καταθέτει στην Τράπεζα Α ένα ποσόν 1.000 €. Η τράπεζα διατηρεί τα 200 € στους λογαριασμούς της (ρεζέρβες) και δανείζει τα 800 € στην Τράπεζα Β. Αυτό γίνεται γιατί κάθε τράπεζα δεν είναι αναγκασμένη να “κρατά” όλο το ποσό της κατάθεσης μου μιας που “ξέρει” ότι είναι αδύνατο όλοι ταυτόχρονα οι καταθέτες να θέλουν πίσω τα χρήματα τους. Πρακτικά δηλαδή λέει “εγώ έχω τα 1000 σου ευρώ” αλλά στην ουσία έχει μόνο 200. Στην πραγματικότητα ο λόγος είναι 1/10 δηλαδή 100 ευρώ !!!
β) Η Τράπεζα Β που πήρε από την τράπεζα Α τα 800 €, δημιουργεί διατηρεί αντίστοιχα τα 160 € στους λογαριασμούς της και με την σειρά της δανείζει τα 640 € στην Τράπεζα Γ.
γ)  Η Τράπεζα Γ που δανείζεται τα 640 € διατηρεί τα 128 € και δανείζει τα 512 € στην τράπεζα Δ..
Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε στο τέλος συνολικά 5.000 €, από την αρχική κατάθεση των πραγματικών 1.000 €. Οι ρεζέρβες είναι τα 1.000 € και νέες πιστώσεις 4.000 €. Δηλαδή, τως δια μαγείας πολλαπλασιάστηκαν.
Όμως το κάθε τραπεζικό σύστημα λειτουργεί λοιπόν όσον καιρό υπάρχει εμπιστοσύνη στην αγορά και εξασφαλίζει στην πραγματικότητα ένα βιοτικό επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που έχουμε πραγματικά επιτύχει πουλώντας “ελπίδα” .Αν τώρα σε μια περίοδο -σαν αυτή που περνάμε τώρα- όλοι αρχίσουν και ζητούν πίσω τα χρήματα τους για να του τα δώσει πίσω η Τράπεζα Α θα πρέπει να αποσύρει την πίστωση που έδωσε στην Τράπεζα Β κοκ, οπότε στην περίπτωση αυτή η ποσότητα των χρημάτων θα μειωθεί και τα 5.000 € θα γίνουν ξανά 1.000 €.
Πιθανά αυτόν τον χρόνο να έχουμε μια μείωση γύρω στο 10% των καταθέσεων (πηγή: http://www.banksnews.gr). Οι καταθέσεις δηλαδή στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται από τα 250 δις. ευρώ στα τέλη του 2009, να πάνε στα 230δις. Ευρώ. Με λίγα λόγια 20 δις που με το “κόλπο” του μαγικού πολλαπλασιασμού που περιέγραψα παραπάνω θα γινόταν 100 δις !!!.
Ανάλογό παιχνίδι υπάρχει και στις “Αγορές”.
Η αγορά με μόχλευση ενός αγαθού (συνάλλαγμα, πετρέλαιο κτλπ), δηλαδή πληρώνοντας μόνο κλάσμα της πραγματικής αξίας και κερδίζοντας πολλαπλάσια από την άνοδο τους, είναι ένας από τους γρηγορότερους δρόμους για τη δημιουργία φούσκας υπεραξιών σε μία αγορά. Βάζεις 1000 ευρώ και εάν έχεις μια μόχλευση 1:100 είναι σαν να “παίζεις” 100.000 ευρώ. Αν για παράδειγμα το εμπόρευμα (α) αυξήσει την τιμή του κατά 30% το κέρδος δεν είναι 300 ευρώ αλλά 30.000 ευρώ!!!

Η μεγάλη πυραμίδα (Σύστημα Ponzi).
Η βασική ιδέα του Charles Ponzi ήταν ότι μπορούσε να πάρει χρήματα ένα άτομο και να του πει ότι θα του δώσει έναν υψηλό τόκο για τα χρήματά του. Όταν ένα δεύτερο έδινε χρήματα στον Ponzi, ο Ponzi έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων και τα έδινε στο πρώτο άτομο – επομένως εκπλήρωνε την υποχρέωση να του δώσει έναν υψηλό τόκο. Όταν το τρίτο άτομο ερχόταν στον Ponzi, αυτός έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων για να πληρώσει το δεύτερο άτομο – επομένως εκπλήρωνε την υποχρέωσή του. Αν δεν υπήρχε όμως ένα τέταρτο άτομο, τότε ο Ponzi δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Αναλογίες ?

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: