Η μεγάλη “μπίζνα”. Ο Γιωργάκης στην ΔΕΘ.


Μια που στην Δ.Ε.Θ θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός για ανάπτυξη και για ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη ας δούμε τι πραγματικά γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελληνική οικονομία.

Γεγονός νούμερο 1: Οι τράπεζες έχουν κλείσει τη βρύση δηλαδή δεν δίνουν χρήματα.
Αποτέλεσμα: Η αγορά δεν έχει χρήμα να κινηθεί ή καλύτερα μέρος της αγοράς δεν έχει χρήματα γιατί μεγάλοι όμιλοι που έχουν και τράπεζες ως μετόχους, έχουν. Για παράδειγμα γνωστό “βουνό” που πουλάει καφέδες και σάντουιτς έχει από πίσω τον γνωστό όμιλο “ρωσικού αεροπλάνου”. Συνεπώς ο μικρός καφετζής που δεν θα βγάλει χρήματα θα κλείσει, ενώ ο “μεγάλος παίκτης” θα κερδίσει “φέτα αγοράς” ακόμα και εάν είναι στο μείον.

Γεγονός νούμερο 2: Οι μισθοί έχουν πάρει τον κατήφορο.
Αποτέλεσμα: Όσοι “παίκτες” παραμείνουν στην αγορά θα έχουν φτηνά εργατικά-επιστημονικά χέρια. Για παράδειγμα εάν πριν με 1.200 ευρώ ένα καλός λογιστής κάνει την εργασία του αύριο θα κοστίζει 800 ευρώ. Αυτό σε μικρή κλίμακα (π.χ μικρή οικογενειακή επιχείρηση ) δεν αλλάζει σημαντικά το κέρδος αλλά σε ομίλους των 10.000 ατόμων είναι σαν να δίνει ένα “μπόνους” 5% τουλάχιστον.

Γεγονός νούμερο 3: Η “μεγάλη αλλαγή” στο δημόσιο. Συγχωνεύσεις.
Αποτέλεσμα: Ενώ θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ η μη κατασπατάληση πόρων θα οδηγούσε σε νέες επενδύσεις) θα γίνει, μάλλον, με τον γνωστό προκρούστιο τρόπο. Έτσι με την κατάργηση χιλιάδων θέσεων (αυτό θα γίνει είτε το λένε είτε όχι) η ανεργία θα πάει στα ύψη. Και το χειρότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένα “κοινωνικό μαξιλάρι” (π.χ ΟΑΕΔ ) που θα λειτουργεί.

Γεγονός νούμερο 4: Η φάρσα της δημόσιας υγείας. Ολοήμερα νοσοκομεία.
Αποτέλεσμα: Εδώ δεν υπάρχει προσωπικό για βασικές ανάγκες (εφημερίες) και προσπαθούν να παρουσιάσουν το ολοήμερο νοσοκομείο ως την “απόλυτη λύση”. Το βασικό πρόβλημα, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων χρόνων στην δημόσια υγεία, είναι τα πιράνχας που δρουν μέσα και δίπλα από αυτήν. Για να γίνει σαφέστερη η ένσταση μου ας θέσω ορισμένα ερωτήματα:
α)Πόσοι έλεγχοι έγιναν τα τελευταία χρόνια σε δημόσια νοσοκομεία για την παρουσία ή όχι των γιατρών στις θέσεις τους;
β)Πόσοι έλεγχοι έγιναν για τις σχέσεις (π.χ οικογενειακές) ιατρών με ιδιωτικά κέντρα, φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα από φαρμακευτικές εταιρίες;
γ)Πόσες απευθείας αναθέσεις έγιναν για διάφορες προμήθειες, σε ποιους και με τι αιτιολογία;
δ)Το πόθεν έσχες των ιατρών σε τι στάδιο είναι;

Γεγονός νούμερο 5: Η λαίλαπα των φόρων στην κατοικία.
Αποτέλεσμα: Αυτοί που έχουν ένα μέσο εισόδημα, αν αντέξουν από τη ανεργία, την ακριβή δημόσια (ο θεός να την κάνει) υγεία, και την μείωση των μισθών τους θα βρεθούν με ένα σπίτι με μεγάλη αντικειμενική αξία και μικρή εμπορική μια που υπάρχει υπερπροσφορά εξαιτίας της μαζικής εκποίησης λόγο της κρίσης συνάμα με την μικρή ζήτηση.

Γεγονός νούμερο 6: Το χάος των διαφόρων επιτροπών.
Αποτέλεσμα: Οι αγώνες για μια καλύτερη κρατική μηχανή ακόμα και εάν έχουν θεσπιστεί νόμοι του δεν μπορούν/θέλουν να χρησιμοποιηθούν εκ μέρους μεγάλου μέρους των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παράδειγμα: Όταν μια επιτροπή για αναπηρία συνεδριάζει κάθε 3 μήνες με διατάξεις που συχνά είναι ασαφέστατες, άτομα που έπρεπε να πάρουν σύνταξη απλά περιμένουν…

Αποτέλεσμα όλων αυτών…

Ο κύριος Παπανδρέου μπορεί να λέει-γράφει ότι θέλει (το ίδιο και τα διάφορα παπαγαλάκια του) αλλά με μαθηματική ακρίβεια σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα είναι ένα κράτος χωρίς μέση τάξη μόνο με πλούσιους (ελάχιστους) και φτωχούς (πολλούς).
Η ανατροπή αυτής της πορείας θα μπορούσε να γίνει αρκεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας να καταλάβει -επιτέλους- ότι χωρίς την πάταξη της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, χωρίς στοιχειώδη αυτάρκεια, χωρίς ανάπτυξη με κοινωνικό κέρδος, χωρίς δίκαια αναδιανομή του πλούτου και χωρίς προσδιορισμό νέων διεθνών συμμαχιών απλά…. θα σβήσουμε.

Γ.Β

Advertisements

5 responses to “Η μεγάλη “μπίζνα”. Ο Γιωργάκης στην ΔΕΘ.

 1. Ο ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 06/09/2010 στο 7:07 μμ

  Αγαπητέ Γεώργιε καλησπέρα από τον Πειραιά,
  Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και με την άδειά σου την αναρτώ και εγώ στο δικό μου Ιστολόγιο .
  Φιλικά,
  Ο.Πειραιώτης

 2. giorgosvagionis.wordpress.com 06/09/2010 στο 10:03 πμ

  Δεν είναι bic…ουτε πάρκερ…φτερό είναι και έξω έχει άνεμο.
  Η ιστορία θα γράψει τα άλλα…

 3. poexania 06/09/2010 στο 9:55 πμ

  ..άντε εντάξει, πες Parker, γιατί είναι και απο «καλή» οικογένεια…

  http://www.poexania.wordpress.com

 4. poexania 06/09/2010 στο 9:55 πμ

  Έχει αξία ίση με αυτή ενός στυλό bic, εργαλείο δηλαδή για να μπαίνουν υπογραφές.

 5. poexania 06/09/2010 στο 9:47 πμ

  Μη ζητάς απο τονΓΑΠ να τα ξέρει όλα αυτά, μίλα του λίγο για ποδηλασία ή για κανό, αυτά τα κατέχει, στα υπόλοιπα απλά μετέχει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: