Η αναδιανομή του πλούτου και άλλα “σοσιαλιστικά”…(Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα).


 Μια που έχουμε “σοσιαλιστική κυβέρνηση” ας κάνουμε μια μικρή (απλοϊκή) ανάλυση για τον πλούτο αυτής της χώρας και με τι τρόπο έχει μοιραστεί.

Κάθε Έλληνας σύμφωνα με το ΑΕΠ παράγει αναλογικά περίπου 30.000 τον χρόνο. Άρα 30.000/12= 2.500 κάθε μήνα. Δηλαδή σε μία Ελλάδα που θα υπήρχε η απόλυτη ισότητα θα έμεναν στην τσέπη μας 2,500 ευρώ. Αν τώρα λέμε ότι το 50% πηγαίνει σε δημόσιες δαπάνες (πάντα με την προϋπόθεση της απόλυτης ισότητας) το “κράτος” θα είχε κάθε χρόνο 165. Δις ευρώ !!! (11 εκ. Χ 15.000) και ο κάθε πικραμένος Έλληνας θα έφερνε 1.250 τον μήνα στην φαμίλια του. Επαναλαμβάνω κάθε Έλληνας ακόμα και το 2 ετών παιδί ή ο παππούς από την άνω Ραχούλα.

 Μια όμως που “είμαστε” σοσιαλιστές ας πούμε ότι η διανομή δεν είναι 100% δίκαιη και φτιάχνουμε 3 βαθμίδες για ευκολία, μια χαμηλή 700, μια μέση 1.250 και μια υψηλή 1.800. Έτσι λέμε τώρα μια τετραμελής οικογένεια με αυτό το μοντέλο θα ελάμβανε 700+700 για κάθε παιδί 1.800 για τον μπαμπά που έχει καλή θέση και 1.250 για τη μαμά που είναι “πάντα ριγμένη”. Σύνολο 4.450 ευρώ τον μήνα !!! Τόσα χρήματα μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός για τον μέσο Έλληνα άρα η διανομή του πλούτου δεν είναι “ακριβής”στην Ελλάδα.

 Ας γίνουμε όμως “καπιταλιστές” μήπως και μας βγει το μοντέλο. Αν κρατήσουμε σταθερό το 50% φορολογίας (που μας δίνει κάθε χρόνο το μισό μας χρέος) και ας φτιάξουμε 6 βαθμίδες 500, 700, 1250, 1800, 2000. Ακόμα και έτσι το αποτέλεσμα για την τετραμελή οικογένεια είναι 500+500 για τα δύο παιδιά 700 για την γυναίκα και 1250 για τον “μίζερο άνδρα τον ακαμάτη” μας κάνει 2950 ευρώ.

Τα παραπάνω δημιουργούν τα εξής ερωτήματα.: 1)Αν αντί για τα υποθετικά 2.950 ευρώ του “καπιταλιστικού” μοντέλου με 50% φορολογία μια οικογένεια έχει κατά μέσο όρο ας πούμε 1.400 -μια συμβολική τιμή μια μεσοαστικής οικογένειας της Ελλάδας του σήμερα- τα άλλα 1.550 πού πάνε ; 2)Αν το Ελληνικό κράτος με αυτό το υποθετικό πλαίσιο (του 50%) έχει κάθε χρόνο 165 Δις ευρώ θα μπορούσε να έχει σχολεία, υγεία άμυνα χωρίς να επιβάλει ούτε ένα άλλο φόρο (βλ. Φπα, φόρος στην κατοικία κ.τ.λ.π) ; 3)Αν υπήρχε μια “προκαθορισμένη αναλογική κλιμακωτή μισθοδοσία” -και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα- όπου κανένας κατώτερος μισθός δεν θα ήταν λιγότερο από το 1/5 του ανωτέρου αυτό και μόνο δεν θα δημιουργούσε αυτόματα (α) την αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης – βλ. δεν αισθάνεσαι “ο βλάκας” μια που “χ” σύμβουλός λαμβάνει 40.000 τον μήνα ενώ εσύ 300 ευρώ-, (β) την καταπολέμηση στην βάση της δημιουργίας καστών στην Ελλάδα ενώ (γ) θα διατηρούσε το οικονομικό κίνητρο για βελτίωση;

Με την ελπίδα ότι δεν σας κούρασα κλείνω μια μικρή ιστοριούλα….

Σε ένα το χωριό υπήρχε μια αγελάδα που έβγαζε 5 κιλά γάλα. Τα 4,5 κιλά τα έπαιρνε σε ένας βοσκός και το μισό λίτρο το έδιναν στα παιδιά του χωριού. Τα χρόνια πέρασαν και όλα τα παιδιά του χωριού ανακάλυψαν ότι είχαν ραχίτιδα. Έτσι πήγαν στον βοσκό για να του πούνε να τους δώσει λίγο παραπάνω γάλα αλλά εκείνος….

 -Δεν σας δίνω, τους απάντησε νευριασμένος.

 -Μα γιατί ρώτησαν γεμάτοι απορία.

 -Γιατί… γιατί έχω χοληστερίνη!

-Μα το γάλα κάνει κακό στην χοληστερίνη είπαν φοβισμένοι οι φτωχοί χωριάτες.

 -Ναι αλλά εγώ το πουλάω για να αγοράσω χαπάκια. Άντε… γιατί από τον άλλο μήνα… ούτε κι αυτό δεν θα ‘χει. Αχ αυτή η φέτα τι μου έκανε….στα ύψη η χοληστερίνη να πάρει… στα ύψη

Γ.Β .

Υ.Σ: Η ιστορία είναι “παιδί της φαντασίας μου” και οποιαδήποτε ομοιότητα με ονόματα, άτομα ή περιοχές που αναφέρονται είναι απλά σύμπτωση. Μάλλον….

Advertisements

2 responses to “Η αναδιανομή του πλούτου και άλλα “σοσιαλιστικά”…(Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα).

 1. giorgosvagionis.wordpress.com 11/09/2010 στο 10:47 μμ

  Mε αποχή στο 30% δεν θα αλλάξει πιθανά το πολιτικό status.
  Μόνο Μακεδονία μπορεί να γίνει κάτι αλλά προς το μπλέ.
  Γ.Β

 2. Greekx 09/09/2010 στο 11:19 μμ

  Λές να πρασινίσει ο ..χάρτης;;
  Εάν πρασινίσει τότε δικαιολογημένα όσα κάνει στη χώρα το Πασόκ κι ακόμα άλλα τόσα….!!!
  Μετά τις εκλογές να ..ξαναδούμε το σχόλιο…..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: