Η επανάσταση του αυτονόητου. Ο Παπανδρέου στην χώρα των θαυμάτων.


Μια από τις αγαπημένες εκφράσεις του Γ. Παπανδρέου είναι εδώ και καιρό “η επανάσταση του αυτονόητου”. Μια που με τα ελληνικά ο παραπάνω κύριος έχει “ένα θέμα”ας δούμε ορισμένες ενδιαφέρουσες  λεπτομέρειες.

Ορισμός της λέξης “επανάσταση”[πηγή: Το μεγάλο λεξικό. Μαλλιάρης Παιδεία. 1984]: 1)Η ομαδική εξέγερση ενάντια σε αυτόν που κυβερνά ή ενάντια στην εξουσία που αποβλέπει στην βίαιη ανατροπή του πολιτικού ανατροπή του πολιτικού ή κοινωνικού καθεστώτος ή και τον εξαναγκασμό του κράτους να πράξει ή να μην πράξει κάτι, στάση, στασιαστικό κίνημα. 2) απότομη μεταβολή ή προσπάθεια μεταβολής των καθορισμένων.  Η απότομη αλλαγή του status quo σε διάφορα επίπεδα άρα είναι ο εννοιολογικός πυρήνας της λέξης “επανάσταση”.

Ορισμός της λέξης “Αυτονόητος, -η, -ο”(πηγή¨βλ. Παραπάνω): αυτός που εννοείται από μόνος του, ο φανερός από μόνος του . Π.χ “είναι αυτονόητο ότι οι μητέρες αγαπούν τα παιδιά” μας δηλώνει ότι βάση της στατιστικής εμπειρίας γενεών οι μητέρες τρέφουν θετικά συναισθήματα για τα τέκνα τους. Αλλά το “αυτονόητο” έχει εκτός από την ενδογενή ιδιότητα του αυτοπροσδιορισμού έχει και την “προίκα της σχετικότητας”. Για παράδειγμα, για μένα είναι αυτονόητο ότι όταν δεν έχει ψωμί ο γείτονας μου θα του δώσω λίγο από το περίσσευμα μου, ενώ για ένα κάτοικο της Σκωτίας είναι αυτονόητο ότι θα το “επενδύσει” σε αποφάγια για τις κότες του. Ακόμα πριν από 100 χρόνια ήταν “αυτονόητο” να φορούν οι γυναίκες φούστες μέχρι τον αστράγαλο. Σήμερα  οι πλαζ είναι γεμάτες από νεαρές κοπέλες με μικροσκοπικά μαγιό.

Ας πάρουμε τώρα το πείραμα του Razran (1940). Στο πείραμα αυτό ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν διάφορα πολιτικά σλόγκαν π.χ “εργάτες του κόσμου ενωθείτε”. Μετά τα άτομα εκτέθηκαν σε α)δωρεάν φαγητό β) δυσάρεστες οσμές και γ)ουδέτερο περιβάλλον  Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτοί που έτρωγαν δωρεάν είχαν αξιολογήσει θετικότερα το πολιτικό μήνυμα, αυτοί που ήταν στις δυσάρεστες οσμές αρνητικότερα και αυτοί που ήταν στο ουδέτερο περιβάλλον δεν είχαν διαφορές από την αρχική μέτρηση.

Ας το ανάγουμε (υποθετικά) στην Ελλάδα. Αν  το σλόγκαν “Είμαι υπέρ του μνημονίου”  ήταν συνοδευόμενο με “μια μικρή απόλαυση” αυτόματα θα έκανε ένα κομμάτι της κοινωνίας να είναι θετικότερο απέναντι σε αυτό, ανεξάρτητα από το εάν το περιεχόμενο του (μνημόνιο) είναι συμφέρον ή όχι. Και η καλύτερη “μικρή απόλαυση” σήμερα είναι ο ενορχηστρωμένος  ενδό-κοινωνικός κανιβαλισμός με θύματα ανάλογα με το στόχο. Μια οι γιατροί, την άλλη τα φορτηγά και την άλλη οι δημόσιοι υπάλληλοι όλο και συχνότερα επαγγέλματα με “υψηλό κοινωνικό συμβολισμό” είναι  ή θα γίνουν (ακόμα περισσότερο) στόχος. Γιατί, ας μην το ξεχνάμε, επί δεκαετίες ο μέσος Έλληνας έβριζε “αυτούς που είχαν την κουτάλα” ενώ το κρυφό του όνειρο ήταν με την πρώτη ευκαιρία να την αποκτήσει και αυτός.

Συμπερασματικά το “κοινά αποδεκτό σωστό-αυτονόητο” που με τόση συνέπεια προβάλει ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν είναι ανεξάρτητο από την κοινωνική-πολιτική-οικονομική πραγματικότητα αλλά το συνδιαμορφώνει και ο “κυβερνήτης” κάθε μορφής/στιγμής. Πίσω από τα “μεγάλα λόγια” του Πρωθυπουργού υπάρχει έτσι ο κίνδυνος αφενός μιας αξιωματικής διακυβέρνησης του τόπου (δηλ. “δεν ξέρω το γιατί αλλά έτσι είναι”) και αφετέρου διάφορες κοινωνικές ομάδες αφού πρώτα θα αποκτήσουν (ελέω διαφόρων ΜΜΕ) το συλλογικό συμβολισμό “του απόλυτου κακού”  είναι “αυτονόητο” ότι θα “σβηστούν από τον χάρτη”. Και όλα αυτά με την “βια” κάθε επανάστασης…

Γ.Β

Υ.Σ: Εμένα πάντως η ομιλία του χθες (με το μπλε φόντο και τα keywords) μου έμοιαζε σαν “The State of the Union”. Μόνο οι πολεμιστές από το Iraq έλειπαν.

Υ.Σ 2: Οι ξένοι επενδυτές όταν θα έρθουν δεν θα βάλουν  όλο το ποσό της “biz-nas” (κατά το Ελληνικό) λόγο υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Άρα …πλήρωνε πάλι μέσω ήμι-κρατικών τραπεζών. Α…. όσοι είπαν “Εθνική” να περάσουν έξω.

Advertisements

4 responses to “Η επανάσταση του αυτονόητου. Ο Παπανδρέου στην χώρα των θαυμάτων.

 1. poexania 13/09/2010 στο 11:48 πμ

  Υπάρχουν και κα΄τι ωραίες πεκικνημίδες που φορούσαν οι ιππότες τον μεσαιωνα, είναι μια εναλλακτική.

 2. giorgosvagionis.wordpress.com 13/09/2010 στο 11:46 πμ

  Τι να σου πω; Oτι έχεις άδικο;

  Γ.Β

  Υ.Σ: Tσοκαρο rules !!! Χρόνια τόσες απατημένες σύζυγοι δεν μπορεί να κάνουν λάθος!

 3. poexania 12/09/2010 στο 8:45 μμ

  Ωραίο άρθρο, αν και ο Γιωργάκης μάλλον για την επανάσταση του ανόητου ήθελε να πει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: