Περί κρίσης.(Το μεγάλο πλυντήριο 2)


Ας ξεκινήσουμε με μια διαπίστωση. Εδώ και περίπου δέκα μήνες ακούμε ότι υπάρχει κρίση στην αγορά και μεγάλη ανεργία. Και τα δυο αυτά γεγονότα έχουν μια ισχυρή λογιστική βάση και κανείς από τους ειδικούς νομίζω ότι δεν τα έχει αμφισβητήσει.

Θεωρητική ανάλυση.
Η θεωρία της σχετικής αποστέρησης (Relative deprivation theory, Davie 1969). Αυτή η προσέγγιση θεωρεί ως αίτιο επιθετικότητας και διομαδικής σύγκρουσης την “Σχετική αποστέρηση”. Δηλαδή όταν υπάρχει διάσταση μεταξύ των επιτευγμάτων και των προσδοκιών μιας ομάδας. Αυτό που έχει σημασία κατά την θεωρία αυτή είναι όχι η αντικειμενική κατάσταση μιας ομάδας αλλά, “η προσδοκία της”. Για παράδειγμα όταν το πραγματικό βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν είναι διαφορετικό τότε βιώνουν την “σχετική αποστέρηση”. Η θεωρία πριν προχωρήσουμε παρακάτω χωρίζει την σχετική αποστέρηση σε “εγωιστική”(άμεση,ατομική εμπειρία) και “φρατερναλιστική” (που αναφέρεται στην κατάσταση της ομάδας που ανήκουν). Είναι ενδιαφέρον μια ιστορική ανάλυση του κινήματος των μαύρων στην Αμερική την δεκαετία του 60 βασισμένη πάνω σε αυτήν την θεωρία. Σε αυτήν την έρευνα ο Caplan (1970) (πηγή:Κοινωνική ψυχολογία. Κοκκινάκη ) σημειώνει ότι πολλοί από τους υποστηρικτές της Black Power στις ΗΠΑ δεν ήταν φτωχοί-κατώτατα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα τα μέσα και τα ανώτερα στρώματα των μαύρων ένοιωθαν περισσότερο “εγωιστικά στερημένα” και παράλληλα έβλεπαν ότι τα “φτωχά αδέρφια τους” είχαν πρόβλημα με την δομή της κοινωνίας της εποχής. Δηλαδή τα στρώματα της κοινωνίας που ξέρουν ότι αξίζουν κάτι καλύτερο ήταν αυτά που κίνησαν μια κοινωνική διεργασία.

Ελλάδα του σήμερα.
Αν πάρουμε τι αναφέρουν συνεχώς τα Μ.Μ.Ε ζούμε σε μια χώρα που “πεινά “και που δεν υπάρχουν πιθανότητες να πετύχει ο απλός πολίτης τίποτα παραπάνω από το να τα “φέρει βόλτα”.
Τι κάνει δηλαδή η κυβέρνηση (γιατί δεν είναι η θολούρα που κυβερνά αλλά άτομα με όνομα και επίθετο); Αντί να δημιουργήσει νέες “κοινωνικές ελπίδες”, μέσα από την απέλπιδα ανάγκη να στηρίξει την πολιτική της, τρομοκρατεί πλέον (με ή χωρίς εισαγωγικά) τον ελληνικό λαό παρουσιάζοντας ως “επίτευγμα” απλά να υπάρχουν λόγου χάρη νοσοκομεία και σχολεία.

Ας κλείσω λοιπόν με μια διαπίστωση.
Αν μιλήσει οποιοσδήποτε για βελτίωση του τρόπου διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου στην τρίτη ηλικία ή για συνεχή παρακολούθηση των αυτιστικών παιδιών σε ειδικά προγράμματα σε ένα τραπέζι με φίλους θα ανακαλύψει πόσο είμαστε χειραγωγημένοι. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό συμβαίνει σε μια χώρα που η ιστορία της και μόνο θα έφτανε για να μας ξυπνήσει.

Αλλά η ιστορία δεν είναι στο εισηγμένη στο χρηματιστήριο…

Γ.Β

Υ.Σ: Τελικά το Δ.Ν Τ μας αγαπά τόσο που και μετά το 2013 θέλει να μας κάνει παρέα.
Υ.Σ 2: Ενδιαφέρουσα και η γλωσσολογική προσέγγιση του Δ.Ν.Τ που θέλει να μας….. “Στηρίξει”.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: