Η μεγάλη αλλαγή. (Υπάρχει και άλλος δρόμος)


Εισαγωγή.

Η εισαγωγή δομικών αλλαγών τόσο σε θέματα καθημερινής διαβίωσης, όσο και σε άλλα θέματα (πολιτικής, εργασιακά , οργανωτικά) απαιτεί λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές περιόδους προσαρμογής και παρουσιάζει μια σειρά από δυσκολίες. Συχνά, και μάλιστα σε περίοδο ραγδαίων μεταλλάξεων όπως είναι η δική μας, οι αλλαγές επιβάλλονται «εκ των άνω» και βρίσκουν το μέσο άτομο απροετοίμαστο, απρόθυμο και έτοιμο να αναζητήσει προστασία στις ομάδες (ορισμένες φορές αντικειμενικά αμφιβόλου ποιότητας) που αντιπροσωπεύουν γνωστά και ασφαλή πρότυπα δραστηριότητας και γενικότερα ύπαρξης. Επιπλέον σύμφωνα με τον Lewin μία από τις σημαντικότερες αιτίες αντίστασης στην αλλαγή είναι ο φόβος απομάκρυνσης από τους ομαδικούς κανόνες.  Και αν προχωρήσουμε με μια υπόθεση  λίγο παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κατηγοριοποίηση των Ελλήνων ανάλογα σε ομάδες-κόμματα είναι ένα “ασφαλές πρότυπο”. Δηλαδή ως ένα εκκρεμές ο μέσος πληθυσμός βρίσκεται στη συμβολικά απόλυτα κατακόρυφη θέση (που ο κάθε ένας διαλέγει τι “χρώμα” θα έχει) και εάν κάποιος θελήσει να αλλάξει την γωνία πρέπει να καταβάλει σαφώς μεγαλύτερο “έργο” σε σχέση με το να αφήσει τα πράγματα “ως έχουν”.

Η Ηγεσία.

Η “αναγκαιότητα” της ηγεσίας φαίνεται να προκύπτει από τις πρώιμες προσπάθειες των ανθρώπων να οργανώσουν από κοινού δραστηριότητες για την επίτευξη ενός στόχου και η έννοια της εμφανίζεται από πολύ παλιά σε κείμενα . Πρέπει να επισημανθεί ο όρος ηγεσία αναφέρεται σε μια διαδικασία αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας επιρροής μεταξύ του ηγέτη και των μελών μιας ομάδας. Έτσι ο θεωρικά “ιδανικός ηγέτης” είναι αυτός που με τις ηγετικές του δράσεις στοχεύει στο συμφέρον της ομάδας χωρίς να καταφεύγει στη χρήση κυριαρχίας και εξαναγκασμού. Επιπλέον, αν και αναμφισβήτητα η έννοια του ικανού ηγέτη σχετίζεται με την δυνατότητα του κάνει την ομάδα να μεγιστοποιεί τα επίπεδα απόδοσής της ως προς τους στόχους -για τους οποίους αυτή σχηματίζεται-, σε κάποιες περιπτώσεις ο αποτελεσματικός αρχηγός δεν θεωρείται απαραίτητα και επιτυχημένος για τα μέλη μιας ομάδας. Για παράδειγμα ο στυγνός και καταπιεστικός διευθυντής μιας πολυεθνικής εταιρείας μπορεί να θεωρείται τρομερά αποτελεσματικός εφόσον καταφέρνει να ισχυροποιεί την εταιρεία του και να μεγιστοποιεί τα κέρδη της αλλά σίγουρα δε θεωρείται ιδανικός για τους υπαλλήλους οι οποίοι βιώνουν τις επιπτώσεις της καταπιεστικής ηγεσίας.

Κάτι ακόμα για τον φόβο.

“Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι ένας μηχανισμός προστατευτικού χαρακτήρα, μια φυσιολογική αμυντική αντίδραση του οργανισμού χωρίς να απαιτείται συνειδητή σκέψη.”(πηγή: wikipedia).  Είναι όμως και κοινά αποδεκτό ότι ο φόβος πάμπολλες φορές είναι σαν μια (αέναη) προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον. Το μόνο όμως που ξέρουμε για το μέλλον είναι ότι … δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια αφού το παρελθόν υπήρξε –δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα/τώρα- και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, ο μοναδικός χρόνος, στον οποίο ζούμε την ζωή μας είναι το παρόν. Συνεπώς ο φόβος για το τι θα συμβεί στο μέλλον εάν κάνουμε μια επιλογή είναι… “χαζός”.

Συμπεράσματα.

Συνοπτικά κάθε ομάδα θέλει να διατηρήσει την “ομοιόσταση της” και ο καλύτερος ηγέτης μιας ομάδας είναι αυτός που ακούει τα άλλα μέλη της ομάδας και στοχεύει στο συμφέρον της ομάδας χωρίς την άσκηση των “δυνατοτήτων” που απορρέουν από την εξουσία του.

Στην Ελλάδα του σήμερα τα παραπάνω, σε αντίθεση με ότι θα έπρεπε να γίνει -μια που ο αρχηγός μας “μπάζει τρελά”-, μεταφράζεται με την άλογη προσκόλληση ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας σε μια κομματική ταυτότητα μέσα στα πλαίσια ενός -χωρίς λόγο- φόβου απομάκρυνσης από τους “ομαδικούς κανόνες”.

Μα σήμερα είναι καιρός για αλλαγή. Μια πραγματική αλλαγή με στόχους και όραμα.

Φυσικά ο αναγνώστης θα ρωτήσει: “μα υπάρχει άλλος δρόμος ; ”.

Θα ανταπαντούσα λοιπόν με μια σύντομη ερώτηση: “Το όνομα του πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1915 το ξέρεις ?”.

Εγώ δεν το ξέρω. Και δεν τον θυμόσαστε είναι γιατί (μάλλον) η ιστορία διαλέγει “τη φύρα από το στάχυ”. Εσύ ?


Γ.Β

Υ.Σ: Απάντηση στην Ερώτηση: Στέφανος Σκουλούδης (1836-1928).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: