Ο μύθος ότι στην Ελλάδα περνάμε καλά.


Το μεγαλύτερο urban legent στην Ελλάδα είναι το διάσημο “Έλα μωρέ. Εμείς στην Ελλάδα περνάμε καλά. Όχι σαν τους Ευρωπαίους” που σήμερα έχει γίνει (έως ένα βαθμό) “Μην βλέπεις σήμερα. Παλαιότερα περνούσαμε καλά.”. Αλλά ας αρχίσουμε την κατάρριψη του μύθου.

Η μονάδα μέτρησης.

Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το γεγονός ότι είμαστε (θεωρητικά) πρώτοι στο γλέντι, στο ξενύχτι, στο φαγοπότι και στο τραγούδι είναι συνυφασμένο με το ευ ζην. Για παράδειγμα πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το διάσημο “Τι κρίση ρε συ!!! Δες τα φαγάδικα γεμάτα είναι” ή “Ρε έχει λεφτά ο κόσμος το κράτος δεν έχει!!! Το μαγαζί του Πλούταρχου γεμάτο είναι. Και τα μπουκάλια… σύννεφο.” Άρα το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να καταναλώσουμε φαγητό εκτός σπιτιού και να ακούσουμε μουσική με την συνοδεία ενός ποτού είναι το βασικό κριτήριο μας αδιαφορώντας για άλλες παραμέτρους. Και για να προλάβω ορισμένους… ναι είναι αλήθεια ότι κατασπαταλούνται χιλιάδες ευρώ από διάφορους σε κέντρα διασκέδασης (αμφιβόλου ποιότητας) με την ελπίδα ότι η τραγουδίστρια (ας το θέσουμε έτσι) θα είναι “ευγενική” μαζί τους.

Οι μισθοί.

Ο βασικός μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα (στοιχεία της Eurostat από την πηγή http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_100166_30/11/2006_174497) ήταν 668 ευρώ για τα έτη 2006 και 2005. Όμως ο βασικός μισθός στην Ιρλανδία ανήλθε σε 1.293 ευρώ το 2006, στην Γαλλία 1.218 ευρώ, στο Βέλγιο 1.234 ευρώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο 1.269 ευρώ, στην Ολλανδία 1.273 ευρώ και στο το Λουξεμβούργο 1.503 ευρώ.

Το μέσο δηλωθέν εισόδημα κατά το έτος 2008 ήταν 16.000 ευρώ για μισθωτούς- συνταξιούχους και 13.000 μόνο ευρώ για εμπόρους- βιομηχάνους. (πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4560619&ct=3 ) (σημ.: Και έτσι μια που είναι “φτωχαδάκια” έγινε μια περαίωση).

Παλαιότερα τώρα οι αμοιβές εργαζομένων σε ευρώ το 2003 ήταν 16.739 για πλήρους απασχόλησης και 9.451 για μερικής απασχόλησης ( απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Σπίντλα σε σχετική ερώτηση το 2007 πηγή: http://www.androul.com/dimosio/oi-misthoi-stin-ellada-einai-oi-deiteroi-xamiloteroi-stin-eurozoni.html που είναι αντιγραφή από το in.gr). Δηλαδή οι Έλληνες εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, με εξαίρεση την Πορτογαλία, ήταν οι πιο κακοπληρωμένοι στην ευρωζώνη και ελάμβαναν το 48% των αποδοχών ενός εργαζόμενου στο Βέλγιο, το 52% του Σουηδού και μόλις το 41% των αποδοχών του Γερμανού.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το έτος 2004 το 20% του εργατικού δυναμικού ηλικίας 30-55 ετών έχουν και μια δεύτερη δουλειά, φθάνοντας δηλαδή σε αριθμό το ένα εκατομμύριο.(πηγή: http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_14_06/11/2005_162417 )

Κόστος ζωής.

Το 2005, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης ήταν στο 77,3% του μέσου όρου της ΕΕ 15 και το 2004 ήταν 75,5% (πηγή:http://www.antagonistikotita.gr/epan/docrep/docs/PressOffice/PressReleases/2006/prokirixi_Ex_Ante_2006/gr/xml/07_ESPA_STRATEGY.pdf )

Έχουμε από τους υψηλότερους φόρους φυσικών προσώπων τόσο μεταξύ των 27 κοινοτικών χωρών, όσο και μεταξύ των 16 της ευρωζώνης, εμφανίζει η Ελλαδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat των τελευταίων χρόνων. Ο μέσος φόρος ανήλθε στο περίπου 45%, ενώ στην ευρωζώνη είναι στο 42,4%.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, το 2005 οι γνωστοί/άγνωστοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) ήταν που σήκωσαν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη γιατί κατέβαλαν το 44,5% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (από 39,7% το 2004). (πηγή: http://www.makthes.gr/news/economy/1762/)

Κοινωνία-παροχές.

Το υπάρχον επίπεδο οδικής ασφάλειας είναι “απαράδεκτο”, εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο επίπεδο άλλων χωρών μελών της ΕΕ ή και κρατών που ανήκουν στον ανεπτυγμένο κόσμο. (Εργασία των Παναγιώτη Παπαϊωάννου, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ και του Κωνσταντίνου Σπαθόπουλου, πολιτικού μηχανικού) [πηγή: Et3 και το link είναι http://news.pathfinder.gr/automoto/news/313777.html ].

Πρώτη σε διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται η Ελλάδα, σε ισοπαλία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κυβερνητικού οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια για το 2009. Μάλιστα, η χώρα χάνει πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αφού φέτος έπεσε στην 71η θέση (από την 57η πέρυσι). Η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο διαφανής από τη Γκάνα, το Κουβέιτ και τη Ναμίμπια.

Φεύγω πριν με φάνε και μένα τα πιράνχας» δήλωση του π. υπουργού Υγείας κ. Αλ.Παπαδόπουλος 2002. Ανάλογη δήλωση έχει κάνει και ο Κακλαμάνης (πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp pid=46&ct=32&artId=303191&dt=23/05/2010#ixzz10ABjssFm)

O τζίρος της ιδιωτικής παιδείας μόνο για τις πανελλαδικές είναι 445 εκατ. Ευρώ με την οικογένεια κάθε υποψηφίου να δαπανά 7.250 ευρώ (μέσος όρος) για 2 χρόνια σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.(πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=32726 )

Συμπεράσματα.

Από τα παραπάνω στοιχεία (που είναι ένα μόνο μέρος των δεδομένων που μπορεί να βρει κανείς στο Internet) το συμπέρασμα -οι Έλληνες καλά περνάνε- που συχνά ακούμε είναι λάθος. Αυτό που έχει πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μισθός του Έλληνα και ο άσωτος (όπως αρέσκονται αρκετοί να λένε) βίος του. Προσωπικά ακόμα θυμάμαι τις δηλώσεις περί “ρετιρέ του δημοσίου” και περί ανταγωνιστικότητας που θα κερδηθεί μόνο εάν πάρουν κομμάτια (μικρά ή μεγάλα) του μόχθου του μέσου Έλληνα.

Στην Ελλάδα αγαπητοί κύριοι/κυρίες δεν περνάμε καλά. Το τι φταίει το ξέρουμε όλοι, άσχετα εάν δεν το ομολογούμε δημόσια και εάν θεωρούμε ότι είναι επιτυχία να φάμε 35 αντί για 30 γραμμάρια από μια τούρτα 5 κιλών.  «Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε, πού τα φάγατε τα λεφτά, είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας , εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος»  είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος σήμερα (πηγή: http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/48393/th-pagalos-mazi-ta-fagame-ta-lefta/).

Και κλείνω με μια ευχή. Πριν έλθουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ας σταθούμε για 5 λεπτά μπροστά σε ένα παιδικό σταθμό και ας κοιτάξουμε το μέλλον αυτού του τόπου, τα παιδιά μας. Αυτά θα μας πουν τι να κάνουμε.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: