Η ιστορική ευθύνη της Ελληνικής Αριστεράς.


Η Ελλάδα πλέον είναι στον γκρεμό μετά από την κατανάλωση 30 χρόνων “μεταπολιτευτικού αλκοόλ”. Μια Ελλάδα της Κύπρου το 74, του Ανδρέα, του βρώμικου 89, του χρηματιστηρίου, της Ολυμπιάδας και του “σεμνά και ταπεινά”. Μια Ελλάδα που έφτιαξε μια κρατικοδίαιτη μέση τάξη, αγρότες που περίμεναν την επιδότηση και δεν καλλιεργούσαν τίποτα, εργολάβους με δις, τηλεοπτικά κανάλια χωρίς άδεια, εργατοπατέρες που έγιναν υπουργοί, βουλευτές που έκλεβαν “για το παιδί τους” και που ποτέ δεν έφτασε τον μέσο όρο της αναπτυγμένης Ευρώπης σε τίποτα παρά το γεγονός ότι είχαμε το ίδιο νόμισμα.

Και η αριστερά;  Στην “φαγωμάρα” της. Μια διαίρεση που παρά το ότι έχει τη βάση της σε ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της προσέγγισης του σοσιαλισμού (του πραγματικού και όχι του “τρίτου, τέταρτου και πέμπτου” δρόμου) έκανε κακό. Έκανε κακό γιατί άφησε το πεδίο ελεύθερο σε ένα κόσμο που θέλει μια προοδευτική προοπτική για την χώρα να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ για να μην βγει η δεξιά, έκανε κακό γιατί αυτός ο κόσμος άκουγε ένα λεξιλόγιο της δεκαετίας του 20′ για προβλήματα του 2000, έκανε κακό γιατί αυτός ο κόσμος έβλεπε διακόσιους πραματευτές να πουλούν το ίδιο εμπόρευμα βάζοντας φωτιά ο ένας στον πάγκο του άλλου, έκανε κακό γιατί δεν έγινε (η αριστερά) ποτέ μια γροθιά ενάντια σε αυτούς που έκλεβαν και διόριζαν.

Και δεν θα σταθώ στο ποιος φταίει. Θα αναφέρω μόνο αυτά που είπε ο Ηλίας Ηλιού (πηγή: wikipedia): “Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονές μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν… Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις… Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες». Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω.” Αυτό τον δρόμο “με τις πεπονόφλουδες” περπατά και σήμερα χαρωπά, ταμπουρωμένη πίσω από αφορισμούς του τύπου “χωρίς την καταστροφή του αστικού συστήματος δε θα γίνει τίποτα” η Ελληνική αριστερά, χωρίς να κοιτά την πραγματικότητα κατάματα. Γιατί σήμερα ο απλός πολίτης κάθε μέρα χάνει κομμάτια ελευθερίας, κομμάτια αξιοπρέπειας, κομμάτια ελπίδας με μια αριστερά να του λέει ή “αποδέξου να γίνουμε ΕΣΣΔ” (αφού πρώτα όλα θα έχουν διαλύσει) ή τίποτα.

Ο Σουν Τσου (βλ. Η Τέχνη του Πολέμου) ήταν μάλλον ο πρώτος που αναγνώρισε την σημασία της θέσης στην στρατηγική και ότι δηλαδή η θέση επηρεάζεται από αντικειμενικές συνθήκες στο φυσικό περιβάλλον και από τις υποκειμενικές απόψεις των ανταγωνιστικών δρώντων σε αυτό το περιβάλλον. Δίδαξε με λίγα λόγια, ότι η στρατηγική δεν ήταν ένας σχεδιασμός με την έννοια της εφαρμογής ενός καταλόγου ενεργειών αλλά  απαιτεί κατάλληλη και ταχεία ανταπόκριση σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Αυτή την σοφία ξέχασε η Ελληνική αριστερά με αποτέλεσμα… ένα μνημόνιο και 7,54 + 4,60 ενώ θα μπορούσε να έχει 20 και 30% επηρεάζοντας σοβαρά τα τεκταινόμενα της χώρας. Η ιδιοκτησία έτσι θα συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε λίγα χέρια, ο εργαζόμενος θα εξαθλιώνεται ολοένα και περισσότερο, με την μεγαλύτερη μάζα του λαού που είτε θα ψωμολυσάει είτε θα ζει από μισθωτές ελεημοσύνες, με ανθρώπους που θα πεθαίνουν της πείνας αλλά δυστυχώς δεν θα γίνει τίποτα.

Εκτός εάν. Εκτός εάν για μια στιγμή κάποιος φωτισμένος άνδρας (ή γυναίκα) πει “Ollis salus populi suprema lex esto*” και αποφασίσει ότι μόνο μέσα από την ενότητα αυτού του χώρου μπορεί να γίνει κάτι. Φοβάμαι όμως ότι τα λατινικά είναι ξεπερασμένη γλώσσα.

Γ.Β

Υ.Σ: * Μετάφραση:Το υπέρτατο αγαθό είναι η ευημερία του λαού. Marcus Tullius Cicero (106 π.Χ -43 π.Χ)

Advertisements

One response to “Η ιστορική ευθύνη της Ελληνικής Αριστεράς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: