Το 1929 και το σήμερα.


Πηγή των παρακάτω είναι το wikipedia. Σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της αρχής του αιώνα αλλά σας παραθέτω ορισμένα κομμάτια.

Υποθέτοντας πως σε κάποιο δεδομένο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται μια κατάσταση υπερχρέωσης, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση, είτε λόγω της ανησυχίας των πιστωτών, είτε των δανειοληπτών ή και των δύο.

Τότε μπορούμε να εξαγάγουμε την ακόλουθη συμπερασματική αλυσίδα που απαρτίζεται από εννέα κρίκους:

  1. Ρευστοποίηση των χρεών που οδηγεί σε εν θερμώ πωλήσεις.
  2. Συστολή των νομισματικών αποθεμάτων, καθώς τα τραπεζικά δάνεια αποπληρώνονται και περιορίζεται η ταχύτητα διακίνησης.
  3. Πτώση στα επίπεδα των τιμών, με άλλα λόγια, μια φούσκα του δολαρίου. Συμπεραίνοντας, όπως ανεφέρθη και ανωτέρω, πως αυτή η πτώση δε σχετίζεται με ανατίμηση, πρέπει να ακολουθήσει:
  4. μια ακόμη μεγαλύτερη πτώση στην καθαρή αξία των επιχειρήσεων προκαλώντας πτωχεύσεις και
  5. μια παρόμοια πτώση στα κέρδη, η οποία σε ένα καπιταλιστικό μοντέλο μιας κοινωνίας των ατομικών εσόδων, οδηγεί σε ανησυχία η οποία οδηγεί σε:
  6. Μείωση της παραγωγής, των συναλλαγών και της εργασίας. Αυτές οι απώλειες, οι πτωχεύσεις και η ανεργία, οδηγούν σε:
  7. Απαισιοδοξία έλλειψη αυτοπεποίθησης, η οποία εν συνεχεία οδηγεί σε
  8. Αποταμίευση και λιγότερη διακίνηση χρήματος. Οι οκτώ αναφερθείσες μεταβολές προκαλούν:

Περίπλοκες στρεβλώσεις στα επιτόκια δανεισμού και συγκεκριμένα, μια πτώση στα ονομαστικά επιτόκια και στην αξία του χρήματος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια και της αγοραστικής αξίας των εμπορευμάτων.

Επιπλέον πάντα από το Wikipedia.

Οι τράπεζες που είχαν χρηματοδοτήσει τα υπερχρέη άρχισαν να καταρρέουν καθώς οι δανειολήπτες αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις και καταθέτες σήκωναν τα χρήματά τους μαζικά από τους λογαριασμούς τους, σχηματίζοντας τραπεζικές ουρές. Κυβερνητικές εγγυήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις της Fed που είχαν σκοπό να αποτρέψουν τέτοιες ουρές πανικού απεδείχθησαν αναποτελεσματικές και σε ορισμένες περιπτώσεις αποφεύχθησαν. Τραπεζικές καταστροφές οδήγησαν στην απώλεια αποθεμάτων εκατομμυρίων δολαρίων. Τα απλήρωτα χρέη κατέστησαν ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς οι τιμές και τα εισοδήματα έπεφταν 20-50%, αλλά τα χρέη παρέμεναν στα ίδια επίπεδα. Μετά την κρίση του 1929 και κατά τη διάρκεια των 10 πρώτων μηνών του 1930, 744 αμερικανικές τράπεζες κατέρρευσαν, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους ανέρχονταν συνολικά στις 9.000. Το 1933, οι καταθέτες είχαν σημειώσει απώλειες $ 140 δισεκατομμυρίων.”

Οι αναλογίες με το σήμερα νομίζω ότι είναι εμφανείς. Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν, ότι όπως ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο τέλος της ύφεσης και κάτι ανάλογο (σε μικρή κλίμακα λόγω πυρηνικών όπλων) μπορεί να συμβεί και σήμερα. Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν, ότι η Ελλάδα είναι ένας μικρός παίκτης σε μια διεθνή μεγάλη σκακιέρα υπερχρεωμένων χωρών που αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν. Το εύκολο συμπέρασμα θα ήταν, να πει κανείς ότι η μέση τάξη διεθνώς είναι στο εκτελεστικό απόσπασμα και περιμένει απλά το “πυρ”. Το γιατί όμως όλα αυτά (πιθανά) θα γίνουν παραμένει (για μένα) το βασικό ερώτημα. Και αυτό το ερώτημα δεν είναι στα πλαίσια μιας ακόμα θεωρίας συνωμοσίας -από τις χιλιάδες που υπάρχουν στο Internet- αλλά μια απλή παρατήρηση. Μήπως, παγκοσμίως, περνάμε πλέον σε μια άλλη μορφή διακυβέρνησης διαφορετική από την γνωστή “αστική δυτικού τύπου δημοκρατία”;

Δεν ξέρω… και ελπίζω όταν μάθω να μην είναι αργά. Πολύ αργά.

Γ.Β

Υ.Σ/Δήλωση: Δεν πιστεύω στους  Νεφελίμ, Ορκ, Χάρι Πότερ, Σρεκ και άλλα ξωτικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: