Η οικονομική ευγονική.


[σημ.: Όπως είχα γράψει και σε ένα παλαιότερο άρθρο δεν είναι δυνατόν μέσα από ένα blog να κάνεις πλήρη ανάλυση ορισμένων θεμάτων λόγο χώρου και φυσικά χρόνου.]

Η ευγονική, δηλαδή η προσπάθεια να αποκτήσουν τα έμβια όντα βιολογικά χαρακτηριστικά για την βελτίωση φυτών και ζώων με σκοπό τη μέγιστη απόδοση, δεν είναι πρόσφατη αλλά χάνεται στο βάθος του χρόνου. Η λέξη “Ευγονική” όμως, είναι συχνά συνώνυμη μίας γενετικά και βεβαίως και κοινωνικά, λανθασμένης αντίληψης και τακτικής του παρελθόντος, που καλλιέργησε μέρος της πνευματικής elite κυρίως του μεσοπολέμου. Και δεν ήταν μόνο η Ναζιστική Γερμανία που έκανε πειράματα πάνω στο θέμα μιας που και άλλες χώρες είχαν χρησιμοποιήσει ανάλογες πρακτικές (π.χ στις ΗΠΑ το Racial Integrity Act of 1924). [Σημ.: δείτε το http://en.wikipedia.org/wiki/Action_T4 για λεπτομέρειες ].

Αλλά ποια είναι η φιλοσοφική βάση της επιλογής γονιδίων-χαρακτηριστικών;

Πιθανά όλα άρχισαν από μια προσπάθεια να μετατραπεί η περίφημη φράση «Επιβίωση του Ισχυρότερου» σε ένα είδος «επιστημονικού», κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού δόγματος.  Ο επονομαζόμενος Κοινωνικός Δαρβινισμός έτσι υποστηρίζει την επιβίωση των δυνατών (οικονομικά,κοινωνικά μορφωτικά), σε βάρος των φτωχών, αδύναμων και άτυχων, γιατί υποτίθεται ότι οι τελευταίοι ευθύνονται αποκλειστικά για τις ατυχίες τους, άρα θα πρέπει τα γονίδιά τους ή τα διανοητικά τους κατασκευάσματα να μην συνεχίσουν να αναπαράγονται αφού είναι “2ης κατηγορίας”.

Συνεπώς, ιδέες του Δαρβίνου “αξιοποιήθηκαν” για την ανάπτυξη, όχι μόνο της ιδεολογίας του Κοινωνικού Δαρβινισμού αλλά και  -βασισμένοι σε ένα άλλο σημαντικό έργο του «Η προέλευση του ανθρώπου»- για την δημιουργία μιας ιεραρχίας στις φυλές ως προκύψασας εξελικτικά μέσω της φυσικής επιλογής: στις κατώτερες φυλές κατατάσσει τους «άγριους» π.χ Αφρικανούς, και στις ανώτερες τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους [πηγή: http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=15.02.2009,id=22709364 ].

Πριν όμως κάνουμε το επόμενο βήμα, ας σταθούμε λίγο στην διαπίστωση ότι οι θεωρητικοί του Κοινωνικού Δαρβινισμού προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η βιολογική εξέλιξη δικαιώνει το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας της εποχής και την κυριαρχία πάνω σε «κατώτερους» πληθυσμούς. Αντίθετα όμως ο ίδιος Δαρβίνος δεν ήταν ρατσιστής, μιας που η πεμπτουσία της θεωρίας του Δαρβίνου συνίσταται στην ιδέα ότι, όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι «δεμένοι μεταξύ τους» μέσω της διαδικασίας της εξέλιξης. Oι συγγραφείς μιας πρόσφατης βιογραφίας του Δαρβίνου (Αντριαν Ντέσμοντ και ο Τζέημς Μουρ) τεκμηριώνουν το πόσο αηδιασμένος ένιωσε ο Δαρβίνος όταν στη διάρκεια του πεντάχρονου ταξιδιού του με το πλοίο Beagle στη δεκαετία του 1830, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δουλεία στη Νότια Αμερική. Στα σημειωματάρια του επιτίθεται στην άποψη ότι οι μαύροι ανήκουν σε ένα διαφορετικό είδος από τους λευκούς: «Μήπως δεν θέλουν οι δουλοκτήτες να κατατάξουν τον μαύρο άνθρωπο σε ένα διαφορετικό είδος; Εξαιτίας της καταγωγής μας από έναν κοινό πρόγονο, ίσως όλοι να είμαστε δεμένοι μεταξύ μας».(πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12304&subid=2&pubid=5821157 και http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_09/02/2009_266714 ).

Το τελικό ζητούμενο/αποτέλεσμα από τους οικονομικούς ευγονιστές άρα είναι “λίγα γονίδια και καλά γονίδια”. Δεν θα σταθώ στο “καλά γονίδια” γιατί είναι αυτονόητο ο αυθαίρετος προσδιορισμός του ποιοτικού χαρακτηριστικού, μιας που ότι είναι καλό για μένα λόγου χάρη δεν είναι καλό για τον αναγνώστη του άρθρου. Αντιθέτως θα ήθελα να δούμε μαζί πόσο επικίνδυνο είναι το “λίγα γονίδια”.

Ο άγνωστος με το όνομα βιοποικιλότητα.

Ο άνθρωπος κι ένας χιμπατζής μοιράζονται από κοινού σχεδόν το 98% των γονιδίων τους και παρ’ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν σημαντικά. Διαφέρουν όμως και ως προς τα γονίδιά τους (γενετική βιοποικιλότητα) και ως προς το βιολογικό είδος στο οποίο ανήκουν (βιοποικιλότητα των ειδών). Η γενετική βιοποικιλότητα εκφράζει το εύρος των κληρονομικών καταβολών ενός συγκεκριμένου είδους, τον πλούτο της. Όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος αυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα επιβίωσης του είδους απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις (stress) όπως επιδημίες, κλιματικές αντιξοότητες κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι τα φυσικά είδη έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος κληρονομικών καταβολών και συνεπώς πολύ μεγαλύτερη αντοχή και ικανότητα επιβίωσης από τα «τεχνητά» ή γενετικά βελτιωμένα είδη.

Ας δούμε όμως και ένα ιστορικό παράδειγμα οικονομικής ευγονικής.  Η δυναστεία των Αψβούργων (μια από τις πιο σημαντικές βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης) που είχαν την συνήθεια να παντρεύονται συγγενείς τους για να διατηρήσουν ανέπαφη τη δυναστική τους κληρονομιά τα αποτελέσματα ήταν δραματικά. Αυτή η πρακτική τελικά είχε βαρύτατες συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές, με αποκορύφωμα τον τελευταίο διάδοχο, ο οποίος ήταν “φιλάσθενος” και έπασχε από ανικανότητα.

Κλείνοντας ας ξανασυνθέσουμε λίγο το παζλ με μια συμπερασματική πρόταση.

Εγώ ο πλούσιος μόνο έχω το δικαίωμα να μεταφέρω το δικό μου γονιδιακό υλικό”.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί σε μια κοινωνία που τα γονίδια θα είναι “επιλεγμένα” το τέλος της θα μοιάζει σαν και αυτό των Αψβούργων.

Γ.Β

Υ.Σ: Παρά τις παραμορφώσεις του και τα σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Κάρολος τελικά παντρεύτηκε δύο φορές, με την ελπίδα ότι θα  συνεχίσει την κυριαρχία των Αψβούργων. Στάθηκε όμως ανίκανος να αφήσει πίσω του έναν διάδοχο και πέθανε, χωρίς τέκνα, σε ηλικία 39 ετών. Ηταν έτσι ο τελευταίος μιας μεγάλης σειράς Αψβούργων μιας και ο θάνατός του θα σήμανε το τέλος του ισπανικού κλάδου της δυναστείας.

(πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=264099&dt=16/04/2009#ixzz11q70yZM1 )

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: