Ο Αλή Μπαμπά και οι 40…(Η Δανία του Νότου).


Με τον συμπαθέστατο λαό των Δανών μας ενώνουν αρκετά πράγματα. Έχουμε και οι δύο λαοί χώρες ανεμοδαρμένες, η Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας είναι Αδελφή της είναι η τέως βασίλισσας της Ελλάδος Άννα-Μαρία, το εμπορικό της ισοζύγιο είναι συνήθως παθητικό και αντισταθμίζεται με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Αλλά κάπου εδώ τελειώνουν και οι ομοιότητες μιας που φτάνει μια μικρή έρευνα στο internet για να δει πως ένα μικρό κράτος με το δικό του νόμισμα, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού δημόσιους υπάλληλους και με μια αγροτική/κτηνοτροφική κατά βάση οικονομία είναι έτη φωτός μακρυά από την Ελλάδα.

Αυτή όμως την περίοδο είναι ενδιαφέρον -θα τολμούσα να πω- ο τρόπος που οι “40 του Αλή Μπαμπά” ( Αραβικά: علي بابا ʿAli Bāba. Πηγή: Wikipedia) προσπαθούν να παρουσιάσουν -πριν τις δημοτικές εκλογές-  ότι, παρά τα προβλήματα “όλα πάνε καλά”. Αναφέρουν όλο και συχνότερα ότι το επιτόκιο των διετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε, ότι ο Γουέν Ζιαμπάο εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία, η ΕΤΕ έκανε αύξηση του μετοχικού της με επιτυχία και ότι με λίγα λόγια, “ουδέν θέμα τίθεται” μετά την εθνοσωτήρια προσπάθεια.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.

Από την έκθεση της Ευρωπαικής Κεντρικής τράπεζας(πηγή: http://www.bankofgreece.gr/BogEkdoseis/ektmonth201009.pdf ) η εικόνα περιγράφεται ως εξής:

Ωστόσο, στο δεύτερο εξάμηνο υπάρχουν καθοδικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι λόγω της αναμενόμενης σύγκλισης των δαπανών προς τα ποσά που προβλέπει ο προϋπολογισμός, της προβλεπόμενης υστέρησης των εσόδων, του χαμηλότερου από το προβλεπόμενο πλεονάσματος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικής ασφάλισης και των αρνητικών προσαρμογών μεταξύ στοιχείων σε ταμιακή βάση και στοιχείων σε εθνικολογιστική βάση. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της εκτέλεσης του προγράμματος από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, να μειώσουν τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού πέραν του προβλεπομένου και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες πληρωμές προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικής ασφάλισης ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να καλύψουν τις ταμιακές υποχρεώσεις τους.”

Μετάφραση… ή θα γίνουν και άλλες περικοπές ή θα πρέπει να γίνει θετική η ταμειακή ροή από πωλήσεις, φόρους, έκδοση ομολόγων κ.ο.κ. Ταυτόχρονα  “Τα Νέα” -και όχι κάποια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα- αναφέρουν ότι (πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4597692 ) το αρνητικό ρεκόρ δεκαπενταετίας σημείωσε η ελληνική αγορά αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο, μιας που ταξινομήθηκαν 50% λιγότερα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.  Το κράτος δηλαδή, από περίπου ενός δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των καινούργιων Ι.Χ,  θα πάρει τα μισά.  Έτσι αν δεν εισπράττει από πωλήσεις αγαθών και -ότι και να λένε- θα αναγκαστούν να βάλουν άμεσους φόρους.

Η θεμελιώδης ερώτηση όμως είναι άλλη.

Πόσα χρήματα απομένουν στο ταμείο;

Και έστω με τα Δντ-δανεικά τα καταφέρνουμε για φέτος, μιας που ο πρωθυπουργός έλεγε ότι στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου του είναι η επιστροφή στις αγορές το 2011 όπως έγραφε και το Έθνος στις 12/8 (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11807&subid=2&pubid=24404948 ). Η Ελλάδα -που σήμερα βρίσκεται εκτός αγορών, με την ύφεση να καλπάζει- σε δύο χρόνια θα σηκώσει από τις αγορές ποσά της τάξεως των περίπου 80 δισ. ευρώ τον χρόνο ή το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας;

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Αλλά ελπίζω να μην είναι για μνημόσυνο.

Γ.Β

Advertisements

One response to “Ο Αλή Μπαμπά και οι 40…(Η Δανία του Νότου).

  1. giorgosvagionis.wordpress.com 05/11/2010 στο 10:44 πμ

    Βρήκα ότι υπάρχει και multimedia για το θέμα!!!

    Καλό γέλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: