Το Χάρβαρντ δεν βρήκε το “γονίδιο του αριστερού”. Τα MME όμως….


Αφορμή του σημερινού άρθρου είναι ένα άρθρο του Βήματος με την ονομασία “Το Χάρβαρντ βρήκε το γονίδιο του αριστερού” (θα το βρείτε εδώ: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=363818&dt=30/10/2010 ). Και μια που δεν υπάρχει το όνομα του συντάκτη στο site του Βήματος, θα μιλήσω για αυτό που εγώ θεωρώ ως προχειρότητα (?) του άγνωστου συντάκτη.

Το άρθρο αρχίζει με την εξής πρόταση “ΛΟΝΔΙΝΟ Αριστερός… γεννιέσαι, δεν γίνεσαι”. Αν και είναι “ενδιαφέρον” σαν τίτλος δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό άρθρο του James H. Fowler. Friendships Moderate an Association between a Dopamine Gene Variant and Political Ideology Journal of Politics 72 (4): 1189–1198 (October 2010) που ήταν και η αρχή του “κακού”. Για όσους ξέρουν Αγγλικά (και ιατρική) το άρθρο είναι εδώ http://jhfowler.ucsd.edu/friends_drd4_and_political_ideology.pdf και το site του συγγραφέα είναι εδώ http://jhfowler.ucsd.edu/ .

Η Κριτική.

Καταρχήν τα απλά. Στο site του Βήματος αναφέρει για “2.000 άτομα” ενώ το άρθρο μιλά για “sample of 2,574”. Άρα μια που τα νούμερα δεν είναι γνώμη (κατά το προηγούμενο post)… κάνουν λάθος και στο μέγεθος του δείγματος.

Το άρθρο αρχίζει με μια αναφορά στον Karl Mannheim και τον σημαντικό ρόλο του στην κοινωνιολογία, αναφέρει στην 2η σελίδα την βασική υπόθεση των επιστημών δηλαδή ότι είναι πιθανό ότι τα γονίδια επηρεάζουν πολιτική ιδεολογία με την μερική ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν τα άτομα  μέσα το συνολικό κοινωνικό πλαίσιο, λέει ότι η κοινωνική συμπεριφορά κατά τους “Behavior geneticists” (ειδικούς που ασχολούνται με τις επιρροές των γονιδίων στην συμπεριφορά) είναι ένα πιθανά ένα πολυγονιδιακό χαρακτηριστικό, αναφέρουν ότι μεταξύ εκείνων που φέρουν το 7R αλληλόμορφο του DRD4 γονιδίου ο αριθμός των φίλων που το πρόσωπο έχει στην εφηβεία συνδέεται θετικά με ένα φιλελεύθερο προφίλ αυτοαναγνώρισης στην πρώιμη ενήλικη ζωή, και τέλος υπογραμμίζουν ότι αναφέρονται στο “liberal-conservative continuum” και όχι σε μια ιδεολογία.

Τι ακριβώς λέει στην σελίδα 2 της εργασίας (ή σελ. 1190 στο περιοδικό);

“ We show that among those who carry the 7R allele of the DRD4 gene, the number of friends a person has in adolescence is positively associated with liberal self- identification in early adulthood. [Συνοπτική Μετάφραση: Το αλληλόμορφο 7R του γονιδίου για τον dopamine receptor D4 είναι θετικά συσχετισμένο (δεν υπάρχει δηλαδή η αιτιότητα αλλά σχέση) με μια φιλελεύθερη στάση ζωής στην αρχή της εννήλικης περιόδου].

Among those who do not carry the 7R allele, there is no relationship between number of friends and ideology. Moreover, we show that the 7R allele is not directly associated with the reported number of friends, nor is it directly associated with ideology. [Συνοπτική Μετάφραση: Αλλά το αλληλόμορφο 7R δεν είναι άμεσα συσχετισμένο με τον αριθμό των φίλων ή με την ιδεολογία].

Instead, it is the combination of this specific gene variant with a specific social environment that may contribute to the development of a liberal political ideology. [Συνοπτική Μετάφραση: Ο συνδυασμός αυτού του γενετικού υπόβαθρου με το κοινωνικό περιβάλλον πιθανά συνεισφέρουν στην πολιτική ιδεολογία]

Συμπεράσματα/επίλογος από την σύντομη παρουσίαση του άρθρου.

Το άρθρο Friendships Moderate an Association between a Dopamine Gene Variant and Political Ideology [σημ.: Αν και τεχνικό άρθρο σας προτείνω να το διαβάσετε] που ήταν το έναυσμα για τα διάφορα “άρθρα” μιλά για μια υπόθεση (από τις χιλιάδες που βγαίνουν στα περιοδικά) κάτω από ένα συγκεκριμένο πρίσμα, του DNA. Επιπλέον, ακόμα και τεχνικά άριστο να είναι το άρθρο [σημ.: Προσωπικά θα ήθελα να δω καλύτερα ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες] , για να θεωρηθεί ως μια πιθανή “αλήθεια” πρέπει να υπάρξουν αρκετές μεταναλύσεις, συνέδρια και consensus conference. Έχει άρα αρκετό δρόμο μπροστά του.

Κλείνω με το ίδιο το άρθρο. Στην σελίδα 1191 προς το τέλος της παραγράφου “Dopamine and DRD4-7R” αναφέρει -μεταξύ άλλων- τα άτομα αυτά είναι περίεργα (ψάχνουν τον γύρω κόσμο δηλαδή). Αν αυτό ενοχλεί…

Γ.Β

Advertisements

3 responses to “Το Χάρβαρντ δεν βρήκε το “γονίδιο του αριστερού”. Τα MME όμως….

 1. poexania 31/10/2010 στο 1:07 μμ

  Η επιπολαιότητα με την οποία καταπιάνονται τα ΜΜΕ με διάφορα εξειδικευμένα θέματα δεν είναι τυχαία αλλά επιτηδευγμένη.

 2. giorgosvagionis.wordpress.com 31/10/2010 στο 11:19 πμ

  Φραγκ, αν δεις λιγάκι την «πιάτσα» υπάρχουν κατά καιρούς ένα κάρο έρευνες που τελικά δεν αποκτούν βάρος. Γιατί για να πεις ότι ένα άρθρο άλλαξε την ροή της επιστήμης θέλει να έχει citations, να είναι σε περιοδικό με μεγάλο impact factor, να το παρουσιάσουν σε 500 μέρη να ακούσουν την κριτική κτλπ. Για το θέμα οικογένεια θα είχα και εγώ ερωτήσεις(αν και την αναφέρουν αρκετά), όπως θα είχα ερωτήσεις και για το θέμα δείγμα (τι δείγμα πήραν, κριτήρια, αν είναι αντιπροσωπευτικό και άλλα) αν είχαν control group με ανάλογο φαινότυπο (βλ.ιδεολογία, στάση ζωής και πάνω απ’όλα γιατί διάλεξαν αυτή την ερώτηση και όχι την «άλλη»), γιατί δεν ήταν μια μεγάλη double blind, με τι software έκαναν την στατιστική ανάλυση και άλλες 1000000 ερωτήσεις. Βασικά όμως και αυτοί λένε «Thus, perhaps the most valuable contribution of this study is not to declare that ‘‘a gene was found’’ for anything» πράγμα που είναι σε πλήρη αντίθεση με την χαζομάρα που έγραψε το Βήμα.

  Έχω και μια «κακή» ερώτηση φυσικά…. Γιατί δεν έγραψαν το ίδιο άρθρο σε περιοδικά όπως το New England ή το Archives of Psychiatry ?

  Γ.Β

 3. poexania 31/10/2010 στο 6:47 πμ

  Με το συμπάθειο, αλλά αυτά είναι μαλακιούλες, μια στατιστική ερευνα θα τους έπειθε, έτσι απλά, ότι είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θέμα οικογένειας.

  Γενικά πάντως εφημερίδες σαν το βήμα, χαίρονται να βρίσκουν τέτοιες παπαριές, έτσι ώστε να φανεί πως το να είναι ο άλλος αριστερός δεν είναι μια συνειδητή επιλογή αλλά μια γονιδιακή τυχαιότητα.

  Ο καθένας βέβαια ότι θέλει λεει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: