100 άρθρα και ένα ευχαριστώ.


Το θέμα  για σήμερα είναι η αποχή και πόσο λάθος είναι η μη συμμετοχή στα κοινά. Και μια που ίσως αξίζει το κόπο για μια κουβέντα παραπάνω πριν από κάθε παραπάνω βήμα πρέπει να κάνουμε μια αποδοχή. Σε αυτή την μικρή ανάλυση μιλάμε μόνο για την δημοκρατία που υπάρχει στην χώρα μας. Για την διακυβέρνηση ενός λαού όμως υπάρχουν, εκτός από την γνωστή δυτικού τύπου δημοκρατία, και άλλες μορφές περισσότερο ή λιγότερο αντιπροσωπευτικές της βούλησης ενός λαού.

Ας αρχίσουμε λοιπόν με την εύλογη θεωρώ διαπίστωση ότι ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός είναι βαθιά ελεγχόμενος από την πολιτική εξουσία. Αν δει κανείς άλλους μεσογειακούς λαούς (π.χ Ιταλία) θα διαπίστωνε ότι ο μηχανισμός δουλεύει ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνά. Επιπλέον θα έβλεπε ότι η προαγωγή σε ανώτερο κλιμάκιο στην γραφειοκρατική ιεραρχία γίνετε μέσα από την ίδια την εκάστοτε υπηρεσία. Μόνο σε πολύ υψηλές βαθμίδες αποκτούν ρόλο οι πολιτικές πεποιθήσεις. Συνεπώς θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αν η κάθε κυβέρνηση έχει τόσο βαθύ έλεγχο του κράτους θα έπρεπε η επιλογή των ικανότερων να είναι δυο και τρεις φορές πιο προσεκτική εκ μέρους μας.

Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Έχουμε αποδεχτεί – σχεδόν παθητικά- ότι μόνο ορισμένοι “ξύπνιοι” έχουν δικαιώματα σε αυτόν το τόπο. Προσωπικά θα μπορούσα να πω ότι έχω κουραστεί να ακούω ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο. Σε τελική ανάλυση δεν είναι καν ανάγκη όλοι να πιστεύουν τα ίδια πράγματα αλλά τουλάχιστον μια θέληση μεταβολής θα ήταν ένα καλό σημάδι.

Κλείνοντας ας μου επιτραπεί μια παρατήρηση. Όσο υπάρχουν θηράματα θα υπάρχουν και σαρκοφάγα ζώα. Αλλά ακόμα και τα σαρκοβόρα κάποιο άλλο ζώο τα τρώει. Και ας είναι μόνο το κουφάρι τους.

Γ.Β

Υ.Σ: Σήμερα είναι το εκατοστό άρθρο αυτού του blog. Είναι περίπου 3 μήνες  που σχεδόν κάθε μέρα γράφω κάτι και με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι σιγά σιγά αρκετός κόσμος χάνει λίγη ώρα να διαβάσει τους προβληματισμούς και τις ιδέες μου. Θα ήθελα έτσι να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρά τα διάφορα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη μου ήρθατε εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: