Θέμα ή ανάθεμα. (Η Ετερονομία)


Το σημερινό post έχει λίγο ιδιαίτερο θέμα. Μια λέξη και οι πολιτικές της προεκτάσεις.

Ετερονομία.

Αρχίζοντας από το site  http://www.livepedia.gr/ η λέξη ετερονομία μπορεί να ερμηνευθεί ως (α) η υποταγή σε ξένους νόμους, η έλλειψη αυτονομίας, (β) η παρέκκλιση από το φυσιολογικό, (γ)(ανατ.) η ανωμαλία στη διάπλαση, (δ)(φιλοσ.) η θεωρία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει αυτονομία στην ανθρώπινη βούληση. Η λέξη ετερονομία όμως θα μπορούσε να αναφέρεται και στην υποταγή/υπακοή του κάθε πολίτη στο όποιο “διευθυντικό δικαίωμα” απορρέον από την ιεραρχία.  Η “Χ θέση” δηλαδή εμπεριέχει και τη εξουσία  και τη δυνατότητα του εργοδότη (ιδιώτης ή κράτος) να δίνει οδηγίες στον εργαζόμενο σχετικά με το πώς (πού, πότε) πρέπει να εκτελείται η εργασία, να επιβάλλει κυρώσεις για πιθανές παραλείψεις (αθέτηση των όρων της σύμβασης) και τέλος να ελέγχει τον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του. Θεωρώ έτσι ως ασφαλή την συνεπαγωγή ότι αν οι νόμοι μας, οι πολιτικές αποφάσεις και η οικονομία είναι καθορισμένες από τρίτους έχουμε/ζούμε σε μια κοινωνία με διάχυτη ετερονομία.

Προβληματισμοί και παρατηρήσεις.

Μια πραγματικά αυτόνομη κοινωνία έχει την σαφή επίγνωση ότι οι κανόνες και η σημασία που αποκτούν δεν είναι αδιαμφισβήτητοι θεσμοί αλλά δημιούργημα του ανθρώπου για να ζήσει καλύτερα. Αυτό το τελευταίο είναι και το ζητούμενο (να ζει ο άνθρωπός καλύτερα). Σήμερα όμως, συχνά βλέπουμε γύρω μας ότι το δημιούργημα (νόμοι-κανόνες-πολιτική-ιδεολογία) απόκτησε, παράδοξα, μια αξία σαφώς μεγαλύτερη από τον δημιουργό τους (δηλαδή εμάς). Και δυστυχώς η πνευματική αγκύλωση και η άβουλη αποδοχή των κανόνων δεν πλήττει μόνο άτομα με λατρεία στη ιεραρχία (που συχνά θεωρούν ως μέσο αυτοπραγμάτωσης) αλλά είναι ευρέος διαδεδομένη. Έτσι αρκετός κόσμος ξεχνά ότι “οι κανόνες” δεν είναι το παιχνίδι αλλά είναι μόνο ένα μέσο. Για παράδειγμα το ποδόσφαιρο έχει κανονισμούς από την Fifa αλλά δεν είναι οι κανονισμοί που βάζουν το γκολ μα οι παίκτες.

Μέσα από το πρίσμα της αυτονομίας η αποχή στις δημοτικές εκλογές θα μπορούσε να ήταν μια πραγματικά πολιτική πράξη. Δηλαδή αν “το δεν δέχομαι την διαδικασία των εκλογών” θα ερμηνευθεί σαν το “δεν δέχομαι η εξουσία που απορρέει από τις εκλογές να κανονίζει την ζωή μου” τότε ναι, είναι πολιτική θέση 100%. Τα πράγματα όμως είναι πιθανά λίγο διαφορετικά. Η αποχή κατά την δικιά μου ερμηνεία ήταν αποκλειστικά  αδιαφορία/απαξίωση και όχι μια τόσο βαθιά και αντισυστημική αμφισβήτηση. Μά μπορεί να κάνω και λάθος…

Γ.Β

Advertisements

2 responses to “Θέμα ή ανάθεμα. (Η Ετερονομία)

 1. poexania 11/11/2010 στο 2:48 πμ

  Δεν κάνεις λάθος, είδες κανέναν απο αυτούς που δεν ψήφισαν να βγαίνει οργανωμένα στο δρομο και να αντιτίθεται στο σύστημα και στην κοινοβουλευτική δημοκρατία;

  http://www.poexania.wordpress.com

 2. thersiths 10/11/2010 στο 10:28 μμ

  ΠΙΣΤΥΕΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΡΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΑΠΟΧΗ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ Μ.Λ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΣΥΝΔΥΑΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (ΒΕΒΑΙΑ ΔΝΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ) ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ.

  Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΜΙΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΡΙΣΟΟΤΕΡΟ ΤΟ ΛΑΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. ΕΤΣΙ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ.

  ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΟΤΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ. ΑΡΑ ΕΧΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΝΑΜΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑ ΙΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΠΟΛΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: