Η κάθοδος. Deutschland über alles.


Κάτι που συχνά αναφέρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι η έκφραση “άμα κάνουμε ότι μας λένε θα πάνε όλα καλά”. Φυσικά όμως ξεχνάνε ότι η πτώχευση μίας χώρας θα μπορούσε να συμβεί εξαιτίας συνθηκών που είναι πέρα από τον έλεγχο της ίδιας αλλά των δανειστών της. Αν δηλαδή γίνει μια μαζική μεταφορά κεφαλαίου από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο ή μια πτώση της ανταγωνιστικότητας εξαιτίας νομισματικών αυξομειώσεων αυτόματα τα επιτόκια αυξάνονται. Αν προστεθεί και ένα εμπορικό σοκ λόγω λόγου χάρη μια φυσικής καταστροφής (βλ. σιτηρά στην Ρωσία), μία διεθνής οικονομική ύφεση, μία χρηματοπιστωτική κρίση ή μία χρηματοπιστωτική επίθεση δεν μπορεί κανείς σώφρων άνθρωπος να αποκλείσει ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να κάνει όλα όσα επιβάλλει το ΔΝΤ/ΕΕ αλλά τα επιτόκια να παραμείνουν στο 12%.

Ας μεταφέρουμε στο εγγύς μέλλον αυτή την διαπίστωση. Η Ελλάδα το 2013 κατά τα λεγόμενα (πάμπολλες φορές) του κυρίου Παπανδρέου θα βγει από το μνημόνιο. Κατά τα λεγόμενα πάντα του κυρίου αυτού, μετά την τεράστια “αλλαγή” που θα κάνει σε μισθούς, κοινωνικό κράτος παιδεία και υγεία η μικρή μας χώρα θα μπορεί πλέον να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με χαμηλό επιτόκιο.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά ουδέν ψευδέστερο. Η αγορά σε ένα σύστημα σαν το δικό μας (καπιταλισμός) έχει την βάση στην προσφορά και την ζήτηση. Αν η Ελλάδα προσφέρει 100 δις ομόλογα θα πρέπει να υπάρχουν και τράπεζες που είναι έτοιμες να αγοράσουν ένα τέτοιο ποσό. Όσες φορές έχω ακούσει δημόσια κυβερνητικά στελέχη να μιλούν -με ένα τουλάχιστον ανορθόδοξο τρόπο-  ξεχνούν επιμελώς αυτή την πραγματικότητα. Ας το γράψω όμως λίγο διαφορετικά. Εγώ θέλω λόγου χάρη 100 ευρώ για να πάρω παπούτσια. Αν πάω σε μια μια τράπεζα θα μου τα δώσει σχετικά εύκολα γιατί είναι μικρό το ποσό. Στην περίπτωση που ζητήσω 1000 ευρώ όμως ή θα πρέπει να δώσω εγγυήσεις ή θα πρέπει να υπάρχουν πολλές τράπεζες. Σε μια περίοδο “κρίσης” όμως  κανείς δεν θα μου δώσει φράγκο και άρα δεν θα πάρω παπούτσια.

Δίδαγμα. Δεν είναι μόνο ότι οι όροι του επονομαζόμενου μνημονίου (που είναι δανειακή σύμβαση με εμπράγματα δικαιώματα) είναι επαχθείς αλλά και εκθέτουν την χώρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο δανεισμού. Γιατί, αν ο πιστωτής σου δεν έχει χρήματα, δεν θα αγοράσει ποτέ 130 δις ομόλογα ενώ με 40 δις κάτι μπορεί και να γινόταν. Αλλά αυτό το ξέχασαν (οι γνωστοί άγνωστοι).

Γ.Β

Υ.Σ: Δεν είναι αλήθεια ότι τα λεφτά πήγαν σε μισθούς και συντάξεις. Σε μελλοντικό άρθρο μου θα σας το αποδείξω.

Advertisements

12 responses to “Η κάθοδος. Deutschland über alles.

 1. giorgosvagionis.wordpress.com 12/11/2010 στο 9:21 μμ

  Ωραία….συμφωνούμε ότι διαφωνούμε τότε και τέλος της “πάρλας”.

 2. thersiths 12/11/2010 στο 9:16 μμ

  ΘΑ ΣΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΚΙ ΕΗΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΩΡΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 3. giorgosvagionis.wordpress.com 12/11/2010 στο 9:12 μμ

  Βασικά…δεν είπα αυτό το πράγμα (θέμα άχρηστοι). Είναι ένα παράδειγμα για το σημαινόμενο «άτομο με διαταραχή όρασης». (βλ. «Γιατί άλλο να λες είναι τυφλός ο γιώργος και άλλο να λες “στραβούλιακας άχρηστος”.»).
  Θα στο ξαναγράψω για άλλη μια φορά…. Και μια που διαφωνώ κάθετα με την υποτίμηση του οποιουδήποτε συνανθρώπου μου (έστω και μέσο μιας λέξης)… απλά κάνεις λάθος (για μένα).

  Γ.Β

 4. thersiths 12/11/2010 στο 8:25 μμ

  ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΕΓΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΣΥ. ΛΕΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 5. thersiths 12/11/2010 στο 8:23 μμ

  ΝΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΛΕΣ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΑΛΑΛ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ.

  ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΗ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 2000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  ΔΕΝ ΧΑΙΔΕΥΩ ΑΥΤΙΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΡΝΗΣΕΩΣ ΝΑ ΔΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑ ΙΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 6. giorgosvagionis.wordpress.com 12/11/2010 στο 7:10 μμ

  Στο ξαναγράφω με άλλα λόγια. Άλλο «διαφωνώ μαζί σου» άλλο σε λέω ζώο. Είναι φυσικά δικαίωμα σου να χαρακτηρίζεις με όποιο επίθετο θέλεις αλλά ο όρος που χρησιμοποιείς είναι σαφώς υποτιμητικός.Γιατί άλλο να λες είναι τυφλός ο γιώργος και άλλο να λες «στραβούλιακας άχρηστος». Και μια που διαφωνώ κάθετα με την υποτίμηση του οποιουδήποτε συνανθρώπου μου (έστω και μέσο μιας λέξης)… απλά κάνεις λάθος (για μένα).

  Γ.Β

 7. thersiths 12/11/2010 στο 7:00 μμ

  ΚΑΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΕΣ ΕΙΝΑ ΙΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 8. thersiths 12/11/2010 στο 6:58 μμ

  ΕΓΩ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΟΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΟ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΟΑ ΔΙΑΔΡΑΜΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΠΟΡΣΤΑ ΤΟΥ.

  ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΥΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΤΟΡΑ ΛΟΓΩ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ;

  ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΑΤΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

 9. giorgosvagionis.wordpress.com 12/11/2010 στο 6:57 μμ

  Για το link… αυτοί «την δουλειά τους» και εγώ την «δική μου».Έχουν ξανά και ξανά γράψει 5000 ανάλογα αλλά δεν αλλάζει την ουσία.

  Γ.Β

 10. giorgosvagionis.wordpress.com 12/11/2010 στο 6:52 μμ

  Βασικά δεν έγινα καχύποπτος αλλά πάντα δεν πίστευα αυτά που μου λένε χωρίς να βάλω έστω και λίγο το «νιο νιο» μπρος. Γι’ αυτό πιθανά ποτέ δεν μου έκατσαν καλά «οι στρατευμένοι» πίσω από μια κομματική σημαία [σημ.: δεν είναι προσωπική μομφή σε κανένα που είναι, απλά εγώ δεν το έκανα].
  Δεν συμφωνώ στο ορισμό σου «ζώα» αν και θεωρώ ότι μπορώ να καταλάβω το πνεύμα σου. Η δικιά μου δουλειά είναι να αποδείξω ότι ο “Χ πολίτης” είναι σ’ αυτό που εγώ θεωρώ “λάθος μεριά”. Φυσικά όμως έχω την ελπίδα ότι θα φτάσει κάποτε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου στα ίδια συμπεράσματα με εμένα αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει.
  Τώρα έχεις δίκιο (νούμερο 1) ότι πιθανά θα έχει άλλο όνομα… αν φυσικά φτάσει το 2013. Γιατί μετά το χαμό (κραχ?) που πιστεύω ότι θα κάτσει μέσα στο 2011-2012 δεν ξέρω αν θα υπάρχει φράγκο στην αγορά. Έτσι πως πάει μάλλον χρυσό θα ανταλλάσουν μεταξύ τους οι άνθρωποι παρά χρήμα. Και εδώ είναι για μένα η καταστροφική πολιτική αυτή της κυβέρνησης. Δίνοντας τα μέσα παραγωγής σε ιδιώτες σε περίπτωση διεθνούς τυφώνα -όπως μοιάζει να έρχεται- απλά θα φάμε τα μούτρα μας.
  Επιπλέον έχεις δίκιο (νούμερο 2)…για την οικογενειοκρατία στην Ελλάδα και φυσικά έχεις δίκιο (νούμερο3) για το μπάχαλο-κατάχρήσεις-διαφθορά στους Ολυμπιακούς.
  Αυτά…
  Γ.Β

 11. thersiths 12/11/2010 στο 3:44 μμ

  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ.

  ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΑΦΟΥ Ο ΤΕΟ ΤΟ ΠΕ ΚΑΘΑΡΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ.

  ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΗΛΑΥΣΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΔΑΡΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΡΤ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΕΛΟΝΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΑΝ ΛΑΙΜΑΡΓΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΛΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΥΝΕΠΕΕΣ ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΠΟΥ ΕΝΑ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ Η ΔΙΟΓΡΑΒΩΤΡΙΑ ΑΡΧΗ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΔΟΘΗΣΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.

  Α ΡΕ ΠΑΓΚΑΛΕ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑΞΗ;

  ΦΥΣΙΚΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΑΠΟ ΤΟ 1821 Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΑΙΕΣ ΣΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΕΠΕΙΔΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΑΙΧΖΟΝΤΑΙ.

  ΤΟ 2013 ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ Η ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΧΕΡΙΟΤΕΡΑ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

  ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΨΕΥΤΟ – ΕΘΝΙΚΟ – ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΣΤΟΧΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ Ε’ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: