Η ουτοπία. 17 Νοέμβρη.


Πριν από πολλά χρόνια μέσα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς έγινε μια εξέγερση στο χώρο της Νομικής σχολής των Αθηνών (αρχικά). Αν ξανακοιτάξει κανείς τα συνθήματα της έχουν μια ενδιαφέρουσα πτυχή που αξίζει να αναδείξει κάποιος. Αυτή της ουτοπίας. Και αυτό είναι το θέμα μας σήμερα.

Μια μικρή ανασκόπηση.

Όταν μια άλλη  “επανάσταση” [σημ.: Είναι παλιό το βίτσιο] κυβερνούσε την Ελλάδα την δεκαετία του 70′ -εποχή όπου η Πορτογαλία έκανε την “Επανάσταση των Γαρυφάλλων”, η Ισπανία είχε τον Francisco Franco Bahamonde, ο πόλεμος στο Βιετνάμ είχε πάρει κακή τροπή για τους Αμερικάνους, μόλις λίγα χρόνια από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία- μια αράδα από φοιτητές  που άρχισαν να φωνάζουν “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” και ένας έφεδρος στρατιώτης που “σκοτώθηκε σε τροχαίο”* έγιναν οι πρωταγωνιστές σε μια ιστορική στιγμή για αυτό τον τόπο.

Η ουτοπία.

Ο όρος ουτοπία (από το ου και τόπος) είναι το όνομα για μια ιδανική κοινότητα ή κοινωνία.(πηγή: wikipedia ). Όμως, αν για τους δούλους του 17ου αιώνα ήταν ουτοπία να μην φορούν αλυσίδες, σήμερα είναι κάτι φυσιολογικό. Ή αντίστοιχα, ουτοπία θεωρούνταν από τις γυναίκες για αιώνες η ψήφος και η ισότητα των δύο φύλων.

Ο επίλογος.

Τα χρόνια όμως πέρασαν. H  τότε εκφωνήτρια του πειρατικού σταθμού έγινε επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση -που κάποτε κάτω από το όνομα ΕΟΚ έδινε τα εύσημα στους δικτάτορες- και ο μαυροσκούφης που έριξε την πόρτα του Πολυτεχνείου ψηφίζει σήμερα ΚΚΕ. Γιατί η ζωή αλλάζει τους ανθρώπους, πως να το κάνουμε…

Τι έμεινε.

Η ουτοπία. Τα ιδανικά που έσπρωξαν χιλιάδες κόσμο στον δρόμο. Η ελευθερία, το δικαίωμα για επιβίωση, η ανεξαρτησία, η ειρήνη, η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο μόνο αυτά παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση των μαλλιάδων και των κοριτσιών με τα μίνι.

Και μια που αυτά τα ξεχάσαν οι κυβερνώντες μας καλό είναι να τους τα ξαναθυμίσουν οι απλοί πολίτες. Έστω και με SMS.

Γ.Β

Υ.Σ: Στη Σουηδία έκαναν εξέγερση άραγε ?

*)Πηγή: http://www.inout.gr/showthread.php?t=50511 με ένα σημαντικό μέρος αντιγραφή από ΤΟ ΒΗΜΑ , 09-11-2003 Κωδικός άρθρου: B14011I061

Advertisements

One response to “Η ουτοπία. 17 Νοέμβρη.

  1. poexania 17/11/2010 στο 8:16 πμ

    \ωραίο άρθρο! τις ουτοπίες ακόμα και να μην τις φτάνεις πρέπει να τις πλησιάζεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: