Who’ s next ? Greece 2 points.


Στο site της Καθημερινής το νέο της ημέρας (17/11) ήταν ότι η Ιρλανδία αρχίζει διαπραγματεύσεις με την τρόικα (πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100071_17/11/2010_422752 ). Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα σε ένα άλλο άρθρο (πηγή: http://news.kathimerini.gr ) οι ελεγκτές (Officer mit Papier) φέρονται να είπαν “Ευχαριστούμε για την ενημέρωση αλλά αυτά έπρεπε να μας τα πείτε πριν υπογράψετε αυτό που πρέπει να υλοποιείτε”. Και μια που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Καθημερινή υποστηρίζει ιδεολογικά τον σύλλογο απανταχού Καρακατσάνων “Η ωραία ραχούλα” (αν υπάρχει) και γενικά δεν είναι ο επίσημος εκφραστής μειοψηφικών ρευμάτων στην Ελληνική κοινωνία, το θέμα χρήζει μιας δεύτερης ματιάς.

Τι μας λέει ουσιαστικά η πληροφορία ? [σημ.: στο site δεν γράφει τον δημοσιογράφο]. Στην Ελλάδα, που υπόγραψε μια δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ και την ΕΕ, η υπουργός εργασίας (πιθανά για πολιτικούς λόγους) κατά το άρθρο προσπάθησε να μην τεθεί στην πράξη ένα άρθρο του. Φυσικά το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον γιατί και (α)το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει να συνεδριάσει για το μνημόνιο (Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 23 Νοεμβρίου 2010- πηγή: http://www.reporter.gr ) και (β) την άλλη δόση θα την λάβουμε τον Ιανουάριο του 2011 (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4604707 ). Αυτή η καθυστέρηση όμως για τα κρατικά ταμεία είναι τεράστιο πλήγμα μια που κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο εκτινάσσονται οι απαιτήσεις (πηγή: http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=89487 ). Στο ίδιο άρθρο ο κύριος Παπαδοκωστόπουλος λέει χαρακτηριστικά ότι οι όποιες δικαιολογίες των αρμοδίων στο υπουργείο Οικονομικών «περί τεχνικών λόγων»είναι απλά δικαιολογίες που δεν έχουν αξία. Ακόμα όμως πιο ζοφερό γίνεται το συνολικό τοπίο, μιας που στο Ecofin οι εταίροι μας ούτε λίγο ούτε πολύ είπαν στην κυβέρνηση… να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα λιτότητας του 2011 [ελεύθερη μετάφραση: Άλλο ένα μπουτάκι στον σεφ] (Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=76545148 ).

Θα επιχειρήσω μια πρόβλεψη και μακάρι να κάνω λάθος. Αυτή την στιγμή την Γερμανία δεν την συμφέρει καθόλου ένα δυνατό ευρώ. Ούτε για τις εξαγωγές της, ούτε για την επέκταση της σε νέες αγορές, ούτε για την θέση της στην Αμερικανική αγορά. Ή θα δημιουργεί τεχνητά κρίσεις άρα σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη για να κρατήσει το ευρώ φτηνό ή θα πετάξει την Ελλάδα στα σκουπίδια δίκη λεμονόκουπας. Δεν είναι καν ανάγκη σε τελική ανάλυση να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αρκεί να γίνει άλλη μια περικοπή 30% στους μισθούς/συντάξεις και την άλλη μέρα –το ξέρει πολύ καλά– ότι θα είναι τόσο μεγάλη η λαϊκή αντίδραση που από μόνοι μας θα φύγουμε από το ευρώ. Αλλά μετά από κάθε αναταραχή έρχεται η ομαλοποίηση. Και ας τολμήσει μετά η κάθε Ισπανία να πει nein. Μόνο “Ja wohl”, μόνο “Ja wohl”.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: