Το εμφανές λάθος. Συμβούλιο της επικρατείας.(no 2)


Μια που βρήκα τελικά το δελτίο τύπου του Συμβουλίου της επικρατείας (πηγή: http://www.ste.gr/portal/page/portal/StE/PressReleases#a150 ) με τίτλο “Δελτίο τύπου του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις υποθέσεις που αφορούν το Μνημόνιο” και ημερομηνία 19/11/2010 ας δούμε για άλλη μια φορά ορισμένα (κατά την ταπεινή μου άποψη) σφάλματα.

Νούμερο 1.

Το γεγονός ότι και τα Κράτη Μέλη της Ζώνης του Ευρώ που υπέγραψαν το Μνημόνιο δεν θεώρησαν ότι αυτό έχει χαρακτήρα διεθνούς σύμβασης, συνάγεται από το γεγονός ότι μετά την υπογραφή του Μνημονίου και τη δημοσίευση του ν. 3845/2010, στον οποίο προσαρτώνται ως Παραρτήματα τα δύο κυριότερα μέρη του Μνημονίου, εκδόθηκε, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 126 παρ. 9 και 136 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απόφαση 2010/320/ΕΕ του Συμβουλίου, με την οποία προσδιορίστηκαν τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα, που υποχρεούται να λάβει το Ελληνικό Κράτος για να περιορίσει το υπερβολικό έλλειμμα.”

Σφάλμα νούμερο ένα: Οι εισηγητές μιλούν για τα “κυριότερα μέρη” και όχι για την ολότητα. Άρα η βάση για την πραγματογνωμοσύνη είναι μέρος και όχι το σύνολο της δανειακής σύμβασης .

Νούμερο 2.

Λίγο παραπάνω από το προηγούμενο υπάρχει η πρόταση… “Το ίδιο το Μνημόνιο δεν περιέχει κανόνες δικαίου και, συνεπώς, δεν έχει έννομες συνέπειες.

Σφάλμα νούμερο δύο: Ο προσδιορισμός ξανά γίνεται σε ένα υποσύνολο. Δηλαδή το ακριβές θα ήταν σε ελεύθερη μετάφραση “αυτό που έχουμε στα χέρια μας δεν έχει έννομες συνέπειες”. Για αυτά όμως που δεν έχουν δει την δημοσιότητα ή δεν έχει γίνει μετάφραση στα Ελληνικά δεν γίνεται λόγος ! Έτσι λόγου χάρη για τα έτη 2013-2014 προβλέπονται (στον πίνακα 1 του μνημονίου οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής) «μη καθορισμένα μέτρα» ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση ή έστω επεξήγηση. Επιπλέον απορίας άξιο είναι και το πως κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μια που στον ΝΟΜΟ 3845/2010. Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΦΕΚ 65/τ.Α/06 05 2010 (πηγή: http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/aa/06/d2/aa06d2420a5f76de0c4ba96522b14636b56bcc1a/application/pdf/20100100065.pdf ) υπάρχει άρθρο πρώτο παράγραφος 4η η μεταβίβαση εξουσιών στον υπουργό οικονομικών “4. Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη−μέλη της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα . Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου, εισάγονται στη Βουλή για κύρωση. ” Η εξουσιοδότηση ενός ατόμου (υπουργού) βάση ενός νόμου πλαίσιο να υπογράφει κάθε συμφωνία με άλλα κράτη -παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο κατά το δοκούν- δεν έχει απορρέουσες έμμεσες έννομες συνέπειες ?

Νούμερο 3.

Και τέλος ακόμα λίγο παραπάνω …“Το Μνημόνιο, δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη κατά την έννοια της Σύμβασης της Βιέννης περί του Δικαίου των Συνθηκών. “Απ’ ότι εμένα μου προκύπτει μέχρι του 1969 το δίκαιο γύρω από τις συνθήκες ήταν εθιμικό. Από το 1969 υπάρχει η Σύμβαση Βιέννης, Περί του Δικαίου των Συνθηκών. Όμως η δανειακή σύμβαση (μνημόνιο) προβλέπει και μηχανισμούς και ημερομηνίες παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος και ποσοτικοποιεί τους στόχους του, μέσω μιας σειράς πινάκων, προϋποθέσεων, δράσεων και ποικίλων μεταρρυθμίσεων, καθώς και χρονοδιαγράμματα παρακολούθησης της εφαρμογής όλων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ (παράρτημα IV του ν. 3845/2010). Δηλαδή, το Ελληνικό κράτος λαμβάνει χρήματα υπό την προϋπόθεση να πράξει κάτι. Αν αυτό δεν είναι σύμβαση* τότε τι είναι ?

Κλείνοντας. Ένα τεχνικό αλλά πραγματικά καλό άρθρο (σας το προτείνω αν και έχω ερωτήματα πάνω σε διάφορα θέματα) για το μνημόνιο είναι αυτό του του κυρίου Κώστα Χρυσογόνου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ. (πηγή: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1089:2010-09-24-12-47-06&catid=55:an-oikonomia&Itemid=283 ). Γιατί η γνώση είναι δύναμη…που λέει και το ρητό. Έστω και αν είναι λίγη.

Γ.Β

*)Ο ορισμός από το wikipedia http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7

Advertisements

3 responses to “Το εμφανές λάθος. Συμβούλιο της επικρατείας.(no 2)

 1. Pingback: Συμφωνία για βοήθεια στην Ιρλανδία | Διαιτες

 2. giorgosvagionis.wordpress.com 21/11/2010 στο 8:27 μμ

  Μόνο σφηνοειδή γραφή ξέρω…αρα από αγγλικά…τζίφος…χα χα.
  Γ.Β

 3. Sartiv 21/11/2010 στο 7:57 μμ

  Τα 2 τελευταια αρθρα ειναι απλα υπεροχα.

  Αναζητειται μεταφραστης που να γνωριζει την Ιρλανδικη γλωσσα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: