Το εμφανές λάθος. Συμβούλιο της Επικρατείας.(no 3).
Η πηγή του νέου είναι το γνωστό site της ΔΟΛ in.gr (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231068663 ). Το άρθρο αφού χαρακτηρίζει ως μαραθώνια την συνεδρίαση του ΣτΕ αντιπαραθέτει τις θέσεις των δυο πλευρών. Ας δούμε όμως για άλλη μια φορά τα εμφανή λάθη. [σημ.: Δεν υπάρχει στο Site το αυτούσιο κείμενο αλλά μόνο η μεταφορά από ένα δημοσιογράφο. Πάνω σε αυτό είναι βασισμένες οι ενστάσεις γεγονός που δημιουργεί τεράστια όρια στην προσέγγιση]

Δημόσιο συμφέρον.

Οι δυο σύμβουλοι φέρονται να αναφέρουν ότι η επιβολή των μέτρων έγινε για το δημόσιο συμφέρον. Τι είναι όμως «συμφέρον»; Θεωρώ ότι είναι κοινά αποδεκτός ο εννοιολογικός πυρήνας ως οτιδήποτε που είναι επωφελές ή/και οτιδήποτε βοηθάει να αποκτήσει το άτομο ό,τι επιθυμεί ή/και ό,τι θα το ικανοποιήσει σε κάποιο τομέα. Το δημόσιο συμφέρον άρα είναι κάτι που στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα φέρει μια προσδοκόμενη ευημερία. Δεν είναι δηλαδή κάτι απτό αλλά μια υπόθεση. Και κάτω από αυτό το πρίσμα το επικαλούμενο “δημόσιο συμφέρον” είναι μια υπόθεση!!! Αντίθετα η περικοπή μισθών και συντάξεων είναι ένα τετελεσμένο αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Διεθνής σύμβαση-μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διεθνή όργανα.

Πάντα οι δυο σύμβουλοι (κατά το άρθρο ) εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν έγινε μια εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διεθνή όργανα και δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση. Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι το πλήρες κείμενο του μνημονίου που υπόγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός -εμένα τουλάχιστον- δεν μου προκύπτει να είδε το φως της δημοσιότητας αλλά μόνο  στην “εξουσιοδότηση” που έλαβε ο υπουργός οικονομικών από τον νόμο του μνημονίου. Και αν οριστεί ως εξουσιοδότηση η εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς υποκείμενες ιεραρχικά θέσεις, η οποία μπορεί να αφορά σε λήψη αποφάσεων, ανάληψη πρωτοβουλιών και χορήγηση εντολών, ναι δεν έγινε εκχώρηση σε διεθνή όργανα αλλά δημιουργήσαμε (άγνωστό γιατί) έναν υπερυπουργό.  Συνεπώς στο όνομα της Ελληνικής δημοκρατίας μπορεί να υπογράφει σχεδόν ότι συμφωνία-σύμβαση θέλει χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τώρα αν ήταν σύμβαση… σύμβαση έργου ήταν όπως και να το γυρίσεις το πράγμα.

Το μνημόνιο ως μονόδρομος. Χρήματα από τις αγορές. Μισθοί και συντάξεις

Καταρχήν αυτό είναι πολιτική θέση και όχι νομική επιστήμη. Έχει βασιστεί πάνω σε μια σειρά από εικασίες αυτής της κυβέρνησης και αυτού του πρωθυπουργού και με κανένα τρόπο δεν είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Γιατί ακόμα και στις διεθνείς αγορές που τόσο μας αρέσουν (?) η Ευέλικτη Γραμμή Πίστωσης του ΔΝΤ ( http://www.imf.org/external/np/exr/facts/conditio.htm ) ποτέ λόγου χάρη δεν μπήκε στο τραπέζι. Ή γιατί έχει ξεχαστεί ότι τα ομόλογα είναι μόνο ένα μέρος του χρέους μας ως χώρας( http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/2.2.pdf και http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/2f026f42-950c-4efc-b950-340c4fb76a24/2.2.1.pdf ). Δηλαδή όπως κάναμε και στο παρελθόν υπήρχαν και άλλοι δρόμοι απλά… δεν τους πήραμε. Είμαστε τόσο σίγουροι ως έθνος ότι έγινε το καλύτερο δυνατόν και ότι ήταν μονόδρομος οι πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης ? Και αν ήταν τόσο δραματική η κατάσταση γιατί δεν πήραμε πίσω με συνοπτικές διαδικασίες τα χρήματα που δόθηκαν ως στήριξη στον τραπεζικό τομέα? Και “εθνικό θέμα” υπήρχε (κατά τους ζηλωτές του μνημονίου) και “κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.  Μόνο ο κύρ Μήτσος από τα Σεπόλια είναι τελικά «το Ελληνικό κράτος» ?

Κλείνοντας. Η κοινή περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας πιθανά δεν θα φτάσει για να αλλάξει μια απόφαση του ΣτΕ. Θα ήθελα όμως μια μέρα να δω ένα ασπρομάλλη κύριο να φωνάξει από τα έδρανα μιας αίθουσας δικαστηρίου “Η Ελλάδα είναι όλων των Ελλήνων.” Για την ιστορία βρε παιδί μου….για την ιστορία.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: