Το αλισβερίσι. (Berlusconi).


Αν και δεν πίστευα ποτέ ότι θα έγραφα κάτι καλό για τον Berlusconi από το site του πρώτου θέματος (πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/?aid=92748 ) είδα ότι θέλει να περάσει ένα νόμο που θα απαγορεύεται η πρόσληψη διδασκόντων και καθηγητών (μέχρι και τρίτου βαθμού συγγένεια) στο διδακτικό προσωπικό του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Και αν παραμερίσει λίγο το κομμάτι λαϊκισμού της πράξης αυτής θα μπορούσε να ήταν ένα καλό βήμα και για την Ελλάδα. Για παράδειγμα θα παραθέσω μερικά απλά μέτρα με μηδενικό κόστος….

1)Η μη προσοποπαγής μόνιμη θέση του καθηγητού αλλά η εκλογή κάθε 5 έτη. Ο καλύτερος τρόπος (όπου είναι εφικτό) είναι από το σύνολο της εκάστοτε επιστημονικής εταιρίας ή συλλόγου μέσω γραπτών εξετάσεων, που θα διορθώνει μια επιστημονική επιτροπή του συλλόγου όπως τις παλαιές πανελλαδικές. Δεν λέω ότι θα πηγαίνει σπίτι του αλλά μόνο θα χάνει τον βαθμό του.

2)Η απαγόρευση πρόσληψης (και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου) στο ίδιο ίδρυμα συγγενών εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου βαθμού. Σε περίπτωση επιτυχίας στις εξετάσεις του συγγενούς μεταφορά σε άλλο ίδρυμα με ανάλογο γνωστικό αντικείμενο. Μπορεί να είναι άδικο αλλά ρίξτε μια ματιά στις έδρες να δείτε σε όλη της την μεγαλοπρέπεια πως… πάει το βασίλειο.

3)Η μεταβολή της ιεραρχίας. Σήμερα υπάρχουν διακόσιες ενώ θα έφταναν μόνο 2 βαθμίδες, ο καθηγητής/συντονιστής και ο ερευνητής. Απλά πράγματα και άμεσα.

4)Ο καθορισμός του ερευνητικού αντικειμένου να είναι απόφαση του συλλόγου. Δηλαδή λόγου χάρη, ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών δημιουργεί μια λίστα για θέματα για έρευνα και μετά από ψηφοφορία καταρτίζουν μια διαβάθμιση. Σε ένα δεύτερο χρόνο μοιράζουν τους πόρους ανάλογα με την σειρά και το προβλεπόμενο κόστος. Το επόμενο χρόνο ότι περισσέψει πάει πρώτο και πάει λέγοντας. Δηλαδή, οι ίδιοι οι επιστημονικά άμεσα ενδιαφερόμενοι διαλέγουν τι γνώσεις θέλουν περισσότερη εμβάθυνση.

Σίγουρα αυτά είναι μερικές αποσπασματικές θέσεις/ιδέες και δεν μπορεί να είναι κάτι ολοκληρωμένο. Όμως η πολιτική είναι ένα όραμα. Λες στην αρχή πρέπει να αλλάξω κάτι, μετά καταθέτεις σκέψεις και στο τέλος κάνεις έργο πάντα όμως με ένα άξονα. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον άνθρωπο.

Γ.Β

Υ.Σ: Στο internet είδα ότι στις ΗΠΑ πάνε να απαγορεύσουν τις καλλιέργειες στο σπίτι/αυλή για λόγους δημόσιας υγείας. Εδώ πως και δεν το πήρε πρέφα ο Γ.Π να μας το λανσάρει ?

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: