Γρήγορες απαντήσεις. (Τα ομόλογα no 2)


Μια που το προηγούμενο post είχα ορισμένες «απορίες» θεωρώ ότι καλό είναι να λυθούν.

Η πρώτη ερώτηση ήταν ποιος τα αγόρασε τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου. Ας αρχίσουμε  από την ανακοίνωση του υπουργείου που σε ένα πέρασμα του λέει ότι “το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση” , δηλαδή το όποιο κέρδος από 1,5 δισ. Ευρώ είναι χωρίς φόρους [σημ. σύμφωνα με το http://www.banksnews.gr/portal/useful/1894–49—– το δημόσιο πήρε τελικά 1,9 δις]. Στο ερώτημα “ποιος αγόρασε” την απάντηση την δίνει το site της Εξπρές (πηγή: http://www.express.gr/news/ellada/403388oz_20080225403388.php3 ) που αναφέρει ότι το 80% (!!!) πήγαν σε ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή περίπου 1,2 δις ευρώ το ελληνικό κράτος τα έλαβε από τράπεζες που έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 16 δις ευρώ.  Ιδιωτικές εταιρίες (κατά κύριο λόγο) που με μόλις περίπου 8 δις ευρώ αγοράζεις το 51%… αγοράζουν (!).  Επιπλέον, για να είναι πιο σαφής ο παραλογισμός του θέματος, αυτές οι εταιρίες -των μερικών δις- έχουν λάβει περί τα 80 δις βοήθεια από το ελληνικό κράτος από το 2008 μέχρι σήμερα. Και φυσικά… πάνε κατά διαόλου (πηγή: http://www.sofokleous10.gr/portal2/sofokleous/sofokleous/lr—-656—-260—2011011032241/ )

Το θέμα “Titlos plc”. Από το link http://www.xrima-online.gr/oikonomia/o_mustikos_fakelos_tis_ekt_gia_tin_ellada_1.html -που είχα βάλει χθες- προκύπτει ότι το 2001 το ελληνικό κράτος προχώρησε σε ανταλλαγή χρέους σε γιεν με την Goldman Sachs . Από το σταθμό 984 (http://www.athina984.gr/node/131759) μαθαίνουμε ότι Ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 10 δις $ & γιεν, με τη βοήθεια -επί αμοιβής- της G.S, μετατράπηκαν σε χρεόγραφα καταρτισμένα σε ευρώ, κρύβοντας έτσι τα ίχνη μέρους του Ελληνικού χρέους. Επιπλέον στην μετάφραση από ένα άρθρο της Wall Street Journal (πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4562052&ct=1 ) το “μαγείρεμα” τελικά φέρετε να απέφερε κέρδος 300 εκ euro την G.S. Αν γυρίσουμε λίγο στο πρώτο λινκ το 2005 μεταβιβάσθηκαν 5,1 δις ευρώ από την Goldman Sachs στην Εθνική Τράπεζα που με την σειρά της έφτιαξε ένα σύνθετο προϊόν που λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου 2037, με εγγυημένες πληρωμές και αποδόσεις από το ελληνικό Δημόσιο (πηγή: http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1189959&nt=103 ). Αυτό -πως τα φέρνει η τύχη- το προϊόν σε μια σημαντική υποβάθμιση της Fitch θα μας κάνει να δώσουμε ως κράτος ένα κάρο χρήματα… αν φυσικά δεν τα έχουμε δώσει μέχρι σήμερα. Και αυτή είναι, αν μη τι άλλο, αρκετά πιθανή (πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231071835)

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του Καστανίδη που δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος εξετάζει [σημ. λες και δεν το ξέρει] και προσανατολίζεται στην κατεύθυνση [σημ. γιατί δεν είναι και σίγουρο] να παραστεί στο Δικαστήριο στηρίζοντας την διεκδίκηση των αποζημιώσεων (πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4611712&ct=1&pid=2 ) μούγκα….

Κλείνοντας. Η ευθύνη αυτών που μας κυβερνούν (όχι μόνο πολιτικών) για τα σημερινά μας προβλήματα είναι τεράστια. Οι “σωτήρες” του σήμερα, όπως και να το γυρίσεις το πράγμα, έχουν απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση αφού ούτε μια «κυρία Μαριά από τα Άνω Σεπόλια» ήξερε, ούτε έμαθε ποτέ, τι έλεγαν και τι αλισβερίσια είχαν με τους διάφορους κυρίους από τας “Ευρώπας”. Και αυτό δεν είναι “μαζί τα φάγαμε ”αλλά… “οι κολλητοί μου και εγώ, κονομήσαμε”.

Γ.Β

Υ.Σ: Μερική διαφορική εξίσωση λέγεται μια διαφορική εξίσωση στην οποία η άγνωστη συνάρτηση είναι συνάρτηση πολλαπλών ανεξάρτητων μεταβλητών και των μερικών παραγώγων τους.

Υ.Σ 2(απόγευμα): Τελικά θα πάμε στην Χάγη. Κάτι είναι και αυτό.

Advertisements

2 responses to “Γρήγορες απαντήσεις. (Τα ομόλογα no 2)

  1. giorgosvagionis.wordpress.com 12/01/2011 στο 4:11 πμ

    Είναι δίνη(-ες).
    Γιώργος.

  2. poexania 12/01/2011 στο 3:29 πμ

    Μεγειά το νεο look, μου θυμίζει παγωτό καραμέλα btw:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: