Ουγγρικό σαλάμι. (Ο τύπος δεν πρέπει να μιλά).


Αν και στην Ελλάδα ανάλογο πρόβλημα δεν έχουμε αφού τα ΜΜΕ είναι στα χέρια των “σωστών ατόμων” που πάνω απ’ όλα είναι “αντικειμενικοί” και ουδεμία σχέση έχουν με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, το θέμα «τύπος & Ουγγαρία» είναι άξιο μιας μικρής ανάλυσης. Φυσικά, πως να το κάνουμε, είμαστε μια τόσο καθαρή χώρα που ένας πρώην πρωθυπουργός φέρεται να χαρακτήρισε ως “συμβούλους εκδιδομένων γυναικών” (αγγλικά pimp’s) ένα μέρος των επιχειρηματιών. Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε πρόσφατες δηλώσεις μεγάλων στελεχών (σε όγκο και σωματικό βάρος) περί κοπριτών ούτε στο “καθωσπρέπει” συμπέρασμα ότι η ΕΥΠ είναι για ριζικό ρεκτιφιέ [σημ.: Από ποιόν άραγε έπρεπε να γίνει? Μήπως αντί για συμπεράσματα ήταν καλύτερα λίγα σοβαρά έργα? ]. Αλλά ας δούμε τα προβλήματα ενός ηρωικού λαού, γιατί μετά που η Πορτογαλία πήρε τα χρήματα με 7% περίπου [σημ.: Εμείς για ένα 5% μπήκαμε στην επικυριαρχία του ΔΝΤ -για όσους το ξέχασαν- γιατί λέει… με τόσο υψηλά επιτόκια η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική. Από την πηγή http://www.papandreou.gr/papandreou/content/Document.aspx?m=12828&rm=3340752&l=2] εμάς εδώ όλα πάνε πρίμα.

Περί τον Μάρτιο του 2010 ο Παπανδρέου πήγε μια βόλτα [πηγή: http://news.in.gr/economy/article/?aid=1116659] για να δει το υπόδειγμα του ΔΝΤ. Η συνταγή που είχαν ακολουθήσει είναι γνωστή πλέον και σε εμάς (περικοπή του 13ου μισθού, αύξηση φορολογίας στην βενζίνη, τσιγάρα, ποτά και φόροι, ΦΠΑ στα  ουράνια). Και έπειτα από τις εκλογές του Απριλίου (πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=11011005), μετά που οι Σοσιαλιστές είπαν στον λαό “σας είπαμε ψέματα” [σημ.: Στην Ελλάδα δεν θα το ακούσει ποτέ αυτός που θα αγοράζει σε λίγο τα εισιτήρια με 1,40 Ευρώ], το νέο αίμα ανάλαβε τις τύχες της χώρας. Κάνουν και δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο και το Fidesz (η Ομοσπονδία Νέων Δημοκρατικών) κερδίζει σημαντικούς δήμους [πηγή: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=11133&catId=14 ]. Έτσι περνά ο καιρός… το ΔΝΤ φεύγει από τη χώρα, ένα ποτάμι γεμίζει τοξικά, φτάνοντας στο Δεκέμβριο που ένας νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου (μέχρι 730.000 ευρώ) σε περίπτωση προβολής θέσεων που βλάπτουν το ακαθόριστο “εθνικό συμφέρον” ή/και αν στα μάτια του νεοσύστατου “Συμβουλίου των Μέσων Ενημέρωσης” είναι “μεροληπτικοί” [πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=375964&ct=2&dt=03/01/2011 ]. Υπάρχει φυσικά και η σάλτσα περί ηθικής και άλλα ξωτικά. Με λίγα λόγια λογοκρισία. Δηλαδή, η αναπτυγμένη και δημοκρατική Ευρώπη έχει ως εκ περιτροπής πρόεδρο ένα πρωθυπουργό που επιβάλει τον έλεγχο του τύπου. Φυσικά υπάρχουν και οι διαβεβαιώσεις ότι αν επιμένουν οι εταίροι θα αλλάξει [πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=238714 ] αλλά το γεγονός ότι εκλεγμένοι από ένα λαό βουλευτές με την ψήφο τους ήθελαν να κλείσουν στόματα είναι ανησυχητικό και παραμένει καταγεγραμμένο στην ιστορία.

Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι αυτοί που σήμερα επιπλήττουν και αγανακτούν με τον Ουγγαρέζο πρωθυπουργό είναι οι ουσιαστικά οι ίδιοι που -όπως είχα γράψει και σε ένα παλαιότερο άρθρο μου [https://giorgosvagionis.wordpress.com/2010/10/01/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8D%CF%87%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/ ]- θεωρούν ότι η ελευθερία της έκφρασης, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Και φυσικά το θέμα αυτό στα Ελληνικά κανάλια δεν έπαιξε καθόλου τον περασμένο Οκτώβριο, παρά μόνο η Κανέλλη (προς τιμή της) το ανάδειξε στην πρέπουσα διάσταση. Αν θυμάμαι καλά, ήταν η μόνη που είχε πει ότι ανάλογα ψηφίσματα είναι επικίνδυνα γιατί φτιάχνουν ένα ολοκληρωτικό πλαίσιο αναφοράς.

Κλείνοντας αυτή την σύντομη αναφορά στο θέμα. Απέναντι από το σπίτι μου είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα “Όποιος σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες”. Σαν να μου φαίνεται ότι είχε δίκιο ο άγνωστος.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: