Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες…(εργολάβους).


Με θαυμαστή ταχύτητα η σοσιαλιστική κυβέρνηση μας δήλωσε ότι έχει την πρόθεση κάνει την μη καταβολή των διοδίων πλημμέλημα (πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=96779161 ). Δηλαδή, ένα νομικό παράθυρο που έδινε την δυνατότητα της μη επέμβασης της τροχαίας για την είσπραξη από μια ιδιωτική εταιρία ενός αντιτίμου πάει περίπατο. Γιατί με τον μέχρι τώρα νόμο, το Ελληνικό κράτος έδινε μεν την εκμετάλλευση του οδικού δικτύου (με αντίτιμο διάφορα έργα) αλλά ήταν μέλημα της εταιρίας η είσπραξη. Δηλαδή νούμερο δύο, προσωπικό/δημόσιοι λειτουργοί που εμείς πληρώνουμε θα πρέπει (πιθανά) από εδώ και πέρα να διαφυλάσσει την ταμειακή ροή μιας ιδιωτικής επένδυσης. Και αυτό (εισπράξεις) σε απλά οικονομικά είναι το ουσιαστικό επενδυτικό ρίσκο στην συγκεκριμένη περίπτωση μια που όταν έγινε η επένδυση γνώριζαν άριστα ότι έπρεπε να βρουν τρόπο να εισπράττουν. Με διαφορετικά λόγια, αν εγώ έχω μια αποθήκη που πουλά καφέ πρέπει να βρω και ένα τρόπο να μαζεύω τα χρήματα σε αυτούς που έδωσα το εμπόρευμα. Αλλιώς αλλάζω δουλειά. Αλλά οι λαοπρόβλητοι “υπηρέτες του Ελληνικού έθνους”…το ξέχασαν.

Παραθέτω ένα ακόμα παράδειγμα για να είναι λίγο πιο σαφές γιατί -οι βουλευτές που θα προτείνουν μια ρύθμιση του είδους (να γίνει κολάσιμο αδίκημα η μη καταβολή διοδίων)- είναι απλά δευτεροκλασάτοι υπάλληλοι των μεγαλοεργολάβων της χώρας. Το ελληνικό κράτος, εδώ και χρόνια, παραχωρεί σε ιδιώτες την εξόρυξη των μεταλλευμάτων (σημ.: για την νομοθεσία πάνω στο θέμα δείτε εδώ http://www.oryktosploutos.net/2010/03/nom-h.html και εδώ http://www.elinyae.gr/el/item_details.jsp?item_id=3307&cat_id=856 ) λαμβάνοντας ένα πόσο ως αντίτιμο και θέτοντας ορισμένους όρους (περιβαλλοντολογικούς, εργασιακούς κτλ). Αυτές οι ιδιωτικές εταιρίες όταν συνάπτουν μια σύμβαση γνωρίζουν άριστα (όπως και οι μεγάλες τεχνικές επιχειρήσεις) τα ρίσκα που λαμβάνουν. Αν λόγου χάρη, πάρουν μια μεγάλη ακάλυπτη επιταγή, η τιμή του μαρμάρου πέσει στο 1/6 ή/και γίνει μια απεργία των φορτηγών για 20 μέρες θα βρεθούν εκτεθειμένες σε σοβαρό κίνδυνο να κλείσουν. Όμως κανείς δεν έχει νομοθετήσει για να διασφαλίσει τα έσοδα τους. Αλλά στους εθνικούς μας “ήρωες” (βλ. Εργολάβοι)…τρέξανε να τους σώσουν από τους “απείθαρχους” που δεν θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι.

Κλείνοντας, προσωπικά θεωρώ ως αντισυνταγματική την πιθανή νομολογία. Είναι μια άμεση επέμβαση στην ελεύθερη αγορά (που το αστικό σύνταγμα μας διαφυλάσσει) και μια προνομιακή προστασία συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων σε κάθετη κάθε αντίθεση στις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας. Αλλά το Σύνταγμα το  ξέχασαν…  ένα πρωινό στον δρόμο προς την Πεντέλη.

Γ.Β

Υ.Σ: Για multimedia… εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: