Τι είναι στρατηγικό και πως ξεπουλάς την πατρίδα σου. (Ποιος φταίει)


Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι το σχόλιο του Alessandro Plateroti στην εφημερίδα Ilsole24ore της γειτονικής Ιταλίας*. Και για όσους δεν το γνωρίζουν είναι μια μεγάλη (αν όχι η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της χώρας που για χρόνια εκδότης της ήταν ο ιταλικός Σ.Ε.Β) Δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να την θεωρήσει μια αριστερή εφημερίδα. Μάλλον το αντίθετο.

Τι λέει το άρθρο.

Ο τίτλος του σχολιασμού είναι “Così si può giocare ad armi pari” [ελ.μετάφραση έτσι υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε με ίσους όρους.] και αναφέρει πως ο κύριος Tremonti (υπουργός των οικονομικών της Ιταλίας και κατά πολλούς ο βασικός δελφίνος του Berlusconi) ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για να σταματήσει την εξαγορά στρατηγικών εταιριών από ξένους ομίλους. Για να είναι πιο σαφές τι προσπαθεί να κάνει είναι σαν να είχε βγει ο Αλοσκούφης και να δήλωνε την επαναγορά από το Ελληνικό δημόσιο του ΟΤΕ. Γιατί μιλάμε για μια χώρα με μια δομή (κοινωνική-οικονομική-πολιτισμική) που έχει μάθει να εξάγει και να επενδύει στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα να διατηρεί μια αγορά ανοικτή σε ξένους επενδυτές. Μια χώρα, με άλλα λόγια, που ενώ είναι μέρος του G8 αποφασίζει να κλείσει -έστω με ένα τεχνικό τρόπο- το γενικό ξεπούλημα. Χαρακτηριστικά το άρθρο αναφέρει ότι οι μόνες φίρμες με ιταλικό διαβατήριο είναι η Barilla (μακαρόνια), η Ferrero (κύρια γλυκά-σοκολάτες) και η Parmalat (γάλα).

Η ελληνική περίπτωση. Εισαγωγή στο γενικό ξεπούλημα του κράτους.

Κάπου προς το τέλος του άρθρου ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι είναι σε αυτό το δύσκολο και μπερδεμένο πλαίσιο [σημ.: το αναφέρει ως contesto difficile e complesso] να βρει η Ιταλική κυβέρνηση ποίοι τομείς είναι στρατηγικοί και να τους διαφυλάξει. Αν και κάθε σύγκριση με την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου είναι και περιττή -και σίγουρα προκαλεί ένα αίσθημα ντροπής για τα άτομα που μας κυβερνούν- ας δούμε ποια θα μπορούσε να ήταν για την Ελλάδα μια ανάλογη πράξη.

Η ελληνική περίπτωση. Τι είναι στρατηγικό για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι έχει ένα καλό trade mark για τον τουρισμό-Ήλιο-Νησιά, έχει μεγάλα αποθέματα σημαντικών μεταλλευμάτων (βωξίτη, μαγνήσιο, μπεντονίτη) μπορεί να παράγει ενέργεια με τον λιγνίτη, την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά και τέλος μπορεί να φτάσει σε κοντά 100% αυτάρκεια σε αρκετά τρόφιμα. Επιπλέον έχει αυτούς που θα μεταφέρουν τα εμπορεύματα (εφοπλιστές), μια καλή γεωστρατηγική θέση και ένα λαό που αγαπά τη μόρφωση και την πατρίδα του. Συνοψίζοντας άρα οι υποθετικοί στρατηγικοί στόχοι μας είναι η ενέργεια, το υπέδαφος,ο τουρισμός, το περιβάλλον και η γεωργία .

Η ελληνική περίπτωση. Πως καταστρέφεις τον τουρισμό κατά Γεώργιο Παπανδρέου.

[σημ.: Σίγουρα ο παραπάνω τίτλος έχει μια προβοκατόρικη υφή αλλά θεωρώ ότι δίνει αρκετά καλά το στίγμα.]

Μα ας δούμε προς το παρόν τι υπάρχει σήμερα στην τουριστική αγορά. Μεγάλοι tour operators προσπαθούν να αγοράσουν μισοτιμής διαμονές σε διάφορες χώρες. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ο μέσος Γερμανός (πελάτης) θα κάνει ένα μικρό ταξίδι, δεν πρέπει να κάνει χιλιάδες εμβολιασμούς για τροπικές νόσους, έχουμε μια σχετικά μικρή εγκληματικότητα [βλ. Ας κάνει μια βόλτα μια Γερμανίδα στην Νάπολι ή στην Βραζιλία.], και μια πλούσια φύση. Αν στα παραπάνω βάλουμε ένα ευγενικό λαό [σημ.: Όσοι έχουν πάει στην Γαλλία ή στο Μαρόκο μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ] και την ιστορία μας είμαστε ένα άριστο προϊόν σαν χώρα. Μα ας το ξαναγράψω αφού δεν έχω άλλο τρόπο να το φωνάξω. Σε αντίθεση με τις υστερόβουλες εκ του πονηρού δηλώσεις διαφόρων, εντός και εκτός Ελλάδας, το “τουριστικό προϊόν Ελλάδα” έχει τεράστια αξία και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου.

Τα μείζονα ζητήματα όμως είναι πόσα χρήματα θέλει ένας Γερμανός για να κάνει διακοπές στην Ελλάδα και πως θα αφήσει χρήματα στην χώρα. Δεν πρέπει να μας νοιάζει ο τουρίστας που θα έρθει με το Γερμανικό τσάρτερ, θα πάει στο Γερμανικό ξενοδοχείο και θα φάει τα γερμανικά λουκάνικα εισαγωγής αλλά με πιο τρόπο θα τον κάνουμε να έρθει στην Ελλάδα μόνος του, θα αγοράσει ελληνικά ζαρζαβατικά και θα μείνει για λίγες μέρες στην πανσιον της Κυρίας Μαρίας.

Ας το θέσω λίγο διαφορετικά για είναι λίγο πιο σαφές. Αν από τη πρώτη στιγμή που ο κάθε τουρίστας πατά το πόδι του στην Ελλάδα αγοράζει ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 2 εκατομμύρια άτομα θα αφήσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία. Αν αντίθετα τις υπηρεσίες και τα αγαθά τα πουλάνε ξένοι το κέρδος από την συναλλαγή θα πάει σε τρίτους. Και σε αυτή την περίπτωση οι “τρίτοι” είναι οι δανειστές μας!

Καλά πως θα γίνει αυτό?” θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Ας απαντήσω και εγώ με μια ερώτηση. Αν ο ΟΤΕ που θα κάνει το τηλέφωνο του ο Γερμανός είναι Γερμανικός, το Αεροδρόμιο που θα πάρει πληρώσει τα τέλη αεροδρομίου είναι γερμανικά(βλ. Ελευθέριος Βενιζέλος), τα καράβια είναι Ιταλικά (βλ. Minoan Lines), το λιμάνι που θα πάει στην Φολέγανδρο είναι Κινεζικό (Cosco), και αγοράσει μια μπύρα Ολλανδικών συμφερόντων (βλ. Amstel- Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε μέλος του Ομίλου Heineken N.V. ) τι θα μείνει την Ελλάδα.? Μάλλον κατά την ρήση του Στραους Καν …κόπρανα. Και τα παραπάνω γίνονται ήδη σήμερα. Όχι αύριο αλλά σήμερα.

Αντί δηλαδή να προσπαθούμε κάθε δραχμή/Ευρώ/Δολάριο που έρχεται στην Ελλάδα να πέφτει στην πραγματική Ελληνική οικονομία έχουμε βάλει συνεταίρους αυτούς που με τόκο 6% μας λένε άχρηστους. Και σε αυτό το ζοφερό υπόβαθρο έρχεται ο κύριος Παπανδρέου και τι λέει. Για άλλη μια φορά, τον Εθνικό μας πλούτο θα τον δώσουμε -σε μια μία περίοδο ισχνών αγελάδων διεθνώς- κοψοχρονιάς. Για άλλη μια φορά, τα κέρδη από ένα στρατηγικό τομέα της οικονομίας θα τον καρπωθούν αυτοί που μας έχουν πιει το αίμα με τα διάφορα δάνεια. Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας θα γίνει ακόμα πιο φτωχός για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη.

Επίλογος-Τέλος.

Το ερώτημα που θα ήθελα να παραμείνει και να προβληματίσει το αναγνώστη αυτού του διαδικτυακού τόπου είναι “Ποιος φταίει?”. Ποιος φταίει για το μνημόνιο, ποιος φταίει για το μελλοντικό ξεπούλημα κάθε πλουτοπαραγωγικής βάσης της χώρας και τέλος ποιος φταίει για το γεγονός ότι δεν έχουμε στείλει σπίτια τους όλους αυτούς που ξεπούλησαν κατά καιρούς αυτό που οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας έφτιαξαν.

Ας δώσει κάθε ένας μας την απάντηση του. Θα είναι σίγουρα σωστή.

Γ.Β

*)http://www.ilsole24ore.com/art/commenti-e-idee/2011-03-19/cosi-giocare-armi-pari-102355.shtml?uuid=AaZbnqHD

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: