Η Ελλάδα χρεοκοπεί. Υποθέσεις και πλαίσιο της κατάρευσης.


Μια που -σε ένα κλίμα εθνικής νάρκωσης- η κυβέρνηση προχωρά μέρα με την μέρα στην καταστροφή του οικονομικού ιστού της χώρας με τη μείζων αντιπολίτευση να σιωπά (ουσιαστικά δίνοντας την άτυπη συγκατάθεση της) ας δούμε το εγγύς μέλλον μας. Και για να προλάβω τους αισιόδοξους δεν είναι δυνατόν μια υπόθεση να επαληθευτεί 100% αλλά έστω και μια προσέγγιση θεωρώ ότι είναι αρκετή για να τεθεί η ατζέντα του μέσου Έλληνα.

Το πολιτικό Πολιτικό πλαίσιο.

Αν κάποιος θεωρεί ότι οι επιθέσεις στον Σύριζα από τον κύριο Πάγκαλο είναι τυχαίες πιθανά δεν γνωρίζει την εκλογική βάση και τα στελέχη αυτού του κόμματος. Γιατί το κόμμα αυτό έχει σημαντική αντιπροσώπευση στους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια δη τα οικονομικά. Αν και αριστεροί δηλαδή, αρκετά μέλη του είναι σε θέσεις κλειδιά συστήματος. Διαφορετικά, παρά την δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι το φυσικό αριστερό μαλακό υπογάστριο του Πασοκ. Ας το θέσω όμως λίγο διαφορετικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα τμήμα που βρίσκει την αριστερή ιδεολογία θελκτική αλλά δεν θέλει την μετατροπή της Ελλάδας σε Σοσιαλιστικό-Κομουνιστικό Κράτος. Άτομα που για κανένα λόγο δεν θα πάνε σε δεξιά ή κεντροδεξιά κόμματα αποκλειστικά λόγω ιδεολογίας αλλά που εύκολα θα εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους ψηφίζοντας το κόμμα του Τσίπρα. Έτσι, όσο πιο δεξιά/νεοφιλελεύθερη πολιτική κάνει η κυβέρνηση, τόσο ένα περίπου 5-10% των πράσινων ψηφοφόρων -δεικτικά- μπορεί να αλλάξει κόμμα.

Με λίγα λόγια… οι κορώνες του Πάγκαλου είναι -κατά την ταπεινή μου άποψη- μια βάση σχεδίου προσπάθεια να μαντρώσει τους αριστερίζοντες ψηφοφόρους του Πασοκ κλείνοντας τους όποιους διαύλους πολιτικής επικοινωνίας και τίποτα άλλο. Ο φόβος του είναι (πιθανά βάση κάποιων δημοσκοπήσεων) η δημιουργία ενός νέου αστικού κεντροαριστερού κόμματος που θα αποσπάσει την de facto μονοκρατορία σε αυτόν τον πολιτικό χώρο (κέντρο αριστερά) από το Πασοκ. Έτσι η τούρτα θα είναι για πολλοστή φορά μοιρασμένη σε δεξιούς (ΝΔ/Λαος), Πασοκ και τους “ακραίους αριστερούς ουτοπιστές” δηλαδή το ΚΚΕ.

Το δυτικό Οικονομικό πλαίσιο.

Το μνημόνιο ήταν τόσο καλά σχεδιασμένο που απλά… απέτυχε. Το αποδεικνύει όχι μόνο η μη έξοδος μας στις αγορές αλλά και η επιμήκυνση και η προοπτική χρεοκοπίας στα επόμενα 3 χρόνια κατά αρκετές σοβαρές εφημερίδες του εξωτερικού*. Αλλά το χειρότερο γεγονός είναι ότι αργά αλλά σταδιακά ο μέσος πολίτης σπαταλά τις καταθέσεις του σε φόρους και χαράτσια. Αν κοιτάξουμε όμως το ευρύτερο Ευρωπαϊκό πλαίσιο είμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας Ιταλίας με τον πλούσιο βορά και τον φτωχό-χρεωμένο νότο. Προσωπικά είχα γράψει σε αυτό το blog εδώ και καιρό ότι η Πορτογαλία θα λάβει τις “υπηρεσίες” του ΔΝΤ/ΕΕ (αν και πίστευα ότι θα γίνει πιο νωρίς) αλλά όπως επισήμαινα τότε ότι η Ιταλία θα είναι η μεγαλύτερη βόμβα στα σαθρά θεμέλια της ΕΕ.

Νικητής από την μάχη είναι οι ΗΠΑ. Για να ακριβολογούμε έχουν ήδη καταφέρει μέσα σε δυο χρόνια να μετατρέψουν το Ευρώ σε ασταθές νόμισμα και τις αγορές να κάνουν ουρά για τα κρατικά τους ομόλογα. Μέχρι και με αρνητικό επιτόκιο αγόρασαν** τον Νοέμβριο όταν εμείς πουλάμε χρέος με 5-10% .

Ο ξενοδόχος.

Η Κίνα όμως προχωρά. Σε περίπου 5 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη και η Αμερική θέλει να είναι ο μοναδικός αντίπαλος παίκτης. Για τον “παγκόσμιο ξενοδόχο” η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη είναι προς το παρόν μια αγορά αλλά αν αντίστοιχες πληθυσμιακά και οικονομικά μεγάλες αγορές φανούν θα γυρίσει σύντομα την πλάτη της. Μόνο η Ινδία λόγου χάρη (που είναι και δίπλα της) είναι 3 φορές η ζώνη του ευρώ και σε τελική ανάλυση δεν έχει κανένα λόγο να στηρίξει αντίπαλες εταιρίες/κράτη στην διεθνή σκακιέρα. Δυστυχώς άρα, η επαρχιώτικη πολιτική της Γερμανίας-Γαλλίας που κοιτάζουν μόνο το στενό εθνικό συμφέρον τους αφήνοντας συντρίμμια στον ευρωπαϊκό νότο θα  οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια (και αυτούς) στην παρακμή. Ας δούνε τις παραγγελίες μόνο από την χρεωμένη Ελλάδα πως έπεσαν για να πάρουν ένα μικρό πρόγευμα τι θα γίνει όταν βουλιάξει ο νότος. Όπως και να έχει το πράγμα… δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το μέλλον τους αφού μόνο κακό έκαναν και κάνουν στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρεοκοπεί.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφορούσε ένα mail που έλεγε ότι θα χρεοκοπήσουμε. Ξέχασε όμως ο συντάκτης να γράψει ότι σε πρώτο χρόνο θα χρεοκοπήσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ο μέσος Έλληνας. Όπως ξέχασε ο συντάκτης να γράψει, ότι κάθε “καλός” τραπεζίτης πρώτα σε φτάνει στα όρια σου, μετά βάζει τις διάσημες εταιρίες να σε παίρνουν τηλέφωνο κάθε μεσημέρι και μετά σου παίρνει το σπίτι. Στο δεύτερο στάδιο είμαστε σήμερα. Κάθε κράτος/εταιρεία/τράπεζα που έδωσε χρήματα στην Ελλάδα απαιτεί να πάρει πίσω όσα περισσότερα και μισοτιμής. Φυσικά ο Παπανδρέου ήξερε πάρα πολύ καλά ότι το μνημόνιο (δανειακή σύμβαση με εμπράγματα δικαιώματα) μόνο τους δανειστές βόλευε αλλά… ήταν μονόδρομος για να μας πάρουν ακόμα και τις παραλίες μας (βλ. Τα 50 δις).

Αντί επιλόγου.

Ο βουλευτής της ΝΔ κύριος Γιαννάκης πριν από μέρες στο Κόντρα ανάφερε ότι κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας στην βουλή -πριν ένα χρόνο περίπου- υπήρξαν πιέσεις να ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του μνημονίου. Χαρακτηριστικά δε, είπε ότι επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι είχαν σημαντικό ρόλο. Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου να τους κατονομάσει μάλλον έκανε την πάπια… Αν τώρα έχετε και εσείς την απορία του δημοσιογράφου… δείτε απλά ποια τηλεοπτικά κανάλια/εφημερίδες στηρίζουν το μνημόνιο. Έτσι, την άλλη φορά που θα τους ψηφίσετε κάντε τους μια μόνο ερώτηση…

Κύριε βουλευτά μου. Πόσα τηλέφωνα σε παίρνουν κάθε φορά που μου κόβεις τον μισθό?

Γ.Β

*) http://www.ft.com/cms/s/0/66b889c6-5194-11e0-888e-00144feab49a.html#axzz1HEHazjiN και η μετάφραση/σύνοψη από εδώ http://www.ilsole24ore.com/art/economia/2011-03-21/investitori-temono-default-grecia-124330.shtml?uuid=AaxhmJID . **)http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_26/10/2010_420056

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: