Οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα του μνημονίου. (no 3).


[σημ.: Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια από τα Οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα του μνημονίου και Οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα του μνημονίου (no 2) ]

Ανακεφαλαιώνοντας τα 2 προηγούμενα άρθρα η αυτάρκεια περνά μέσα από μια στάση ζωής. Και σε αντίθεση με αυτό που νομίζουν ορισμένοι είναι μια βαθιά πολιτική θέση. Για αυτό άλλωστε έχει και θέση σε αυτό το μπλογκ. Αλλά ας αρχίσουμε….

Back to basics νούμερο δυο.

Για να επιβιώσει ένας άνθρωπος θέλει 1)φαγητό, 2)νερό, 3)ρούχα και ένα 4)σπίτι έγραφα στα προηγούμενα άρθρα μου πάνω στο θέμα. Φυσικά παραμένουν αλλά πρέπει να προστεθεί και η “αειφόρος κατάσταση/ανάπτυξη” (από τώρα “Α.Κ”). Δηλαδή δεν αρκεί μόνο να τα παράγουμε αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε για πάντα. Η τελευταία αυτή κατάσταση (Α.Κ) μπορεί να επιτευχθεί σε ορισμένα τμήματα της ζωής μας αλλά δεν είναι δυνατή για όλα. Αυτός όμως είναι ο σκοπός. Να έχουμε κάτι, για πάντα, δωρεάν (ή σχεδόν).

Φαγητό.

Η άνθηση της γενετικής μηχανικής στη δεκαετία του ΄80, οδήγησε στην εισαγωγή της βιομηχανικής πατέντας σε πάρα πολλές μορφές ζωής που ορίζονται τώρα, ως εφευρέσεις (!) και υποτάσσονται πλήρως σε ένα σύστημα «δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας». Η φύλαξη των σπόρων όμως είναι γενικά μια εύκολη διαδικασία αλλά παράλληλα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι λόγω της νομοθεσίας δεν μπορείτε ουσιαστικά να τους πουλήσετε. Είναι άλλη μια κατάρα από την Ε.Ε. αλλά δεν θα σταθώ στο πολιτικό σκέλος που μπορείτε να δείτε εδώ http://www.currentconcerns.ch/archive/2005/05/20050507.php για να καταλάβετε τι γίνεται γύρω μας. Έτσι μετά που έχετε βρει μη στείρο καλαμπόκι, αφού έχει μεγαλώσει κόψτε ένα στάχυ (το γνωστό καλαμπόκι δηλαδή) και βγάλτε τις τριχούλες που έχει από πάνω και τα φύλα.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές φύλαξης τώρα. Η μία είναι να το βάλετε σε ένα καλσόν και να το κρεμάσετε σε ένα ξηρό μέρος χωρίς ήλιο και η άλλη είναι να το βάλετε σε ένα υάλινο δοχείο με κάποιο υλικό που απορροφά την υγρασία. Δηλαδή βάζουμε στον πάτο ρύζι ή καυστική ποτάσα (που είναι εξαιρετικά υδρόφιλη), από πάνω βαμβάκι και τέλος ένα καθαρό ποτήρι που το βάζετε μέσα.

Γράψτε πάνω τι είναι και φυλάξτε το. Ο τελευταίος αυτός τρόπος δηλαδή η φύλαξη σε ένα περιβάλλον χωρίς μεγάλη σχετική υγρασία και σε μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία είναι αρκετά καλός και για άλλους σπόρους για παράδειγμα πιπεριά.

Η ντομάτα.

Για φυλάξει κάποιος τα σπόρια της ντομάτας πρέπει πριν από όλα να τα διαχωρίσει. Έτσι ενώ όλοι ξέρουν που είναι οι σπόροι λίγοι μπαίνουν στον κόπο να τους φυλάξουν και να αποκτήσουν την δικιά τους παραγωγή. Αποτέλεσμα…. ενώ μεγαλώνει άριστα στα κλίματα μας -ακόμα και σε γλάστρες στις πόλεις- τις αγοράζουμε γεμάτες ορμόνες από γερμανικά/γαλλικά σούπερμαρκετ 2 και 3 ευρώ. Ας δούμε όμως λίγο βήμα βήμα πως θα γίνει.

α)Βγάζουμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό (σαν να φτιάχνουμε ντολμάδες). β)Με ένα μαχαίρι κόβουμε το τμήμα με τα σπόρια και το βάζουμε σε ένα υάλινο δοχείο με καπάκι. γ)Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε αυτά που μαζέψαμε πριν και το ταπώνουμε. δ)Το βάζουμε για 3 μέρες κάπου μέχρι να πιάσει μούχλα. ε)Το αδειάζουμε τώρα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένουμε πολύ καλά . Θα έχουν μείνει μόνο τα σπόρια που θα τα βάλουμε σε ένα χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν και όταν θα είναι έτοιμα (στεγνά) θα τα τοποθετήσουμε σε ένα χάρτινο φάκελο. Για την διατήρηση τους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον με χαμηλή υγρασία (Βλ. Βάζο με ρύζι ή καυστική ποτάσα ή υδρόφιλα τζέλ/μπίλιες ).Για να δείτε ακριβώς την τεχνική δείτε εδώ http://www.youtube.com/watch?v=g3eS5IyoBX4&feature=related [σημ. Στην αρχή είναι ένας αγρότης και αρχίζει περίπου στο 0.40] .

Κλείνοντας το θέμα ντομάτα πρέπει να τονίσω το γεγονός ότι πριν αποφασίσετε να φυλάξετε μια ντομάτα πρέπει να είστε σίγουρος ότι είναι η εποχή της (καλοκαίρι τέλος), ότι είναι καλή ποιότητα και ότι είναι σε καλή κατάσταση η ίδια ντομάτα. Αλλά ακόμα και για πειραματισμό πραγματικά αξίζει τον κόπο να φυλάξει κάποιος σπόρια μια που μια μόνο ντομάτα μπορεί να δώσει σπόρους για την παραγωγή περίπου 20-50 κιλών και να έχει αφορολόγητο κέρδος 50-100 ευρώ(!) και φυσικά σαφώς καλύτερες ντομάτες. Παράλληλα ότι δεν καταναλωθεί το καλοκαίρι σε σαλάτες μπορεί να γίνει ντοματοπελτές. Υπάρχουν διάφορα βίντεο για την φύλαξη της ντομάτας όπως εδώ http://www.youtube.com/watch?v=Q-qaWi90vWA&feature=related και εδώ http://www.youtube.com/watch?v=B82-o94jdsQ&feature=fvwrel αλλά και διάφορες τεχνικές ανά την Ελλάδα.

Η πατάτα.

Τα παιδιά (και όχι μόνο) λατρεύουν τις πατάτες. Δεν θα σταθώ στην καλλιέργεια της παρά μόνο για 1-2 συμβουλές.

Συμβουλή νούμερο 1: Από την ημέρα που θα φυτευτούν σε 110 ημέρες θα είναι έτοιμες για την τελευταία φάση, που είναι η συγκομιδή της. Διαλέξτε την ποικιλία Spunta. (για λεπτομέρειες εδώ http://www.europotato.org/display_description.php?variety_name=SPUNTA ). Δεν είναι ανθεκτική σε ασθένειες μεν αλλά “πιάνει” σαν τρελή στην Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε την καλλιεργούσαν από παλιά.

Συμβουλή νούμερο 2: Βάλτε την τον Μάρτιο μετά από τα κρύα. Αν παρόλα αυτά χιονίσει σκεπάστε την και κάντε τον σταυρό σας ότι δεν θα καούν τα βλαστάρια. Γενικά όμως μετά τα μέσα Μαρτίου στην Ελλάδα δεν χιονίζει.

Συμβουλή νούμερο 3: Ποτέ δεν βάζουμε κοντά την μια πατάτα με την άλλη.

Συμβουλή νούμερο 4: Στον μήνα πάνω αρχίζει η κονδυλοφορία (δηλαδή η δημιουργία της πατάτας) . Αν βρει το φυτό υγρασία θα κάνει πολλούς κονδύλους διαφορετικά θα αρκεστεί σε λίγους. Ρίξτε άρα περίπου στον μήνα λίγο νερό και λίγο αφράτο χώμα στο πλάι του φυτού.

Για την φύτρα (γιατί η πατάτα δεν έχει σπόρους αλλά την φυτεύεις με τμήματα από άλλες πατάτες) τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα.. Αν έχετε πατάτες τον Νοέμβριο απλά πρέπει να φτάσουν μέχρι τη πρώτη φάση που γίνεται τον Φεβρουάριο, όπου πρέπει να απλωθούν οι σπορικές πατάτας που έχουν κρατηθεί από την προηγούμενη σοδιά στις αποθήκες για να βγάλουν φύτρα. Δηλαδή η κριτική περίοδος είναι για περίπου 3 με 4 μήνες. Η αποθήκευσή πρέπει να γίνει σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία.. Για την φύλαξη γενικότερα δείτε αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=B0kIrpya3tg&feature=related ή βάλτε την σε στάχτη ή ασβέστη (λίγο) σε ένα σκοτεινό μέρος.

Κλείνοντας, πιθανολογώ ότι αν τις βάλει κάποιος σε ένα κλειστό μαύρο πλαστικό κουτί (που στον πάτο έχει βάλει τα γνωστά υδρόφιλα υλικά) και από πάνω σε ένα δεύτερο διάτρητο πλαστικό (που δεν έρχεται σε επαφή με τα υλικά που βάλαμε στον πάτο) βάλει τις πατάτες (που τις πασπαλίσει ελαφρά με λίγη στάχτη) θα τα καταφέρει και ας μην έχει μια μεγάλη αποθήκη.

Μαγιά και αλεύρι.

Αν υποθέσουμε ότι έχει κάποιος αλεύρι (ή καλύτερα το παράγει) ένα μεγάλο πρόβλημα είναι το περίπου 1 ευρώ που πρέπει να δίνει για εισαγόμενη μαγιά μπύρας. Έτσι ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

1)Αγοράζουμε την μαγιά από το σούπερ μάρκετ (κόστος 1 ευρώ περίπου τα 3 φακελάκια).

2)Φτιάχνουμε ζυμάρι και το αφήνουμε να φουσκώσει. Μετά που έχουμε κάνει τον κύκλο ζύμωση-φούσκωμα διαλέγουμε ένα κομμάτι και το βάζουμε σε ένα υάλινο δοχείο που κλείνει.

3)Το βάζουμε στην κατάψυξη (μηδέν βαθμοί είναι το καλύτερο βασικά) σκεπασμένο με ένα βρεγμένο πανί που το καλύπτει.

4)Μέσα σε διάστημα 15 ημερών (και όχι παραπάνω) φτιάχνουμε ξανά ζύμη. Δηλαδή ξεπαγώνουμε το ζυμάρι, το διαλύουμε σε χλιαρό νερό, το αναμιγνύουμε με το αλεύρι. Μετά ψήνουμε ότι μας χρειάζεται και φυλάσσουμε ένα κομμάτι όπως παραπάνω.

Ανάλογα με τα παραπάνω μπορεί κάποιος να φτιάξει τυροπιτάκια και να τα βάλει στην κατάψυξη για να τα φάτε όποτε θέλετε αφού τα ξεπαγώσετε.

Σχεδόν δωρεάν μπαταρίες.

Προσωπικά πάρα πολλές φορές έχω νοιώσει σαν βλάκας όταν στον ταμείο μου έλεγαν 5 ευρώ για 4 μπαταρίες που σε μισή ώρα είχαν τελειώσει. Έτσι όταν είδα αυτό το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=tHg51GOzCXU&feature=related έτρεξα να το φτιάξω. Πραγματικά δουλεύει αρκεί να κάνετε ορισμένα πράγματα.

α)Τα υλικά (εκτός από το βερνικωμένο σύρμα χαλκού)είναι μια γέφυρα(μετατρέπει το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές), ένας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 5,5βολτ στο 1F (φαράντ) και ένα led υψηλής φωτεινότητας. [σημ.: κόστος κατασκευής περίπου 10 ευρώ εκτός εάν κάνετε κανιβαλισμό σε διάφορα παλιά ηλεκτρονικά]

β)Γενικά η απόδοση δεν είναι μεγάλη αλλά αρκετή για 20 λεπτά. Αυτό όμως σας επιτρέπει να δείτε αφού στατιστικά ένα τέταρτο της ώρας είναι αρκετό για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τελική ανάλυση όταν τελειώσει απλά… το κουνάτε (με την γνωστή κίνηση).

Σαν λύση είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα για φωτισμό. Αν το αγοράσετε έτοιμο -κάτι που συχνά δεν το αναγράφουν πουθενά στα διαφημιστικά τους- αρκετά έχουν και μια μπαταρία λιθίου. Συνεπώς θα δουλέψει για λίγο καιρό αλλά αργά η γρήγορα θα χαλάσει λόγω της ίδιας της κατασκευής του συσσωρευτή. Αντίθετα με τον πυκνωτή μόνο μετά από 10 χρόνια θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα.

Για ποιο μεγάλες συσκευές αυτή η κατασκευή δεν φτάνει. Συνήθως όμως οι ανάγκες για φορητή ενέργεια είναι για φωτισμό ή τον mp3 player. Και για το τελευταίο αυτό πρόβλημα ή κάποιος αγοράζει ένα (ή δύο) ηλιακά φαναράκια και “κλέβει” τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες [σημ.: Κάθε βράδυ πρέπει να βγάζετε τις μπαταρίες] ή φτιάχνει με ένα σωλήνα χαλκό, τζίνκο και λίγο πλαστικό (που κρατά τα δύο μέταλλα χωριστά).

Επίλογος.

Τα παραπάνω είναι μόνο ορισμένες ιδέες για την επιβίωση στην Ελλάδα του μνημονίου, του Παπανδρέου και της διαπλοκής. Υπάρχει σίγουρα μια ομορφιά να κατασκευάζεις πράγματα και να μπορείς να παράγεις την τροφή σου. Αλλά δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω παράλληλα ότι είναι ανάγκη και να απαλλαγούμε από ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε παταγωδώς και που έχει κάνει τις πολυεθνικές εταιρίες να ελέγχουν απόλυτα το τι τρώμε. Καλό δρόμο προς την αυτάρκεια.

Γ.Β

Υ.Σ: Πρώτα μαθαίνεις στον άλλο πως να βγάζει ψωμί και μετά μιλάς για ιδεολογία.

Advertisements

One response to “Οδηγός επιβίωσης στην Ελλάδα του μνημονίου. (no 3).

  1. Pingback: Φύλαξη σπόρων. Συλλογή και αποθήκευση σπόρων. | Giorgos Vagionis Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: