Τα νέα της ημέρας 10-4-2011. Ένοπλη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, η ανάλυση της ημέρας (το Ισλανδικό δημοψήφισμα) και η ιστορική αναδρομή της ημέρας.


Τα νέα της ημέρας  10-4-2011 . Ένοπλη επίθεση σε σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία, η σύντομη ανάλυση της ημέρας (το Ισλανδικό δημοψήφισμα) και η ιστορική αναδρομή.

Είδηση πρώτη.

Κατά την χθεσινή μέρα άνδρας περί τα 25 έτη άνοιξε πυρ σε shoping center στην Ολανδία. Κατά το BBC[1], 6 άτομα είναι νεκρά και 11 οι τραυματίες. Το δραματικό αυτό γεγονός έγινε στην πόλη Alphen aan den Rijn σε απόσταση 25km από το Amsterdam.

Η ανάλυση της ημέρας. Το δημοψήφισμα της Ισλανδίας.

Ισλανδοί απόρριψαν το τελευταίο σχέδιο να επιστρέψουν χρήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας[1],[2]. Τα μερικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων δείχνουν ότι 58% των ψηφοφοριών ψήφισε ενάντια στο σχέδιο ενώ μόνο το 42% το υποστηρίζει. Το νέο πρόγραμμα που προσεφέρθη (και απορρίφθηκε) από τους δανειστές ήταν η αποπληρωμή του χρέους σε 30 χρόνια (θα άρχιζε το 2016 και θα τελείωνε το 2046) με τόκο 3,3% για την Μεγάλη Βρετανία και 3% για την Ολλανδία. Κατά την πρωθυπουργό Johanna Sigurðardóttir αυτό το δημοψήφισμα χώρισε Ισλανδικό έθνος στα 2. Για την ιστορία, η περίπτωση της Ισλανδίας άρχισε όταν κατέρρευσε το τραπεζικό τους σύστημα το 2008 και Βρετανοί (αλλά και Ολλανδοί) επενδυτές στην Icesave έχασαν περίπου 4 δις. Ευρώ. Άξιο λόγου δε είναι ότι και τον Μάρτιο του 2010 δημοψήφισμα με ανάλογο ερώτημα (την αποπληρωμή του χρέους αλλά με σκληρότερους όρους) είχε ακόμα πιο αρνητικά αποτελέσματα με το 93% να είναι ενάντια στην αποπληρωμή. Ενδιαφέρουσα όμως είναι και η δήλωση του Υπουργού οικονομικών της χώρας όπου κατά το BBC αναφέρει ότι είναι σαφής η βούληση του λαού και ουσιαστικά δεν έχει νόημα να επιμένουν (!).

Κοιτάζοντας την Ελληνική πραγματικότητα [4] -από την σκοπιά μιας αμιγώς συμπολιτευόμενης εφημερίδας- δεν μπορεί να μην γεννηθεί ένα αίσθημα θλίψης. Γιατί αυτός ο λαός (χωρίς ουσιαστικά να ερωτηθεί) περνά και δυστυχώς θα περάσει από χίλια κύματα εξ αιτίας της πολιτικής επιλογής του Γεωργίου Παπανδρέου (με την ψήφο των βουλευτών του Πασόκ και του Λαος) με την εισαγωγή μας σε ένα μηχανισμού σύνθλιψης της Ελληνικής κοινωνίας και του όποιου (κακού δεν μπορώ πω) κράτους πρόνοιας. Ποιος φταίει άραγε  ? Γιατί ο κύριος Πρωθυπουργός ούτε καν διανοήθηκε να προτείνει (ή αν όχι να επιβάλει) ένα δημοψήφισμα με ανάλογο ερώτημα όπως αυτό της Ισλανδίας ? Ούτε δύσκολο ήταν και φυσικά ως εναλλακτική -δεδομένη την μορφή του Ελληνικού χρέους που το μεγαλύτερο μέρος σε ξένους επενδυτές- ήταν συμφέρουσα.

Μα τέλος πάντων ας μας εξηγήσουν τουλάχιστον το γιατί δεν έπραξαν όπως οι Ισλανδοί. Γιατί ούτε αφρικανική χώρα είναι, ούτε μπορεί να πει κανείς ότι έχουν κάποιο παράξενο ή ακραίο πολιτικό καθεστώς. Μια δυτικού τύπου δημοκρατία είναι, με σοβαρό κράτος πρόνοιας, που δεν έχει δα και την τόσο μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη παρά το μεγάλο κατά κεφαλή εισόδημα. Αλλά το γιατί πήγαμε με το στανιό στο ΔΝΤ/ΕΕ πιθανολογώ ότι ούτε και αρκετοί βουλευτές του Πασοκ το γνωρίζουν καλά και ας αναμασούν -δίκη μηρυκαστικού- ότι έγινε για να έχουμε μισθούς και συντάξεις. Γιατί άραγε στη Ισλανδία έχουν και εμείς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ? Δεν χρωστάνε και αυτοί και δεν βγήκαν ουσιαστικά εκτός αγορών? Αλλά ξέχασα. Εμείς πρέπει να έχουμε Ευρώ για μα μπορούν να γίνονται οι καταθέσεις στη Ελβετία σε σκληρό νόμισμα.

Ιστορικές αναδρομές. Γεώργιος Τσολάκογλου.

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου του Κωνσταντίνου (Ρεντίνα Αγράφων, Απρίλιος 1886 – Αθήνα, 22 Μαΐου 1948) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός κατά την περίοδο κατοχής της Χώρας 1941–1942. Στα απομνημονεύματα του,[1] ο Τσολάκογλου γράφει :

«Ευρέθην αντιμέτωπος ιστορικού διλήμματος : Ή ν’ αφήσω να συνεχισθή ο αγών και να γίνη ολοκαύτωμα, ή υπείκων εις τας παρακλήσεις όλων των ηγητόρων του στρατού ν’ αναλάβω την πρωτοβουλίαν της συνθηκολογήσεως… «Τολμήσας» δεν υπελόγισα ευθύνας… Μέχρι σήμερον δεν μετενόησα δια το τόλμημά μου. Τουναντίον αισθάνομαι υπερηφάνειαν.» (Πηγή: Wikipedia)

Γ.Β

Υ.Σ: Είμαι περίεργος αν το Μεγάλο Κανάλι των Αθηνών αναφέρει καν το Ισλανδικό δημοψήφισμα.

1)http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13025989

2)http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704302704576253542705319636.html?mod=WSJEUROPE_hpp_LEFTTopWhatNews

3)http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13022524

4)http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4573046

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: