Η Ελληνική νύκτα των κρυστάλλων. 1918 Anti-Greek Riots in Toronto.


Ορισμένες πτυχές τις ιστορίας μας παραμένουν (κατά την ταπεινή μου άποψη) σχεδόν ξεχασμένες. Μια από αυτές είναι και η “Ελληνική νύκτα των κρυστάλλων” που έγινε τον Αύγουστο του 1918 στον Καναδά. Είναι δε ενδιαφέρον, ότι ποτέ το επίσημο κράτος αυτή την θλιβερή επέτειο ούτε την ανέδειξε όσο της άξιζε ούτε φυσικά δημιούργησε κάποιο μουσείο.
Αφορμή για τα έκτροπα ήταν η ουδέτερη στάση (κατά τους Καναδούς βετεράνους) που είχε κρατήσει η χώρα μας κατά την διάρκεια του Πολέμου. Έτσι κατά για τρεις ημέρες και νύχτες, 2 – 5 Αύγουστος 1918, περίπου 10.000 άτομα (κατά μεγαλύτερο μέρος βετεράνοι του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου) αφού παρέλασαν μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέστρεψαν κάθε ελληνική επιχείρηση που συναντούσαν στο Τορόντο (για την ακρίβεια σε μια περιοχή της πόλης).
Με την ελπίδα ότι παρά τις καθαρά ρατσιστικές δηλώσεις και δημοσιεύματα (μέρους) του Ευρωπαϊκού τύπου δεν θα ξαναδούμε ανάλογες σκηνές σας παραθέτω ένα σύντομο βίντεο. Είναι στα αγγλικά και έχει μικρή διάρκεια. Καλό απόγευμα.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: