Βασικές αρχές επιβίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας (αν έλθει).


Το σημερινό άρθρο δεν είναι για κανένα λόγο προπαγανδιστικό, ούτε θέλει να φορτίσει το βαρύ κλίμα. Όμως υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να δούμε την πλήρη κατάρρευση του Ελληνικού κράτους άρα πρέπει -κατά την ταπεινή μου γνώμη- να προετοιμαστούμε.

Οι βασικοί κανόνες.

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι η αλληλεγγύη. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αλλά πολλοί μαζί -ενωμένοι- θα τα καταφέρουμε. Συνεπώς, (όταν/αν γίνει) μιλήστε με τους φίλους, τους γείτονες και τους συγγενείς, οργανώνοντας μικρές ομάδες για κάθε θέμα. Λόγου χάρη (1)μια ομάδα για το φαγητό, (2)μια ομάδα για τις διάφορες εργασίες, (3) μια ομάδα για την ασφάλεια και (4) μια ομάδα για την υγεία είναι αρκετές. Προτείνω δε, μια άμεση δημοκρατική εκλογή γιατί όπως είναι γνωστό σε όλους μας… οι δικτατορίες δεν άντεξαν ποτέ. Άρα, κανόνας νούμερο δυο, καταμερισμός εργασιών.

Όταν τελειώσουμε με την απλή αυτή οργάνωση, το επόμενο βήμα είναι η καταγραφή των δυνατοτήτων και αμέσως μετά η οριοθέτηση των στόχων της ομάδας. Δηλαδή, λόγου χάρη μετράμε πόσα κατσαβίδια έχουμε όλοι μαζί και αποφασίζουμε πόσα θα χρησιμοποιήσει η ομάδα (τονίζω την λέξη ομάδα) και πόσα θα πουλήσουμε/ανταλλάξουμε για λίγο καφέ. H λέξη κλειδί είναι ομάδα ή καλύτερα συντεταγμένη κοινότητα και όχι το τι θα αποφασίσουμε.

Και φυσικά τελευταίος κανόνας είναι επαφή με άλλες ομάδες ή διαφορετικά διάδοση της “ιδέας”.

Μα τι χρειάζομαι;

Όπως είχα γράψει στα παλαιότερα άρθρα μου για την επιβίωση στο μνημόνιο ο άνθρωπος θέλει για να ζήσει φαγητό, νερό, στέγη, ένδυση. Συνεπώς, η κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει τα μέλη της καταρχήν σε αυτά τα προβλήματα. Έτσι, αν λόγου χάρη ο ξάδελφος -που είναι κτίστης και η τράπεζα θα του πάρει το σπίτι- θα τον φιλοξενήσουμε, όχι μόνο γιατί το επιτάσει ο βασικός κανόνας της αλληλεγγύης, αλλά και γιατί η γνώση του θα γίνει κέρδος αύριο για να μπορέσει η ομάδα να φάει ! Και το τελευταίο θα γίνει γιατί θα μας κτίσει ένα κοτέτσι ή θα ανταλλάξει την εργασία του με λίγο αλεύρι.

Μα πώς να το οργανώσω;

Βασικά υπάρχουν διάφορες ιδέες αλλά θα σας παραθέσω λίγες σκέψεις. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οργάνωσης. Η πυραμιδική όπου ο “αρχηγός” έχει από κάτω 2 υπαρχηγούς, που με την σειρά τους έχουν 5 εργαζόμενους και πάει λέγοντας. Σαν ιεραρχία είναι αρκετά διαδεδομένη σε όλες τις επιχειρήσεις και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι καλή για την εκτελεστική μόνο εξουσία της μικρής μας κοινότητας. Η κυκλική τώρα οργάνωση είναι όταν όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Αυτός ο τύπος είναι, πάντα κατά την άποψη μου, για την νομοθετική εξουσία της ομάδας. Αν ακόμα δεν καταλαβαίνεται πως είναι, δείτε τα μικρά κορίτσια όταν παίζουν με τι κούκλες. Υπάρχουν και μικτές δομές αλλά θεωρώ ότι είναι αρκετά περίπλοκες για να εφαρμοστούν άμεσα.

Αντί επιλόγου.

Πριν γράψω αυτές τι λίγες κουβέντες ήμουν αρκετά προβληματισμένος για το δόκιμο της πράξης (να γράψω κάτι τόσο σκληρό). Θεωρώ όμως ότι είναι θέμα χρόνου να χρεοκοπήσει η χώρα μας. Αλλά και να είναι λάθος η υπόθεση αυτή, θα είναι σίγουρα τόσο δύσκολα να επιβιώσουμε, που μόνο αν ενωθούμε πέρα από πολιτικές ταυτότητες θα αντέξουμε ως λαός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να πιστεύουμε στο σοσιαλισμό (όχι τον γιαλαντζί Πασοκικό φυσικά) ή τον καπιταλισμό αλλά ότι για μια ακόμα φορά μπροστά στον κίνδυνο θα ενωθούμε.

Με την ελπίδα να σας προβλημάτισα…

Γ.Β

Υ.Σ: Τι παιχνίδι παίζει ο Γιωργάκης; Κρεμάλα !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: