Rua Mat. Το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και η δεξιά.


Αυτή την εβδομάδα όλη η Ευρώπη μιλούσε (για άλλη μια φορά) αρνητικά για την χώρα μας. Μας έδειξαν τον δρόμο για την έξοδο από το μονεταριστικό φετίχ (ευρό), μας υπαγόρευσαν το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και τον χρόνο διεξαγωγής του και τέλος, αποφάσισαν ότι τα κόμματα στην Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν για την σφαγή των Ελλήνων.

Η ανάλυση του δημοψηφίσματος.

Όπως έλεγαν οι λατίνοι, qui bonno (ποιος κερδίζει). Γιατί άραγε, ενώ έχουν συμφωνήσει ότι θα μας φορολογήσουν τα πάντα, ξαφνικά θέλουν (θεωρητικά) την γνώμη μας; Η λογική λέει ότι (1)θέλουν (ΕΕ και κυβέρνηση) να πάρουν τόσο σκληρά μέτρα που δεν μπορεί να τα αντέξουν μικροπολιτικά, (2) ήθελε (ο Παπανδρέου) να στριμώξει του Ευρωπαίους θέτοντας υπό αμφισβήτηση/αίρεση αυτά που του έδωσαν (μια που δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί), (3) ήταν ένα μέσο πίεσης προς την εσωτερική αντιπολίτευση ή διαφορετικά, τους ανάγκαζει να δεχτούν την παράταση της πολιτικής ζωής του, μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα. Και μια που το ερώτημα θα ήταν “ευρώ ή δραχμή” κάθε ψήφος υπέρ του ευρώ θα προσπαθούσε να την εξαργυρώσει (κίβδηλα) πολιτικά ως συναίνεση Με λίγα λόγια, ο Παπανδρέου στόχευε από τη μία στην υποταγή του κόσμου και από την άλλη στην ανάκτηση της πολιτικής εξουσίας που έχανε από τα χέρια του.

Η ανάλυση της “νέας κυβέρνησης”.

Αυτό που ξέχασαν αρκετά τηλεοπτικά κανάλια να αναδείξουν είναι ότι για 6 μήνες δεν μπορεί να ξαναγίνει πρόταση μομφής. Συνεπώς, αφού δεν τον έριξαν την Παρασκευή, οι εσωτερικοί δελφίνοι πρέπει να συνταχθούν μαζί του ότι νόμο και να προσπαθήσει να περάσει. Για άλλη μια φορά δηλαδή τους έδεσε, χέρια-πόδια, με την προσωπική του πορεία. Επιπλέον, αν ο Σαμαράς αρνηθεί να πάρει μέρος της λαϊκής κατακραυγής από τα μέτρα που αυτός έχει λάβει μέχρι σήμερα [σημ. μην ξεχνάμε ότι το ενιαίο μισθολόγιο και τα χαράτσια τώρα αρχίζουν να εφαρμόζονται] θα το παρουσιάσει ως εθνική μειοδοσία. Αν τελικά πει “ναι” ξέρει ότι θα σημάνει το πολιτικό τέλος και της δεξιάς παράταξης άρα… μεταξύ των τυφλών ο μονόφθαλμος. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι χειρότερα από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα και  συνεπώς και η φθορά θα είναι μεγαλύτερη.

Η Δεξιά.

Παρά τις δηλώσεις, η ΝΔ θα προσπαθήσει να αποφύγει τη άμεση συμμετοχή σε μια κυβέρνηση αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρει. Έτσι (αν δεν συμμετάσχει) πιθανά θα ψηφίσει κάποια άρθρα ή θα δώσει την ανοχή της, μια που κάποιο αστικό κόμμα πρέπει να μείνει για να “μαζέψει” τους αγανακτισμένους πολίτες. Πάραυτα, ακόμα και μετά τις εκλογές (αν γίνουν σύντομα), θα αναγκαστεί να συνεργαστεί τουλάχιστον με το Λαος ή το Πασοκ για να ψηφίσει ορισμένα άρθρα και συμβάσεις. Συνεπώς, η μόνη πραγματική ελπίδα για την ΝΔ είναι η δραματική φθορά του Πασοκ, που αν λάβει ένα ποσοστό 15%, θα γίνει ένας μικρός πολιτικός παίκτης. Κλείνοντας (για όσους είχαν αμφιβολίες), τελικά και ο Σαμαράς θα συνταχθεί πίσω από τις εντολές της ΕΕ.

Επίλογος

Ότι σενάριο και να ακολουθήσει το υπάρχων πολιτικό σύστημα υπολογίζει χωρίς μακροπρόθεσμες ιδέες και βλέψεις. Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή έχει τεράστια χρέη που να βγούμε από το Ευρώ μπορεί να είναι και σωτήριο αφού, αν λόγου χάρη βρούμε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αυτοί θα αγοράζουν και εμείς θα πουλάμε. Γιατί ποια χώρα και παράγει (αν τελικά βρούμε) αλλά και μεταφέρει (εφοπλιστές γαρ) υδρογονάνθρακες; Αλλά είπαμε η απλή λογική…. μας τελείωσε.

Rua Mat.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: