Το 1981 γνώριζε κανείς τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ;


Το σημερινό άρθρο επιτρέψτε μου να το αρχίσω με μια ερώτηση. Τι υπάρχει γύρο σας; Αν για ελάχιστο χρόνο το βλέμμα σας φύγει από την οθόνη, τι σας περιτριγυρίζει; Για να γίνει και λίγο πιο ενδιαφέρον το όλο εγχείρημα, σας προτείνω να το γράψετε κάπου -σε ένα χαρτί λόγου χάρη- πριν διαβάσετε το τέλος του άρθρου. Αλλά ας προχωρήσουμε τώρα στο κυρίως άρθρο.

CAGR (compound annual growth rate ή ελληνικά το σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης) [1].

Αυτός ο δείκτης-γεωμετρικός μέσος όρος, ουσιαστικά τοποθετηθεί τον παράγοντα χρόνο σε κάθε επένδυση. Για παράδειγμα, αν επενδύσουμε 1.000€ σήμερα για τον τουρισμό που σε 5 χρόνια επιστρέφουν 2.000€, τότε το CAGR αυτής της επένδυσης είναι 14.87%. Αν τώρα το μεταφέρουμε σε επίπεδο ενός κράτους, σημαίνει πρακτικά, ότι μια δημόσια επένδυση μπορεί αρχικά να είναι ζημιογόνα αλλά στο τέλος μιας Χ χρονικής περιόδου να έχουμε τελικά κέρδος. Η “λέξη κλειδί” είναι “χρονική περίοδος” και κρατήστε το κάπου.

Ποιος ορίζει τον χρόνο;

Αν κάποιος ακούσει όλους αυτούς που στηρίζουν το μνημόνιο και γενικότερα την κυρίαρχη προπαγάνδα (ηλεκτρονική ή έντυπη) ο παράγοντας “χρόνος” σχεδόν πάντα απουσιάζει. Θα ακούσετε λόγου χάρη πόσο κοστίζει ένας υπάλληλος κάθε μήνα αλλά ποτέ αν η “επένδυση άνθρωπος” φέρνει κέρδος μετά από 30 χρόνια. Γιατί αν λόγου χάρη, το Ελληνικό σχολείο βγάλει πέντε Steve Jobs ή δέκα Karl Marx είναι ζημιά τα 3.000 ευρώ που πήραν σε δωρεάν βιβλία ή κέρδος; Μόνο που κάτι θετικό θα το δούμε σε 30 χρόνια από σήμερα. Ανάλογα η ΔΕΗ μπορεί το 1950 να ήταν ζημιογόνα λόγω των μεγάλων επενδύσεων που έπρεπε να κάνει αλλά τελικά το κέρδος για όλους μας μετά από 60 χρόνια είναι τεράστιο.

Μα ποιος ορίζει τον χρόνο τελικά;

Η πρώτη προσπάθεια για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων στη χώρα μας άρχισε στο Αλιβέρι το 1873 [2]. Με αρκετά προβλήματα και πισωγυρίσματα η ΔΕΗ σήμερα παράγει συνολικά περίπου 63 εκ. τόνους λιγνίτη σε ετήσια βάση. Η χώρα μας δηλαδή κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πέμπτη θέση στην Ευρώπη και την έκτη στον Κόσμο. Και όμως αυτή η χώρα, σήμερα, πρέπει να ξεπουλήσει τις μονάδες λιγνίτη αντί πινακίου φακής. Το ονομάζουν προσαρμογή στην πολιτική της ΕΕ ή αξιοποίηση αλλά περί “κοψοχρονιάς” πρόκειται. Γιατί απλά δεν αναφέρουν πουθενά την λέξη… χρόνος. Αν πάρουμε τελικά αυτά τα 1-2 δις και δώσουμε την ΔΕΗ, σε 30 χρόνια από σήμερα, πόσο θα μας έχουν αποδώσει; Μα είμαστε σίγουροι ότι αυτό που δίνουμε σήμερα για 10, αύριο δεν θα αξίζει 100, λόγο της παγκόσμιας μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου; Αλήθεια, πόσο κοστολογείται η ενεργειακή αυτάρκεια μιας χώρας;

Η αυθαιρεσία του μνημονίου και των υποστηρικτών του.

Η απάντηση στην αρχική ερώτηση αυτού του άρθρου είναι ο αέρας. Μόνο που, σαν τον χρόνο, ενώ γνωρίζουμε την ύπαρξη του συχνά υποτιμούμε την αξία του, πιθανά γιατί τον θεωρούμε ως κάτι δεδομένο. Ο χρόνος όμως μεταβάλει τις συνθήκες. Αυτό που σήμερα φαντάζει δραματικό, όπως λόγου χάρη μια έξοδος από το ευρώ και την Ε.Ε που καταρρέει, μετά από 30 χρόνια μπορεί να έχει παράγει τόσο πλούτο σε αυτόν το τόπο που ούτε τον φαντάζεται κανείς. Φυσικά κι αυτό είναι μια εικασία. Όπως εικασία είναι ότι με την παραμονή μας στην Ε.Ε όλα θα πάνε καλά.

Κλείνοντας, αυτό που δεν είναι υπόθεση είναι ότι κάθε λαός πρέπει να ορίζει την τύχη του Το 1981 κανείς δεν γνώριζε ένα μεγάλο μέρος από το υπουργικό συμβούλιο του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί απλά δεν είχαν κυβερνήσει ποτέ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το 48% να δώσει την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ της εποχής, ανεξάρτητα απ’ την λογοκλοπή αριστερών συνθημάτων και θέσεων. Και τότε, τα συνθήματα ήταν σκληρά. Και τότε, όλα φάνταζαν σαν ουτοπία, αρχής γενομένης από την κατάργηση της δήλωσης των πολιτικών φρονημάτων για να γίνεις δημόσιος υπάλληλος. Και τότε, σενάρια καταστροφής κυκλοφορούσαν από “έγκριτους” αναλυτές.

Όμως ο λαός μίλησε…

Γ.Β

Παραπομπές.

1)http://www.ependysopedia.gr/compound-annual-growth-rate-cagr

2)http://www.dei.gr/Default.aspx?id=896&nt=18

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: