Μια σύντομη μετανάλυση των εκλογών.


Το σημερινό σύντομο άρθρο θα κινηθεί σε ορισμένες διαπιστώσεις και σημεία άξια λόγου. Καταρχήν αυτός που κέρδισε είναι ο “φόβος”. Εδώ και περίπου ένα μήνα -με κορώνα το ντοκιμαντέρ του Αντέννα της Παρασκευής για την δραχμή- ένα ολόκληρο σύστημα κινήθηκε για να αποτρέψει μια προοπτική που θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει (στην παρούσα φάση).

Δεύτερος νικητής είναι ο ευρωπαϊκός μονόδρομος. Καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -εκτός από το ΚΚΕ- δεν τέθηκε ποτέ θέμα αμφισβήτησης της κατεύθυνσης της χώρας. Παρά τις κραυγές, αν κάποιος κοιτάξει τι έλεγαν τα κόμματα θα δει ότι το 95% του σημερινού κοινοβουλίου είναι φιλικά προσκείμενο προς την Ε.Ε. Γεγονός που σε τελική ανάλυση, θέτει ζήτημα ενός ενεργού ρόλου του ΔΝΤ στην χώρα μας.

Τρίτος νικητής είναι ο Σύριζα. Ξέρει πως έχασε τις εκλογές αλλά γνωρίζει εξίσου καλά ότι θα είναι για τουλάχιστο ένα χρόνο (τόσο υπολογίζω ως τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της όποιας κυβέρνησης) ο νέος ηγεμόνας του αστικού κεντρο-αριστερού χώρου. Οι προοπτικές του δε, είναι άριστες και είναι θέμα χρόνου (εκτός απροόπτου) να σκαρφαλώσει στο 40%.

Οι χαμένοι τώρα είναι τόσοι πολλοί που θα σταθώ μόνο σε ορισμένους παίκτες κλειδιά. Πρώτα απ’ όλους είναι ο Σαμαράς. Ναι, ο νικητής των εκλογών αναγκάστηκε να ξαναβάλει την Μπακογιάννη στο κόμμα του (αποδυναμώνοντας την εσωκομματική του ισχύ), θα δεχθεί το Πασοκ ως συνέταιρο (αναλαμβάνοντας και τις Πασοκικές αμαρτίες) και τέλος ξέρει ότι η Ευρώπη αυτή την στιγμή φλέγεται. Τα Ισπανικά ομόλογα σήμερα έφτασαν στο 7% και τα Ιταλικά είναι περίπου στο 6% και αυτός έχει μόνο 130 βουλευτές.

Δεύτερος χαμένος είναι ο μέσος αστός. Η πολιτική πόλωση και τα 17 δις μέτρα που θα πρέπει να πάρει η (όποια) κυβέρνηση οδηγούν σε κοινωνικές αναταράξεις. Εδώ το ΠΑΣΟΚ που έλεγχε τα συνδικάτα βρέθηκε με χιλιάδες Αθηναίους (κατά κύριο λόγο) στους δρόμους, φανταστείτε τι θα συμβεί με το 26% ενός αστικού μεν αλλά με στενές σχέσεις με διάφορα κινήματα κόμματος. Υπάρχει όμως και κάτι χειρότερο. Η Ελληνική Αστυνομία έχει την πλειοψηφία των εργαζομένων της πολιτικά προσανατολισμένους προς τα δεξιά. Όμως στις τάξεις της υπάρχουν (όπως είναι λογικό σε τελική ανάλυση βάση του εκλογικού αποτελέσματος και της αναγωγής του σε αυτή την εργασιακή ομάδα) και αρκετά άτομα που πιστεύουν ή/και ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Από τα παραπάνω νομίζω ότι είναι δόκιμη η υπόθεση ότι θα δούμε ένα ακόμα σκληρότερο πρόσωπο της αστυνομικής καταστολής.

Τρίτος χαμένος είναι η Ελληνική δημοκρατία. Οι εκλογές -κατά την ταπεινή μου άποψη- ήταν νόθες. Δεν μπορούσες να διαλέξεις τον καλύτερο βουλευτή που θα σε αντιπροσώπευε αλλά έπρεπε να δεχθείς -de facto- την κομματική επιλογή μέσω τις λίστας. Το πως γίνονται αυτές οι επιλογές σε κάθε κόμμα (ή στο μεγαλύτερο μέρος τους) όλοι μας έχουμε μια υποψία και δεν θα προσθέσω κάτι. Παράλληλα όμως, για πέμπτη χρονιά, είμαστε σε ύφεση με ένα κρατικό μηχανισμό που θα οδηγηθεί προς μια κατεύθυνση όχι από τους άξιους αλλά από τους  (έστω μόνο κομματικά) διαπλεκόμενους.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, προσωπικά, δεν βλέπω στον ορίζοντα καλούς οιωνούς. Το ΑΕΠ θα εξακολουθεί να πέφτει και φέτος. Η κοινωνία διαφαίνεται ότι θα οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια (αν δεν γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 70 δις Ευρώ, πράγμα αδύνατο με την σημερινή παγκόσμια οικονομική κατάσταση) και σε περίπου 1-2 χρόνια είναι εξαιρετικά πιθανό να πάρουμε και 3ο δάνειο με ακόμα επαχθέστερους όρους (αν δεν έχει γίνει άτακτη χρεοκοπία). Υπάρχoυν όμως δυο ακόμα νικητές που δεν τους ανάφερα. Είναι η Αμερική και η Κίνα. Αλλά γι αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.

Γ.Β

Υ.Σ (ώρα 10.00 μ.μ): Αν ο αναγνώστης πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι στο μνημόνιο σφάλει. Η Μέρκελ έκανε ήδη δηλώσεις ότι δεν θα «δώσει» τίποτα. Ρίξτε μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εφορίας  και ίσως θα σας είναι σαφές τι εννοεί.

Advertisements

5 responses to “Μια σύντομη μετανάλυση των εκλογών.

 1. Pingback: Μια σύντομη μετανάλυση των εκλογών. « Στείριδα- el Steiri-Στείρι Βοιωτίας

 2. Pingback: Μια σύντομη μετανάλυση των εκλογών. | αἰέν ἀριστεύειν

 3. poexania 18/06/2012 στο 9:17 μμ

  Ε φανταζομαι εγινε αντιληπτο

 4. giorgosvagionis.wordpress.com 18/06/2012 στο 6:03 μμ

  Βασικά έπρεπε να γράψω…. οι πολυεθνικές που έχουν έδρα σε αυτές τις χώρες…να είμαστε και λίγο πιο σωστοί…χα χα

 5. poexania 18/06/2012 στο 5:59 μμ

  «Υπάρχoυν όμως δυο ακόμα νικητές που δεν τους ανάφερα. Είναι η Αμερική και η Κίνα. Αλλά γι αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.»

  Ετσι:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: