Μερικές σκέψεις. (Τελικά είμαι εξτρεμιστής;)


Σήμερα βλέποντας τα τηλεοπτικά κανάλια κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί -άλλη μια φορά- για το μέλλον αυτού τόπου. Η “Χρυσαυγιλιάδα” καλά κρατεί, -ω θαύμα- ανακάλυψαν ότι πίσω από τα “μεγάλα λόγια” υπάρχει και μεγάλη διαφθορά αλλά ας μην ανησυχούμε το “πρόγραμμα βγαίνει” μια που μόνο 2 δις (ερώτημα) πρέπει να βρούμε.

«Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ για να επιτρέψουμε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός»[1]

Είμαι εξτρεμιστής; Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στο εαυτό μου όταν άκουσα την δήλωση του Σαμαρά. Και κάνοντας την μετάφραση από το wikipedia δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ ακόμα περισσότερο. Έτσι γράφει [2] «Ο εξτρεμισμός (που απεικονίζεται και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος) είναι κάθε ιδεολογία (ιδιαίτερα στην πολιτική ή η θρησκεία), που θεωρείται ότι είναι πολύ έξω από τη κυρίαρχη στάση/θέση μιας κοινωνίας ή να παραβιάζει τα κοινά ηθικά πρότυπα. Στις φιλελεύθερες κοινωνίες, άτομα ή ομάδες που υποστηρίζουν την αντικατάσταση της δημοκρατίας με ένα πιο αυταρχικό καθεστώς είναι χαρακτηρισμένα ως εξτρεμιστές, σε αυταρχικές κοινωνίες εκείνοι που ενστερνίζονται φιλελεύθερες ιδέες είναι χαρακτηρισμένα ως εξτρεμιστές από την άρχουσα τάξη ή την κυβέρνηση.” Δηλαδή αν ζητήσω να έχω 8ώρη εργασία, δωρεάν κρατική υγεία, να μην κλέβουν οι μεγαλοεργολάβοι το δημόσιο πλούτο και οι εφοπλιστάδες τις καθάριες θάλασσες μου μπορεί -σε αυταρχικές πάντα κοινωνίες- να με χαρακτηρίσουν  και “εξτρεμιστή”.

Κάπου το 2012…

Σε ένα άρθρο το το Reuters [3] σκιαγραφεί το μέγεθος της διαφθοράς στην Ελλάδα με ονόματα και επίθετα [σημ: παρακαλώ τον αναγνώστη να ρίξει μια ματιά στο διαφωτιστικό αυτό άρθρο]. Εκείνη την εποχή παράλληλα, η λέξη “κρίση” είχε πλέον ριζώσει στο λεξιλόγιο μας, τα παιδιά μας δεν είχαν βιβλία [4] (μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ), η Εθνική τράπεζα γυρνά στην κερδοφορία [5] και το Σύνταγμα είχε λιγοστούς πλέον “Αγανακτισμένους”[6].

Τελικά είμαι εξτρεμιστής;

Στο άρθρο του [7] ο κ. Κολλέτης (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Toulouse) γράφει (μεταξύ άλλων) ότι για την χώρα μας η πιθανότερη εκδοχή μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα είναι το ξεπούλημα των ανθρώπινων και φυσικών πόρων. Και αν κρίνω δε από τα άτομα που μας κυβερνούν, μάλλον θα απαντήσω στο ερώτημα…

Γ.Β

Παραπομπές:

1)http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231269340

2)http://en.wikipedia.org/wiki/Extremism

3)http://uk.reuters.com/article/2012/12/17/us-greece-media-idUKBRE8BG0CF20121217

4) http://www.protothema.gr/greece/article/171787/xoris-biblia-ta-sxoleia-kai-to-2012-/

5)http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803

6)http://ioannadementi.blogspot.gr/2012/01/2012.html

7)http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=478518

Advertisements

One response to “Μερικές σκέψεις. (Τελικά είμαι εξτρεμιστής;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: