Transatlantic Trade and Investment Partnership. Η φεουδαρχία αρχίζει.


 

Πριν 4 μήνες περίπου στο Guardian εμφανίζεται το άρθρο “ The lies behind this transatlantic trade deal” που υπογράφει ο George Monbiot [1]. Αμέσως μετα από τον τίτλο, το προαναφερθέν άρθρο συνεχίζει με τον αφορεσμό “Plans to create an EU-US single market will allow corporations to sue governments using secretive panels, bypassing courts and parliaments” που σε ελεύθερη μετάφραση είναι “Τα σχέδια για να δημιουργηθεί μια μοναδική αγορά ΕΕ-ΗΠΑ θα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν μήνυση στις κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας απόκρυφα πλαίσια, προσπερνώντας δικαστήρια και κοινοβούλια”. Και για όσους νομίζουν ότι αυτό δεν έχει συμβεί παραθέτω δυο παραδείγματα (το ένα αφορά τον Καναδά και το άλλο την Ελλάδα).

“Γιατί να μην πάρεις το φάρμακο. Ε;”. Η καναδική περίπτωση.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Eli Lilly [2] (εταιρία πασίγνωστη στον χώρο της υγείας) κάνει μήνυση στον Καναδά γιατί έβαλε εμπόδια στην κυκλοφορία του Zyprexa και του Statera (φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ). Ζητά δε, 500 εκατομήρια δολάρια (!!!) για την βλάβη που έπαθε. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι -κατά το άρθρο- τα καναδικά δικαστήρια αποφάσισαν για το μεν Zyprexa ότι δεν είναι καλύτερο από τα άλλα φάρμακα για την σχιζοφρένεια (όπως έλεγε η Lilly), για το δε Stratera, ότι για την Δ.Ε.Π.Υ (ελλειμματική προσοχή/ υπερκινητικό σύνδρομο που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά) δεν έχει αξία (ως φάρμακο) σε μακροπρόθεσμη χορήγηση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Lilly επικεντρώνει την προσοχή της στις συμφωνίες της NAFTA [3], τις πατέντες των φαρμάκων, χίλια δυο άλλα πράγματα, παρά για τα φάρμακα!

“Ο κύπριο(?)-σλοβακικός κίνδυνος”. Η Ελληνική περίπτωση.

Ανάμεσα στην τηλεοπτική εμμονή για την Χρυσή Αυγή το Transnational Institute and Corporate Europe Observatory τον Μάρτιο το 2014 εκδίδει μια σειρά από άρθρα [4] (και στα ελληνικά) όπου αφού μιλά για τις “εμβληματικές” μηνύσεις της Σουηδικής Vattenfall εναντίων Γερμανίας, Philip Morris εναντίον της Ουραγουάης και της Αυστραλίας για τις προειδοποιήσεις στα τσιγάρα, προχωρά στην Postová bank (Slovakia) και της Istrokapital (Cyprus) που έχουν μηνύσει την Ελλάδα( Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών – ICSID Case No. ARB/13/8) για το κούρεμα των ομολόγων, που αυτές αγόρασαν κοψοχρονίας όταν ήταν “junk” ως αξιολόγηση. Σημειώνω ότι η μήνυση έγινε τον Μάιο του 2013 αλλά τώρα πήρε μια κάποια δημοσιότητα από ένα άρθρο στις 31.03.2014 από την Deutsche Welle [5].

Η ανάλυση…

Είναι σαφές ότι υπάρχει η προσπάθεια να περάσουν οι τύχες μας (σαν μονάδες) σε ένα απρόσωπο υπερ-εθνικό επίπεδο. Με την συμφωνία Transatlantic Trade and Investment Partnership όμως τα πράγματα θα λάβουν μια ακόμα χειρότερη μορφή (παρά την διαφήμιση ως κάτι θετικό). Θα πρέπει η νομοθεσίες της Ευρώπης και ΗΠΑ σταδιακά να εναρμονιστούν (προ τα κάτω μάλλον) αλλά ταυτόχρονα δεν θα μπορεί κανένα εθνικό κοινοβούλιο να σταματήσει τις ορέξεις της κάθε εταιρίας. Επιπλέον, αν κάποιος φωτισμένος δικαστής πει ότι η φέτα είναι 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο θα μπορεί η κάθε εταιρία να μηνύσει την Ελλάδα, ζητώντας και χρήματα αλλά και να άρει αυτόν τον περιορισμό. Όμως το χειρότερο είναι ότι λαμβάνοντας μέρος σε αυτή την “συμφωνία” δίνουμε απερίσκεπτα αυτή την δυνατότητα. Με λίγα λόγια, αρκεί να χάσουμε 3-4 υποθέσεις για να γίνει ζημιά αρκετών εκατομμυρίων (αν όχι δις) ως κράτος στο όνομα της Ε.Ε και της “ελεύθερης αγοράς”. Έτσι αν αύριο ακούσουμε ότι η μόνη λύση είναι να δεχθούμε τα μεταλλαγμένα της κάθε εταιρίας με την ελπίδα ότι θα έχουμε φάρμακα ή γιατρούς μην μας φανεί παράξενο. Απλά ήταν προγραμματισμένο οι λύκοι να πάρουν τα κλειδιά… απλά [6].

Γ.Β

Υ.Σ: http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article489   και  http://aristeroblog.gr/node/2327

Πηγές:

1)http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/02/transatlantic-free-trade-deal-regulation-by-lawyers-eu-us

2)http://www.cbc.ca/news/business/eli-lilly-files-500m-nafta-suit-against-canada-over-drug-patents-1.1829854

3)http://en.wikipedia.org/wiki/North_American_Free_Trade_Agreement

4)http://corporateeurope.org/eu-crisis/2014/03/profiting-crisis-how-corporations-and-lawyers-are-scavenging-profits-europe-crisis

5)http://www.dw.de/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82/a-17531657?maca=gri-standard_feed-gri-10507-xml

6)http://www.youtube.com/watch?v=AMwpBzdzo_M

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: