Φύλαξη σπόρων. Συλλογή και αποθήκευση σπόρων.


Το σημερινό άρθρο πάνω στην φύλαξη, συλλογή και αποθήκευση των σπόρων είναι η φυσική συνέχεια των άρθρων πάνω στην επιβίωση στην Ελλάδα του μνημονίου [1]. Παράλληλα όμως το σημερινό άρθρο θα μιλήσει  και για τους λόγους και την ιδεολογία, πίσω από την προσπάθεια αυτή.

«Γιατί είναι τόσο σημαντικό να φυλάξω σπόρους; Αφού υπάρχουν τα φυτώρια.»

Καταρχήν όταν αγοράζεις από φυτώριο το πιο πιθανό είναι να δεις κάτι σαν «Φράουλα. 30 λεπτά». Το μαγαζί σπάνια αναφέρει το είδος, συχνά πληροφορούν ότι είναι πρώιμη ή όψιμη ποικιλία αλλά δεν λένε αν έχουν τα φυτά δεχθεί διασυστηματικό ζιζανιοκτόνο (όπως λόγου χάρη η Propyzamide που ανήκει στο Group B2-probable human carcinogen στο Environmental Protection Agency των ΗΠΑ [2]), αν είναι μεταλλαγμένα ψεκασμένα με φυτοφάρμακα (για τα αποτελέσματα δες εδώ [3] αλλά και εδώ [4] που αποσύρουν το άρθρο) ούτε αν το νεαρό φυτό έχει «λουστεί» με συνθετικές αυξίνες για να μεγαλώσει γρήγορα [5],[6]. Με λίγα λόγια αυτό που παρουσιάζουν ως κάτι το «φυσικό και ασφαλές» τροφοδοτεί διάφορα ερωτήματα για την υγεία μας.
Ο επόμενος λόγος είναι η ανάπτυξη της ικανότητας μας να μη αγοράζουμε κάτι που προσφέρει η φύση. Αιώνες οι αγρότες -με πάρα πολύ κόπο- φρόντιζαν να μπορούν να τρέφουν την οικογένεια τους, χωρίς ενδιάμεσους. Αυτό έδωσε την δυνατότητα στους δυο παγκόσμιους πολέμους πληθυσμοί σε αγροτικές περιοχές της χώρας μας να μην δυσκολευθούν ιδιαίτερα.
Ένας ακόμη λόγος είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας. Να δεις τον κύκλο της ρόκας, λόγου χάρη, σου δίνει την δυνατότητα να καταλάβεις ότι με 2 γλάστρες σε ένα μπαλκόνι μπορείς να έχεις σπόρο για ένα παρτέρι δέκα μέτρων. Και αυτός ο σπόρος θα είναι από αυτά τα φυτά που αντέχουν καλύτερα στο χώμα σου. Δηλαδή, όπως το λογισμικό ανοικτού κώδικα δίνει την δυνατότητα να βελτιώνεις -εσύ και όχι κάποιος άλλος- τα προγράμματα για τον υπολογιστή σου, έτσι μαζεύοντας σπόρους βελτιώνεις -χωρίς να το ξέρεις αυτή την φορά- το φυτό για τις δικές σου ανάγκες.
Και τέλος μαζεύοντας σπόρους «αγοράζεις ελευθερία». Οι πολυεθνικές εταιρίες πλέον ελέγχουν το 60% περίπου της παγκόσμιας αγοράς [7] με αποτέλεσμα την εξάρτηση μας από τις ορέξεις γκρίζων επιχειρήσεων που αποζητούν μόνο το κέρδος. Είναι σαφές επιπλέον, ότι η βιοποικιλότητα… πάει περίπατο, με αποτέλεσμα -όπως και στα κομπιούτερ- ένας ιός/ασθένεια να μπορεί να πλήξει ζωτικής σημασίας φυτά όπως το ρύζι και το καλαμπόκι.

Φύλαξη σπόρων. Γενικοί κανόνες.

Οι σπόροι είναι ζωντανοί. Συνθήκες όπως υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ήλιος τους κάνουν κακό. Παράλληλα το φυτό πρέπει να ξεπεράσει την συνηθισμένη παραμονή του στην γλάστρα μας και ίσως να θυσιάσουμε τον καρπό του όπως λόγου χάρη για τα καρότα, που για να σποριάσουν θέλουν δυο χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα σκληρό.
Θερμοκρασίες ενός μέσου υπογείου, με λιγοστό φως, χωρίς μούχλες είναι γενικά ότι καλύτερο. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε όλους τους σπόρους μαζί, δηλαδή, κρατάμε μια μικρή καβάντζα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Φύλαξη σπόρων Ρόκας.

Η ρόκα είναι θεωρώ το ιδανικό φυτό για να φυλάξει σπόρους ο μέσος άνθρωπος. Αρχικά το φυτό μας δίνει μεγάλα φύλλα αλλά περίπου στους 2 μήνες μεγάλα κοτσάνια προβάλουν που στην άκρη τους έχουν μικρά λευκά άνθη (για την καλλιεργήσιμη ποικιλία). Κάτω από τα άνθη σε λίγο καιρό -περίπου 15 ημέρες αρχίζουν και μεγαλώνουν άτρακτοι γεμάτοι από σπόρους. Οι σπόροι είναι σε μεγάλο αριθμό και το μόνο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να περιμένει να ξεραθεί και αυτή η δεύτερη μορφή του φυτού.
Το φυτό αυτό δεν έχει ανάγκη από πλούσιο χώμα για να μεγαλώσει -συνεπώς είναι άχρηστα τα λιπάσματα- και του αρκεί μόνο να μην έχει πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ένα ακόμα ενδιαφέρον για αυτό το φυτό είναι ότι μπορεί να αντικαταστήσει το μαρούλι στις σαλάτες γεγονός που μας γλυτώνει από χιλιάδες φυτοφάρμακα που πρέπει να ρίξουν οι αγρότες για να έχουν μεγάλα-πράσινα μαρούλια.

Φύλαξη σπόρων αρακά.

Βασική αρχή είναι να περιμένουμε να μέχρι να ξεραθεί το φυτό από μόνο του. Παρόλα αυτά και οι καλά σχηματισμένοι πράσινοι σπόροι (μετά από 3 μήνες) μπορεί να βλαστήσουν. Αυτό που θέλει προσοχή είναι η υγρασία. Εύκολα μουχλιάσουν όταν είναι πράσινοι με αποτέλεσμα να τους «χάνουμε». Η παρουσία αρωματικών φυτών πολύ κοντά (αλλά όχι στην ίδια γλάστρα) μας γλυτώνει από αρκετά ζιζάνια όπως και φλούδες από μπανάνα διώχνουν μακρυά τις αφίδες.

Φύλαξη του Ήλιου.

Πλέον με 100 ευρώ μπορούμε να έχουμε παραγωγή 70 έως 120 watt συνολικής ημερήσιας ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω σύστημα είναι φτιαγμένο από ένα πάνελ, ρυθμιστή φόρτισης, μπαταρία και inverter. Αυτή η μικρή παραγωγή είναι αρκετή για εκμετάλευση περίπου των 40 watt -λόγω ορίων της μπαταρίας- με αποτέλεσμα να αρκεί για 5 ώρες ενός λαμπτήρα led των 7 watt ή περίπου 3 ώρες για 2 λαμπτήρες των 5 watt. Πρακτικά μπορούμε να έχουμε φωτισμό για αρκετές ώρες στο μπαλκόνι μας -με ένα σημαντικό κόστος ανά killowatt- αλλά με την δυνατότητα να χαμογελάμε όταν θα γίνει η σχεδόν «καθιερωμένη» καλοκαιρινή διακοπή ρεύματος. Ανάλογα παγίδες για μύγες (υπάρχουν με 3 watt κατανάλωση), μικροί ανεμιστήρες, φορτιστές κινητών, ραδιοφωνάκια, μπορούν άνετα να λειτουργούν.
Το πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά παραμένει η μπαταρία. Γενικά πρέπει να λειτουργεί στο 30% των δυνατοτήτων της γιατί διαφορετικά μικραίνει σημαντικά ο κύκλος ζωής της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αν λόγου χάρη θέλουμε 30 watt ενέργεια να πρέπει να αγοράσουμε μια που να μπορεί να μας δώσει 100watt, λόγου χάρη μια 12volt 9 amp.Στο ίδιο παράδειγμα γενικά δεν μπορούμε να ζητήσουμε ένα φορτίο 100 watt για 10 λεπτά (ελπίζοντας ότι θα αντέξει) αλλά θα πρέπει να έχουμε ένα ρυθμό κατανάλωσης περίπου 5-10% της συνολικής δυνατότητας ανά ώρα. Τα παραπάνω συνεπώς εμποδίζουν αρκετά μια χρήση για όλες τις ανάγκες μας εκτός εάν δώσουμε πραγματικά αρκετά χρήματα.
Κλείνοντας, παραμένει το γεγονός ότι η ίδια η ενασχόληση με μικρά συστήματα μπορεί να μας δώσει αρκετή τεχνογνωσία γεγονός που είναι πάντα θεμιτό.

Φύλαξη σπόρων «γνώσης».

Το γιαούρτι, τα αναψυκτικά, οινόπνευμα, το σαπούνι, είναι μόνο μερικά από τα καθημερινά που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Ανάλογα η δυνατότητα να έχουμε το δικό μας βαμβάκι -έστω και λίγο- προσφέρει την δυνατότητα να φτιάχνουμε κεριά (ελπίζω από φυσικό κερί), να γεμίσουμε μικρά μαξιλάρια, να φροντίζουμε τα τραύματα και να φυλάμε τους σπόρους μας. Ταυτόχρονα συσκευασίες μπορεί να μετατραπούν πραγματικά στα πάντα αρκεί η γνώση να μας βοηθά. Το ιντερνέτ βρίθει από site πάνω στο θέμα συνεπώς δεν θα σταθώ παραπάνω.

Επίλογος.

Η επιστροφή στην επαρχία, δυστυχώς, έχει γίνει προπαγανδιστικό κόλπο στα χέρια γνωστών εφημερίδων. Μοιάζει σαν να λένε ότι «δεν έχει σημασία ότι δεν έχεις εργασία αλλά μπορείς να γίνεις επιδοτούμενος αγρότης από την Ε.Ε». Το αντίθετο ακριβώς -ίσως- ήταν ο σκοπός αυτού του άρθρου. Δηλαδή, δίκη αφορεσμού, «έχει τεράστια σημασία να μην αγοράζεις αλλά να παράγεις, να μαθαίνεις και να μην σε καθοδηγούν, να ζεις παρά να επιβιώνεις και να συμμετάσχεις αντί να παρακολουθείς». Αλλιώς, άλλοι θα διαλέξουν ακόμα και τον αέρα σου…

Γ.Β

Πηγές.
1)https://giorgosvagionis.wordpress.com/2011/04/03/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC-3/

2)http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-1998-09-16/html/98-24846.htm

3)http://www.criigen.org/ogm/130/display/Tous-cobayes-Les-effets-toxiques-graves-dun-OGM-et-de-lherbicide-le-plus-vendu-au-monde

 4)http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513008090

5)http://agron-www.agron.iastate.edu/Courses/Agron317/Synthetic_auxins.htm

6)http://en.wikipedia.org/wiki/2,4-Dichlorophenoxyacetic_acid

7)http://www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/seed-diversity-in-trouble-zwfz1303zkin.aspx#axzz2zWtjHrGd

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: