Ο πολιτικός σεισμός της Κυριακής 25/05 στην Ευρώπη.


Αν και δεν πρέπει κάποιος να κάνει προβλέψεις για τις εκλογές, είναι πλέον σαφές ότι σε όλη την Ευρώπη η άνοδος των κομμάτων που δεν θέλουν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό  σκηνικό.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη (κάτι που δεν λένε τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε, ίσως από φόβο), σε κάθε σχεδόν χώρα, από το UKIP στην Αγγλία μέχρι το Movimento 5 Stelle στην Ιταλία βάζουν ερωτήματα για το μονεταριστικό φετίχ, το Ευρώ. Σε όλη την Ευρώπη παράλληλα, τις χαζομάρες του Τσίπρα (περί του είμαστε στην ΕΕ και στο Nato) τα ακούνε τουλάχιστο ως αστείο, γιατί παντού έχουν τόσο αυξηθεί αυτοί που θέλουν να φύγουν -και από τα δυο-,  που μάλλον μόνο ο Τσίπρας, η Αυστρία και η Μέρκελ θα μείνουν.

Σε αυτές τις εκλογές όμως τελειώνει (σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) ακόμα και κάτι άλλο. Η συμφωνία του Σένγκεν. Η προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, η καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία από την νέα Ευρωβουλή, θα μπουν στο στόχαστρο. Αν και η αστυνομική και η δικαστική συνεργασία θα παραμείνουν όλα τα άλλα de facto θα αλλάξουν. Μπορεί όχι άμεσα, μπορεί να μην υπάρχει visa αλλά σίγουρα η εγκατάσταση σε όλες  τις χώρες θα γίνει δυσκολότερη.

Κλείνοντας. Αυτή η Κυριακή είναι η αρχή του τέλους της Ε.Ε. Μπορεί σε ένα πρώτο χρόνο να μην αλλάξει τίποτα. Η δημιουργία όμως ενός κλίματος που θέτει ερωτήματα για τον ρόλο της Ε.Ε στην εξαθλίωση των λαών της είναι η μόνο η αρχή. Σε τελική ανάλυση ο καπιταλισμός θέλει λίγους παίκτες και φτάνουν η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Άντε…και η ευρύτερη περιοχή του Μονάχου.

Γ.Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: